Snap
  • Kind
  • kleuter
  • basisschool
  • Pesten

Pesten wel of niet normaal

Gisteren deelde ik op Instagram een storie over mijn zoontje die bij aankomst op school gepest werd en hoe verdrietig ik hier van was. 

Luca wordt gelukkig niet dagelijks gepest, en komt altijd vrolijk uit school. Maar dat ik dit zag gebeuren brak mijn hart. 

Hij was de week ervoor de hele week thuis omdat wij met z’n allen niet fit waren dus naar school was weer een beetje spannend.  Hij wilde z’n lievelingstrui aan en op de fiets zei ik nog tegen hem dat alle kindjes hem gemist hadden en vast heel blij waren dat hij weer op school was. 

Maar het eerste wat de jongens aan zijn tafel deden was hem uitlachen om zijn trui. Vreselijk vind ik dat. Ik zag het gebeuren omdat ik nog even bij het raam bleef kijken en m’n nekharen gingen overeind staan dus ik bleef nog even staan om te kijken wat er gebeurde. Ondertussen stond ik al in de starthouding om naar de juf te lopen. 

Daarna zag ik in een paar seconden gebeuren dat ze Luca zijn boekje die op zijn tafel lag heel hard in zijn buik duwden en de ander hem een stomp in zijn buik gaf. Ik vloog naar de juf en Luca kwam ondertussen huilend naar me toegerend. Maar goed ook, want je zou zulke kinderen toch het liefst van hun stoel trekken. 

De juf pakte dat kind gelukkig gelijk goed beet. Luca ging weer terug de klas in en ik liet hem met een mega rot gevoel achter. 

Het liefst had ik hem weer mee naar huis genomen, maar ik weet dat dat de oplossing niet is. 

Vroeger ben ik zelf heel erg gepest op de basisschool, vaak om mijn kleding. Mijn moeder kocht altijd de leukste kleding voor me en we zagen er altijd naar de laatste trends uit. Dat kinderen elkaar uitlachen om kleding vind ik walgelijk. Dat je een keer een grapje maakt oké, maar iemand pesten is not done! 

Fysiek geweld gaat alle grenzen voorbij. 

Ik kreeg heel veel lieve reacties van mensen die net als mij dit gedrag ook walgelijk vinden maar ik ben nog steeds verbaasd over de reacties van mensen die dit gedrag normaal vinden en vinden dat het erbij hoort.  Vinden dat ik mijn kind weerbaarder moet maken want ja, er wordt nu eenmaal gepest. 

Ik ben het hier zo niet mee eens. Ik voed mijn kind op dat hij nooit iemand mag pesten of pijn doen. Lief moet doen tegen alle kindjes maar ook dat hij niet met iedereen vrienden hoeft te zijn. Soms lig je elkaar gewoon niet. Dat kan. Maar dan nog hoor je normaal tegen iemand te doen. 

Als je dit gedrag normaal vind hou je het pesten in stand. Want wat geef jij je kind dan mee? Ik geloof dat het grotendeels aan de opvoeding ligt als kinderen dit gedrag vertonen.  

Pesten is gewoon niet oké en is het ons als ouders de taak dit onze kinderen mee te geven! 

3 jaar geleden

Deze kinderen konden zich niet bedreigd voelen want mijn zoontje doet echt nooit iets. En dat is niet omdat ik zijn moeder ben maar zo is hij. Ik stond er zelf ook bij dus zag alles gebeuren. Dat kinderen zich zo gedragen vind ik wel echt een opvoed dingetje.. iemand in z’n buik stompen gaat veel verder dan pesten. Het is gewoon walgelijk gedrag en je hoort van huis mee te krijten dat pesten en slaan niet oké is. En tuurlijk... ze halen allemaal wel is wat uit bij elkaar. Zo zijn kinderen ... maar zoals dit is gewoon echt onacceptabel en heeft niks met onzekerheid te maken.

3 jaar geleden

Kinderen die pesten zijn vaak zelf onzeker of boeken zich bedreigd. Vaak ligt het niet aan de opvoeding, veel ouders weten niet eens dat hun kind pest. Het mooie is dat het vaak ook weer voorbij gaat en dat ze heel genoeg daarna vaak vrienden worden. Het feit dat het een keer gebeurd betekent gelukkig niet het zo blijft. Eventueel kan je je eigen zoon leren dat hij wel terug mag duwen of slaan. Of stop hou op schreeuwen of zo. De meeste basisscholen hebben ook een pest programma waar wordt uitgelegd hoe de kinderen pesten kunnen voorkomen.

3 jaar geleden

Ja daar ben ik ook echt van overtuigd dat iig een heel groot gedeelte aan de opvoeding ligt. Het was gelukkig nu iets eenmaligs maar het is ook mijn grootste angst. De oudste is gelukkig nooit gepest en neemt het zelfs op voor kinderen die gepest worden. Mega trots! Maar de jongste is wel echt gevoelig ook.. dus houd m’n hart vast

3 jaar geleden

Het is een van de angsten voor mijn beide kinderen. Dat ze gepest worden of zelf gaan pesten. En zeker, het ligt aan de opvoeding. Walgelijk dit.