Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Puss in Boots

We hadden geen naam bedacht voor het beestje, dat besloten we aan Ilay over te laten. Hij hoefde er geen seconde over na te denken: ‘Puss in Boots’.

Een huisdier nemen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Een halfjaar geleden hebben we ons gezin uitgebreid met een lieve kitten. Vanaf het eerste moment zijn Ilay en de kat beste vriendjes. Toen we haar mee naar huis namen en ze de hele rit bleef miauwen, zei Ilay zachtjes tegen haar: “Niet huilen. Ik hou van jou.”

We hadden geen naam bedacht voor het beestje, dat besloten we aan Ilay over te laten. Hij hoefde er geen seconde over na te denken: ‘Puss in Boots’. De hele dag liep Ilay achter Boots aan, we hebben hem wel honderd keer moeten vertellen dat ze dat niet op prijs stelt. Uiteindelijk had hij het door en ging hij rustig op z’n knieën zitten om te wachten totdat Boots naar hem toe kwam. Boots vond het ook allemaal erg interessant en kwam continue kijken bij Ilay.

Inmiddels is dat kleine, pluizige bolletje al een behoorlijke kat. Boots rent vaak weg als ze Ilay ziet aankomen en verstopt zich dan in een hoekje. Ik dacht dat ze bang was en zei keer op keer tegen Ilay dat hij Boots met rust moest laten. Totdat ik zag dat Ilay rustig een boek zat te ‘lezen’ op de bank en Boots stiekem naar hem toe sloop. Ze sprong op de bank en tikte hem speels op zijn hoofd. Ilay sprong meteen van de bank af en rende naar de andere hoek van de kamer. Boots ging erachteraan om vervolgens zelf een verstopplek te zoeken. Ze deden verstoppertje. Nu stuiven ze vaak samen door het huis en stelen ze lekkere worstjes van tafel.


Een huisdier is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Naast de gezelligheid die Boots brengt, schijnt ze ook een positieve bijdrage te leveren aan Ilay’s ontwikkeling. Volgens het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) kan het verzorgen van een huisdier kinderen vaardigheden bijbrengen zoals het nemen van verantwoordelijkheid, opgeruimd zijn, punctualiteit en zelfdiscipline. Kinderen ervaren hun dier vaak als iemand die ze vertrouwen, een onvoorwaardelijke vriend. Ze kunnen er woede, angst, blijdschap en geheimen mee delen omdat een dier niets doorvertelt en niet oordeelt. Het dier is zowel een verantwoordelijkheid als een vriend. Ook bevestigen diverse studies dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. En hoe eerder kinderen een band krijgen met een huisdier hoe beter. Een andere studie toont namelijk aan dat het zelfbeeld dat het kind later als volwassene ontwikkelt, gerelateerd is aan de leeftijd waarop hij voor het eerst in aanraking komt met een huisdier. Kinderen die vóór de leeftijd van 6 jaar met een huisdier in aanraking kwamen, hebben volgens het onderzoek een positiever zelfbeeld dan de groep die tussen de leeftijd van 6 tot 10 jaar hun eerste huisdier kregen.

Konijn kan niet praten Gisteren vroeg Ilay of hij Boots niet mee kon nemen naar het kinderdagverblijf. Aan een touwtje, net zoals een hond. Toen ik hem uitlegde dat dat niet kon was hij ontroostbaar. Op het kinderdagverblijf hebben ze een konijn, dus ik probeerde hem op te vrolijken en zei dat het konijntje toch ook heel lief en leuk is. Zijn reactie: “Nee, konijn is niet leuk. Konijn wil niet spelen en kan niet praten.” Erg duidelijk, Boots is zijn nummer één. Die gaan samen nog heel wat kattenkwaad uithalen!