Blog header image

Ontwikkelingen in oktober

Een blog over de ontwikkelingen die de kids in de afgelopen maand maakten. Vooral voor mezelf en een beetje voor jullie.

Soms is terugkijken wél leuk. Vooral als je kijkt naar hoe je kleine spruiten zich razendsnel ontwikkelen. Een klein kijkje in wat er in de maand oktober aan kunsten bij kwamen.

Mini-me
Dochterlief ging in de afgelopen maand voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Een spannende gebeurtenis, voor haar, maar zeker ook voor mama. Het maakte mij wat melancholisch en de kleine meid liet haar spanning vooral in haar gedrag en gespannen gezichtje blijken. Het allerleukst was om samen een tas en beker te gaan kopen en te zien hoe trots ze haar nieuwe aankopen aan papa liet zien en vertelde ‘kijk papa, die is voor de peuterspeeltuin’.
Ik was ook jarig deze maand. De jongedame lijkt te hebben opgepikt en begrepen hoe verjaardagen in elkaar zitten. Ze vertelde laatst dat ‘als je jarig bent, je ‘lang zal ze leven’ zingt en cadeautjes krijgt’. Ook is er taart en slingers met heel veel aandacht van opa’s en oma’s en ooms en tantes. Een walhalla voor onze kleine familievriendin.
De middagslaapjes lijken definitief te gaan verdwijnen. Hoewel ze nog wel gaat ‘rusten’, met een boekje in bed, wordt er vijf van de zeven dagen niet meer geslapen. Dit resulteert in een vermoeide peuter in de avond die, als ze niet op tijd genoeg in bed ligt, het hele appartementencomplex bij elkaar schreeuwt.
Dat brengt me gelijk bij de volgende nieuwigheid. Driftbuien in de XL variant. Ik was al wel wat gewend, maar als dit de nieuwe standaard is, mag papa huisman worden en ga ik fulltime werken ;)
En als laatst de ontwikkeling die ik het leukst vind. Het gebruik van persoonlijk voornaamwoorden. Vandaag hadden we weer een hele leuke al lopend van de trap. Mevrouw probeert met twee treden tegelijk te gaan en na een mislukte poging vertellen dat het niet mag –ze doet het glashard opnieuw-. Vraag ik ‘waarom doe je dat?’. ‘Ik vind het leuk mama’ zegt ze. ‘Ik vind het niet leuk’ antwoord ik. ‘Ik wel mama’ krijg ik terug. Laten we het er maar op houden dat ze netjes met drie woorden spreekt….

Mini-he
Zoonlief wordt met de dag actiever. Hij beweegt dat het een lieve lust is. Het tijgeren dat in september nog de belangrijkste manier van voortbewegen was, heeft plaats gemaakt voor kruipen op handen en voeten. En snel dat dit gaat! Meneer is binnen een mum van tijd het huis door!
Gaan staan aan meubels en dingen gebeurde al een tijdje en regelmatig ook met een handje los. Nu zien we hem soms al helemaal los staan. Toch loopt hij alleen maar aan de hand als hij twee handen vast heeft. Zodra hij doorheeft dat er nog maar één hand is die hem vasthoudt, zakt hij op handen en knieën en is hij weer op weg.
Nog zoiets in het motorische gebied. Meneer klimt. En niet zomaar klimmen. Nee, hij stond een week of twee geleden, met hulp van zusterlief, in het raamkozijn toen papa even de woonkamer uit was. Gelukkig was manlief net op tijd om de kleine man die van het smalle randje viel te vangen. Grote zus heeft heel duidelijk te horen gekregen dat ze dit niet meer mag doen, maar de kleine man trekt zich daar niks van aan. Hij klimt zelf van zijn krukje op het tafeltje, richting de radiator en het raam. Dat betekent boxtijd voor elk moment dat de volwassenen in huis niet in de buurt kunnen zijn.
Het gillen -wat een stem heeft dit kleine lijfje zeg!- aan tafel is met heel veel geduld en shushen wat minder geworden. Tegenwoordig horen we zelfs ‘hap’ geïmiteerd worden als wij zeggen ‘hap’ en hem de lepel voorhouden. Zou dit dan toch get begin van het praten zijn? We verdenken hem er al een tijdje van dat hij zijn zusje roept als hij ‘ha’ zegt en als hij ’s morgens bij ons in bed ligt wordt het pa-pa-pa-pa hard geoefend. Maar doorgaans is er tijdens de dag te veel afleiding om tot praten, of gebaren, te komen.

Ik ben heel benieuwd wat november gaat brengen. Ik stem voor een eerste ‘mama’ uit de mond van zoonlief en een heerlijk relaxte peuter die geen last heeft van sinterklaasstress. Oh en meer slaap, want dat liet in de afgelopen week -na de ingang van de wintertijd- ook wat te wensen over. 

Wat zijn de meest opmerkelijke ontwikkelingen van jouw kind in de afgelopen maand? 

7 jaar geleden

Thanks! Ik duim ook voor de slaap en dat wij allebei geen gehoorbeschadiging overhouden aan onze gillende kids ;)

7 jaar geleden

Wat mooi hoe het echte mini mensjes worden he? Momenteel houd ik onze kleine man amper bij met wat hij allemaal leert. Ineens kruipt hij goed, heeft hij leren staan, klimt over alles, inclusief papa en mama en wandelen aan de hand vind ie ook geweldig! Hij heeft afgelopen maand ook heet gillen ontdekt... Heel leuk! Ik duim voor je dat je wat meer slaap gaat krijgen ;)