Snap
  • Kind
  • Peuterspeelzaal
  • Autisme
  • basisschool

Onze zoon en zijn struggles om wel/ niet naar de basisschool te gaan

Wat als je dingen ziet/ervaart en tegen de regelgeving aanloopt?

Onze jongste zoon.. nog even en je wordt 4 jaar. Nog maar 2 maanden dan mag je al naar school. Maar mama vraagt zich oprecht af ga je dit redden? Je hebt het erg naar je zin op de peuterspeelzaal maar in de kring vindt je lastig. De liedjes zingen en de namen van de andere kinderen noemen dat doe je zo knap maar als ze bij jou komen wil je het liefste wegkruipen.. Je houdt niet van aandacht. Als het volgende kindje aan de beurt is ben jij opgelucht. In de kring op je stoel blijven zitten vindt je moeilijk en regelmatig zit je bij juf op schoot. Als je naar de basisschool gaat dan kan dat niet meer knappe kanjer. Nu zit je met ongeveer 10 kindjes in de klas.. maar de klas van je grote broer (groep 1) bestaat nu uit 35! kindjes. Er wordt nu aangegeven dat je al aan het einde van de ochtend moe bent en of je wel voldoende slaapt (12 uur per nacht) de prikkels komen bij jou zo intens binnen wordt dit niet heel veel voor je? 

Sinds september hebben we hier gesprekken over.. Wat we zien wat we ervaren. In Januari nog een groot overleg waarbij besloten werd dat ze jou wouden testen.. toen werd het niet, toen weer wel en uiteindelijk niet.. Je bent te jong.. Je bent geobserveerd. We zouden terugkoppeling krijgen maar door ziekte waren we weer een paar weken verder.. (vervelend voor degene die het overkwam). Nu is het gesprek geweest en verwijzen ze toch naar school en Scauting wat zij kunnen doen. We zitten weer op wacht. Mama heeft zelf de stoute schoenen maar aangetrokken en gevraagd of je een ochtend mee kunt lopen op school en dat kan. Degene die je geobserveerd heeft is gestopt en daar zal iemand anders voor in de plaats komen (zij heeft jou nog niet eerder gezien). Daarna volgt er een gesprek met school. Je begrijpt het is mei vakantie op zijn vroegst kun je woensdag 19 mei meelopen maar een beetje pech wordt dit woensdag 26 mei.. En dan een week later gesprek dan zitten we al begin juni. Als blijkt dat het niet haalbaar is moet alles dan nog in werking gezet worden. Scauting wil helpen maar moet een verwijzing hebben nu is het weer onduidelijk waar die weg moet komen en zo val je van het één in het ander. 

Je mag verlening van de peuterspeelzaal (moet wel aangevraagd worden bij de gemeente) maar we hopen voor jou dat je na de zomervakantie mag starten op school. En welke school? dat wachten we nog even af. Mama hoopt de school waar jij het beste thuis bent. We duimen voor je kleine/grote kanjer. Mama zal voor je vechten maar het is krom zolang ermee bezig zijn en dat alles last minute moet gebeuren..