Snap
  • Prunebellysyndrome
  • Chronischziek
  • Zeldzameziekte

Prune belly syndroom

Een nieuwe diagnose, wat betekend dit?!

Na de geboorte van Sarah werd vastgesteld dat ze een kleine omphalocèle had, hier moest niet direct wat aan gedaan worden en dit kon laten worden aangepakt. Dit bleek helaas niet alles te zijn. 

Op 16 januari hadden wij een afspraak staan bij de kinderchirurg en hier kregen we te horen dat Sarah het prune belly syndroom heeft. (Artikel van Google: Obstructie van de urethra in een vroeg stadium van de ontwikkeling veroorzaakt massale distensie van de blaas en urinaire ascites, wat leidt tot onderontwikkeling van de spieren van de buikwand). 

Dit komt voor bij 3 op de 100.000 kinderen wereldwijd, waarvan 95% man is. Zoveel pech voor ons kleine meisje 🙁

Vele onderzoeken volgden en er werd kennis gemaakt met een kinder uroloog en nefroloog, elke 3 maanden worden haar urine wegen gecontroleerd en worden er echo’s gemaakt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Sarah nu aan 1 kant terugloop heeft van urine naar haar nier. Ze krijgt nu voor de rest van haar leven een antibiotica kuur om de kans zo klein mogelijk te maken op een blaas ontsteking (de kans op een nier ontsteking wordt dan erg groot en dat is erg gevaarlijk). Helaas is het bij het prune belly syndroom zo dat in de loop der tijd  de urinewegen alleen maar meer verslechteren. Daar willen we nog niet over nadenken, maar het speelt altijd door je hoofd. 

Daarbij zijn er missende en onderontwikkelde buikspieren in haar buik waardoor Sarah nu (nog) niet zelf kan zitten. Het is allemaal onzeker wanneer en of ze dit zou kunnen. 

We hebbben nu thuis hele fijne hulpmiddelen waardoor Sarah gemakkelijk in bad kan, bij ons aan tafel kan zitten en een fijne aangepaste buggy. Zo dankbaar dat dit in Nederland allemaal goed geregeld is! 🍀

Wat mij als moeder erg verdrietig maakt is dat er weinig over bekend is, en ik nog niemand in Nederland/België heb gevonden die deze aandoening ook heeft. Het lijkt me fijn om eens met iemand te praten die bekend is met deze aandoening. Mocht jij erover willen praten, stuur me dan alsjeblieft een berichtje en misschien hebben we iets aan elkaar! 

Sarah is gelukkig een blij meisje en we genieten ontzettend van haar, tot de volgende update ❤️


's avatar
10 maanden geleden

Wij hebben ons meisje 🌟 laten onderzoeken (obductie) daar uit bleek dat zij hoefijzervormige nieren had en meerdere niercyste. Ons meisje had echt 0 kans.

's avatar
10 maanden geleden

Ook zij had Turner, zou het ook kunnen komen door Turner? Misschien zijn er dan toch meer ‘lotgenoten’ ?

_yolandavandijk's avatar
8 maanden geleden

Wat vreselijk voor jullie om jullie meisje te verliezen ✨ Heel veel sterkte in de toekomst met dit immens grote verlies 💞

_yolandavandijk's avatar
8 maanden geleden

Een hoefijzer nier komt regelmatig voor bij Turner, de andere problemen met de urinewegen horen echt bij het prune belly syndroom. Een dubbele aandoening aan de nieren, dubbele pech..

's avatar
11 maanden geleden

Allereerst heel veel sterkte met de uitdagende tijden die jullie voor je kiezen krijgen. Mag ik vragen of je borstvoeding geeft?

_yolandavandijk's avatar
11 maanden geleden

Dat mag zeker, inmiddels geef ik geen borstvoeding meer!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij _yolandavandijk?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.