Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Peuter en babyzwemmen

Toen ons zoontje 8 maanden was zijn we begonnen met babyzwemmen. Gewoon om dat het fijn is voor je kind, en ook omdat het zich al op jonge leeftijd... >>

Toen ons zoontje 8 maanden was zijn we begonnen met babyzwemmen. Gewoon om dat het fijn is voor je kind, en ook omdat het zich al op jonge leeftijd leert te redden in het water. Ook is het uitermate fijn als je kind geen waterangst heeft. Maar werkt dit nu echt?

Aan de ene kant denk ik van wel. Inmiddels is onze zoon 3 en kan al zelfstandig drijven, leert de beginselen van het watertrappelen en de beenslag. Ook kan hij al duiken en is hij totaal niet bang voor water.

Dus je zou denken, dat als hij onvrijwillig te water zou raken hij zich misschien net boven zou kunnen trappelen zodat jij er hem op tijd uit kan vissen.

Maar aan de andere kant maakt het feit dat hij niet bang is, mij wel bang! Zodra we in het zwembad komen moeten we hem echt extra goed in de gaten houden, omdat hij gewoon zonder enige aarzeling het diepe inspringt.  Natuurlijk heeft hij als we vrij gaan zwemmen altijd zwembandjes om maar in de les is dat juist niet de bedoeling. En daar is het dus al een paar keer gebeurd dat ik in het water stond te wachten tot hij op teken van de juf het water in sprong, terwijl meneer keihard naar de andere kant van het zwembad rende en daar het water insprong. En nu kan hij zich natuurlijk wel boven trappelen maar zwemmen kan hij echt nog niet. Gelukkig is dit goed afgelopen. En ik hoopte dat hij er zelf ook van geschrokken was, maar dat was dus helemaal niet het geval. Hij vertelt doodleuk aan zijn oma dat hij helemaal zelf kan duiken!

We letten nu dus nog beter op zodat hij de kans niet meer krijgt, maar een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

Een ander voordeel van het peuterzwemmen is, dat hij als hij 4 is meteen doorstroomt naar de reguliere zwemles en dus niet op een wachtlijst hoeft. Daarbij hoop ik dat hij sneller dan gemiddeld zijn A-diploma kan halen.

Maar hebben ze echt voordeel bij het al geleerde in de peuterlessen? Heeft iemand hier ervaring mee? 

10 jaar geleden

Ja wij hebben ook goede ervaringen. Onze zoon kan inderdaad ook drijven en al een beetje naar de kant zwemmen. Hij kan al duiken en zelf weer boven komen. ( dat kan best een voordeel zijn, want ik weet dat ik er zelf vroeger een jaar over heb gedaan alleen omdat ik niet durfde te duiken)

10 jaar geleden

Ja ik hoor inderdaad verschillende verhalen over wat de beste leeftijd is om te beginnen. Tegen de tijd dat hij 4 wordt zal ik wel eens overleggen met de zwemjuf, of ze denkt dat hij er wel of niet aan toe is om door te gaan voor zijn A-diploma. Vooralsnog leert hij wel echt al dingen op peuterzwemmen en doet erg zijn best. Dus ik denk zeker dat het nut heeft, maar of het dan sneller gaat, geen idee. Het is denk ik per kind verschillend. Het voordeel dat wij hebben, is dat hij niet meer hoeft te wennen en al een beetje weet hoe het gaat op zwemles, en zich al vertrouwd voelt met het zwembad en de juffen. Maar ach we zien wel. Ik ben al blij dat hij zich nu ook al een beetje kan redden. ( drijven en naar de kant spartelen) alhoewel het in zwembad natuurlijk wel heel anders is als dat ze echt onvrijwillig te water gaan.

10 jaar geleden

Ik zit al vanaf 3 maanden op baby peuter zwemmen en onze zoon is nu bijna 3 en kan zich al op zijn rug laten drijven dus ik heb er nu al een goede ervaring mee

10 jaar geleden

Ze zullen er altijd wel iets van voordeel van hebben. Toch raden ze het hier juist af om met 4 jaar te beginnen met zwemles. Sterker nog: je kunt het kind bij bijv. de Reddingsbrigade pas met 5 jaar inschrijven. Mijn dochter kreeg toen ze in april voor het eerst naar school ging zelfs een briefje mee van een zwemschool dat ze aanraden pas met 5 te beginnen. Kinderen zijn er met 4 vaak lichamelijk nog niet aan toe, snappen sommige aanwijzingen nog niet en moeten nog wennen aan school. Ze zeggen dat kinderen die zo jong al beginnen er een stuk langer over doen. Ik zelf denk dat zoiets per kind verschillend is.Het kan in ieder geval nooit kwaad, lijkt me.