Terug
Blog header image

Op pad met een dreumes - babyzwemmen

Het lijkt me leuk om ook eens wat te schrijven over de gewone dingen die ik doe met mijn dreumes. Wie weet haalt iemand er inspiratie uit!

Het eerste deel van de serie: babyzwemmen.

Ik ben begonnen met baby-peuter zwemmen toen Ryan 6 maanden was. Tijdens de zwangerschap had ik er al over nagedacht en opgezocht wat er allemaal mogelijk was, en babyzwemmen leek me toen al erg leuk. Lekker met je baby in het water, ik hou zelf ook van zwemmen. Vanaf drie maanden mag je meestal starten, toch heb ik toen nog even gewacht omdat ik Ryan nog wel erg klein vond. 

Eigenlijk is zes maanden nog wel klein. Ik zie nu ook wel eens kleintjes komen zwemmen, maar voor hen is het al snel te lang en te koud. Van de liedjes en spelletjes krijgen ze nog niks mee en na het zwemmen zijn ze te moe om aangekleed te worden. De drukte en het zwembad-geluid is hen dan nog wat te veel. Desalniettemin: vanaf drie maanden kun je meestal starten en hoe groter ze worden, het leuker het is!

Hoe gaat het in z'n werk? Uiteraard is het overal anders. Over het algemeen is er verkleedmogelijkheid met aankleedkussens voor de kleintjes. Soms mag je de kinderwagen of maxi-cosi meenemen naar de zwembadrand, soms mag je ze in de kleedkamer achterlaten, soms mogen ze helemaal niet mee. Bij 'ons' zwembad is het goed geregeld, vind ik zelf. Een grote kleedruimte met verschoontafels en aankleedkussens. Vanaf daar neem je je kind mee naar het zwembad waar je een badcape of badjas op kan hangen en even kan douchen. Het enige wat ik mis is de mogelijkheid om je kind kwijt te kunnen als je jezelf aan wilt kleden. Met een actieve dreumes op een verschoontafel durf ik mijn trui niet over mijn hoofd te trekken en zeker niet te gaan douchen. De meeste mensen nemen een kinderwagen mee, maar omdat ik op de fiets kom is dat geen optie. Daarom neem ik (nadat ik met de receptie heb overlegd) altijd een kinderstoel uit de kantine mee naar de kleedkamer. Kan ik hem toch ergens kwijt. 

Een les duurt drie kwartier. Bij ons zitten alle kinderen van 0-3 jaar bij elkaar. Sommige zwembaden hebben speciale baby- en peutergroepen. We beginnen in het ondiepe (60 cm) en zingen liedjes en spetteren elkaar nat met handen en voeten. Soms laten we het regenen of gooien we water tegen het plafond. Daarna gaan we naar het diepe (1.20) waar we eerst de kinderen van de kant laten springen. Het is leuk om hier het verschil te zien tussen kinderen: de één springt vol overtuiging naar zijn mama/papa/oma/opa toe, de ander wil graag een handje en probeert zijn hoofd boven water te houden. En Ryan? Die kruipt altijd liever langs het zwembad naar het putje van de waterafvoer. #zucht 

Daarna zingen we in de kring verschillende liedjes. We zingen voor een jarige die dan vervolgens ook nog iets mag laten zien: van de kant in het hele diepe springen (2.00), drijven op de rug of onder water gaan. Daar krijgt hij dan vervolgens een teddybeerdiploma voor. jaja! We doen spelletjes met de bal, met plankjes, drijfstaven of we maken een lange bus. Ook onder water gaan hoort er (bijna) elke les bij. De meeste kinderen schrikken ervan, logisch. Belangrijk is dan om enthousiast te reageren als ze weer boven komen. Een positieve ervaring!

Vaak eindigen we de les met een spel: tikkertje of schipper mag ik overvaren? Hierbij zijn vooral de papa's heel fanatiek :D Daarna hebben we een kwartier vrij spelen. Soms komt de glijbaan in het water of we zwemmen in het diepe bad. Dat is gelijk een goeie oefening voor mama. Als allerlaatste duiken we in het bubbelbad, heerlijk warm en tijd om te kletsen. 

Ryan is echt een waterratje geworden. Hij heeft bandjes aan en spettert dan zo hard mogelijk met zijn benen om vooruit te komen. Hij doet netjes zijn mond dicht en kan dan alleen zwemmen. In het ondiepe gedeelte kan hij staan en lopen, dat is helemaal superleuk want dat kan hij in het leven zonder water nog niet. 

Niet alleen voor de kinderen is zwemmen leuk, ook heb ik bij het zwemmen een leuke vriendin gevonden. Haar zoontje is ongeveer even oud als Ryan en samen spreken we regelmatig af, naar de bieb of gewoon even bij elkaar op bezoek. De jongens kunnen dan samen spelen en wij kunnen gezellig kletsen. 

 Al met al, ik ben erg enthousiast over het zwemmen. Ik kijk er elke week weer naar uit. Ook al in het (zeker in het begin) een heel gedoe met aan- en uitkleden, afdrogen, haren wassen etc. 

Doe jij al aan babyzwemmen en zijn er veel verschillen tussen jouw en mijn les? Of misschien ben je na het lezen van deze blog wel enthousiast geworden, ik hoor het graag!

Anoniem
7 jaar geleden

Jaa leuk he dat babyzwemmen! Wij zijn hier er ook helemaal fan van.

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!