Snap
  • Kind
  • Mama
  • opvoeding
  • jongens
  • voorlichting

Opvoeding: Jongensvragen over de "Pielemoos"

Hoe ga je als moeder om met bepaalde jongensvragen van je zoontje tijdens de opvoeding. Dit is niet altijd makkelijk.

Er komt een klein mannetje naar me toe geschuifeld. Hij staat wat te friemelen met zijn broek.'Wat is er, schatje?' vraag ik hem. Hij kijkt me aan, vol ongeloof en zegt: 'Mama, ik heb pijn in mijn broek.'' Om erachter te komen dat er iets dubbelgevouwen zat. 

Dat zijn van die dingetjes waar ik als vrouw zijnde eigenlijk geen ervaring mee heb en hoe spring je daar dan op in. De seksuele voorlichting voor de jongens laat ik aan Michael over, vanuit die kant heb ik daar geen ervaring mee en hij kan dat beter uitleggen, maar dit soort kleine jongensvragen moet ik wel aan kunnen pakken.


Opvoeding!

Nadat ik het kleine mannetje met zijn ongemakkelijkheden heb geholpen, leg ik hem uit dat hij er wel op moet letten na het plassen zijn pielemoos goed te doen, want anders gaat dat pijn doen zoals net. Tevreden loopt hij weer weg. Laatst kwam hij verbijsterd naar me toe gerend voordat hij ging douchen en riep: 'Mama, mijn pielemoos gaat niet!' 'Gaat niet wat..?' vroeg ik. 'Gaat niet naar beneden!' Oh ja, dat is waar ook. Ik heb hem uitgelegd dat dat alleen maar goed is en dat dat later weer overgaat, dat het helemaal niet erg is en je ziet dat dat kleine koppie die eenvoudige uitleg wel kan bevatten.

Jongensvragen, ik heb ze met Gabriël ook al gehad en nog steeds eigenlijk en nu heb ik mijn kleine mannetje die met diezelfde vragen naar me toekomt. Iedere leeftijd heeft daar zijn ontwikkeling weer in en het is belangrijk dat goed te sturen. Je wordt eraan herinnerd dat ze later opgroeien tot volwassen mannen en dat alles wat je nu in de opvoeding erin stopt dat dat er later hopelijk op een goede wijze eruit komt. Opvoeding is essentieel, zowel de grote als in de kleine dingetjes. Zelf wist ik heel weinig wat betreft seksuele opvoeding, dus dat wil ik mijn kinderen wel op een goeie manier bijbrengen. Zonder gêne, zonder schaamrood op de kaken, want daar hebben zij ook niets aan.

Wat vind jij?