Snap
  • Kind
  • peuter
  • allergie

Onze koningsdag was even schrikken

Dat onze oudste dame erg gevoelig blijkt te zijn voor allergieën wisten we al. We letten dus al goed op. Maar toch werden we enorm onaangenaam verrast afgelopen weekend.

Koningsdag 2019. Oftewel afgelopen zaterdag was voor ons een iets minder feestelijke dag. Nou gingen we sowieso bijster weinig doen want ik heb er geen behoefte aan om 2 kleine kinderen vertrekklaar te maken en helemaal regenproof in te pakken als het alleen maar zeikweer is (en blijft). Ik ga graag de deur uit met ons gezinnetje maar niet als er niet minstens een fatsoenlijk zonnetje is en we het ook enigzins droog houden. Helaas was het die ochtend al een paak keer met bakken uit de hemel gekomen. Yuk! Oranje boven hoor. ? 

We besluiten gewoon thuis te blijven en de tv maar aan te zetten. Dan kijken we wel gewoon naar de route door Amersfoort. Altijd wel gezellig. 

De gezelligheid slaat al snel om wanneer onze peuter van 2 een allergische reactie krijgt. In eerste instantie zijn er alleen wat galbultjes om haar mond. Ja nouja dat hebben we eerder gezien. No stress. We laten haar wat extra water drinken. Althans dat proberen we haha. We hebben het immers over een eigenwijze peuter. Daarna begint het gesnotter. Yep ook dat kennen we. Maar dan word ze hangerig en word het toch wel wat erger wanneer ze zo'n kleine 2 uur later niet meer stopt met hoesten en rochelt alsof ze aan de zware shag zit. Ze begint het ietwat benauwd te krijgen en is zelf ook onder de indruk van de hoest die er op een gegeven moment uitkomt. We besluiten maar snel de huisartsenpost te bellen. Dit gaan we niet afwachten. We krijgen de instructie om meteen langs te komen indien dit nog goed mogelijk is en bij ernstige verergering de auto meteen aan de kant te zetten en 112 te bellen.

Zo ver is het gelukkig niet gekomen. En achteraf gezien was het ook nooit levensbedreigend. Alleen vervelend. Voor haar natuurlijk. En wij zijn ons ook kapot geschrokken. Op zo'n moment weet je niet OF en hoe snel de benauwdheid in die mate kan verergeren dat er ademnood ontstaat. 

Bij de hap word ze meteen geholpen. Gelukkig. Ze word zo'n 20 minuten aan de vernevelaar gehangen en krijgt daarna nog een prik antihistamine in haar bovenbeen. En niet lang daarna is ze weer helemaal de oude. Alsof er nooit iets gebeurd is. Wonderbaarlijk dat spul haha. 

Het was dus gelukkig geen ernstige reactie. Een redelijk trage zelfs. Om na bijna 2 uur pas benauwd te worden. Maar geschrokken zijn we wel natuurlijk. En nu zijn we bewapend met onze eigen lading antihistamine dus bij herhaling kunnen we gelijk wat geven. Ook hebben we een puffer meegekregen. 

Ondertussen is het 29 april en zijn we dus bijna 48 uur verder. Er verschijnen her en der nog wat plekjes in haar gezicht met momenten maar verder is er helemaal niks meer te merken van het hele gebeuren op koningsdag. Maar ik heb er wel een paar grijze haren bij volgens mij. ?

4 jaar geleden

Eénmaal een allergische reactie gehad. Ook onze dochter is gevoelig. Als baby had ze al last van hooikoorts. Dus antihistamine had ik wel in huis. Mijn dochter wilde in eerste instantie niet meer lopen en haar handen niet meer gebruiken. Handen en voeten waren opgezwollen. Daarmee zijn we naar de HAP gegaan. Die heeft haar op mogelijke breuken en dergelijke onderzocht en toen dat niet het geval bleek, zijn we naar huis gestuurd met 'het kan geen kwaad' en 'Hou haar in de gaten!' Een dag later zat ze op haar hele lijf onder de galbulten. Toen heb ik antihistamine gegeven en wsren de galbulten zo weg. Toen zijn we terug gaan denken wat het geweest zou kunnen zijn... waarschijnlijk waren het de (goedkope) chocolade kerstballen geweest. Ze had daar wat van gegeten. En blijkbaar zat daar iets in. Ze herft daarna gewoon weer chocolade gegeten, maar nooit meer zo'n reactie gehad..