• Kind
 • Mama
 • mama
 • kind
 • peuter
 • Puberen

Peuter puberen

Hoor je veel te vaak de woorden “Nee!”, “Ik wil zelf doen”  en “Ik wil deze..” ? Grote kans dat je dan te maken hebt met een "puberende peuter", zoals dat genoemd wordt. Dit kan erg frustrerend zijn. Vooral op momenten dat het echt niet uitkomt. Heb je er net een eeuwigheid aan gedaan om eindelijk wat eten bij hem/haar binnen te krijgen, denkt je kindje dat hij zich wel zelf kan omkleden…ondertussen ben je al bijna te laat voor die verjaardag waar jullie heen moeten. En het meest frustrerende is dat hij/zij zich uiteindelijk verkeerd omkleed ook.

Wees gerust..deze periode is positief voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van je kindje.

Een kind kent twee cruciale periodes in zijn leven en dat is dat van de pubertijd en de periode waar het gaat “peuter puberen”.  Wanneer een kind ongeveer twee jaar oud is, begint het zijn persoonlijkheid te ontwikkelen. Je kindje ontdekt na de eerste leeftijd het woordje “nee” en weet nu dat hij/zij dit kan gebruiken om zijn/haar zin te krijgen.

Een dreumes die voor het eerst zijn eigen willetje en onafhankelijkheid heeft ontdekt, verzet zich tegen zijn ouders.  Echter is hij zich nog niet bewust van de gevolgen van zijn gedrag.  In de peuter fase is dit besef er wel. De behoefte om zelfstandig en onafhankelijk te zijn, groeit. Hij wil zich los maken van zijn ouders, maar tegelijkertijd is je kindje hier ook bang voor. Zoals eerder genoemd is deze periode cruciaal voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van je kindje. Hij leert dan dat hij een zelfstandig en onafhankelijk individu is, met een duidelijk ego en een eigen wil. Hij realiseert zich dat hij zich los moet maken van zijn ouders, en zijn eigen beslissingen moet nemen.

Je peuter wil zelf beslissen en komt in opstand wanneer hij het gevoel krijgt dat hij iets moet. Daarnaast wil hij zelfstandig zijn en protesteert als je hem iets uit handen neemt. Je peuter is zo sterk met zichzelf bezig, dat hij niet in staat is om zich in anderen in te leven.

Dit gedrag kan natuurlijk tot conflicten leiden. Enerzijds is dit vervelend voor ouders, omdat het kindje niet wil doen wat de ouders van hem/haar vragen. Anderzijds is het ook frustrerend voor het kindje zelf. Je kindje wil heel graag zelfstandig zijn, maar ziet dat hij/zij de dingen nog niet goed zelf kan doen en daarom toch stiekem je hulp nodig heeft.

Kenmerken dat je kindje aan het peuter puberen is:

 • Je kindje vertoond drang naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid
 • Hij/zij is egocentrisch (klinkt misschien raar, maar in dit geval wil het alleen maar zeggen dat je kindje gericht is op zichzelf en nog niet in staat is om zich in te leven in anderen)
 • Je kindje toont frustratie en angst.
Hoe kun je hier het beste mee omgaan?
 • Reageer rustig
 • Geef je kind een keuze
 • Leid hem af
 • Wees resoluut.
Wat er bedoeld wordt met “geef je kind een keuze” , is in plaats van 1 voorstel te doen laat je, je kindje kiezen tussen twee opties. “Wil je eerst melk of wil je eerst een fruitje eten”, in plaats van “ wil je melk?” (antwoord is nee). Hiermee stimuleer je ook de zelfstandigheid van je kind.

Het is niet altijd makkelijk, maar probeer geduld te hebben. Echter zijn er ook situaties waarbij je echt grenzen moet trekken. Op zo’n moment moet je duidelijk laten maken, dat jij het laatste woord hebt. Gebruik je stem. Je hoeft echter niet te schreeuwen of te roepen. Probeer rustig te praten, duidelijk en daadkrachtig. Ga verder niet in op gemaar.