Snap
  • Kind
  • slapen
  • slaap
  • problemen
  • middagdutje

Onderzoek: kinderen ouder dan twee hebben geen middagdutje nodig

Wetenschappers beweren dat het hun gedrag en lichamelijke gezondheid zou kunnen beïnvloeden.

Elke ouder herkent het wel: de strijd om je hyperactieve peuter een middagdutje te laten doen. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek is gebleken dat een middagdutje de gezondheid van je kind kan beïnvloeden. 

Onderzoek

Volgens de richtlijnen van 'The National Sleep Foundation' moeten peuters per dag minstens 10 tot 13 uur slaap krijgen. Een onderzoek uit 2015 toont aan dat peuters ouder dan twee jaar, die tussen de middag een dutje doen, vaak op latere leeftijd een slechtere slaapkwaliteit krijgen. 

Het doel van het onderzoek was om erachter te komen welke effecten dutjes hebben op het gedrag en de lichamelijke gezondheid van kinderen. Onderzoekers verzamelden gegevens uit 26 onderzoeken die middagslaapjes bij kinderen onder de vijf jaar analyseerden. 

Gedrags- en gezondheidsproblemen

De resultaten toonden een verband aan tussen een slechtere slaapkwaliteit na de leeftijd van twee. Onderzoekers waarschuwden daarom dat dutjes overdag op de lange termijn kunnen leiden tot gedrags- en gezondheidsproblemen. Voorbeelden daarvan zijn vertragingen bij de ontwikkeling en obesitas bij kinderen. 

Ter ondersteuning van de bevindingen zegt professor Karen Thorpe van de Queensland University of Technology dat kinderen ouder dan twee jaar in staat zijn om hun slaappatroon zelf te reguleren. "Ouders moeten niet aannemen dat slapen overdag en slapen 's nachts hetzelfde zijn. Kinderen krijgen niet meer slaap door een middagdutje te doen. Als ze biologisch gezien overdag niet meer hoeven te slapen, zorg je er met een middagdutje alleen maar voor dat de nachtrust verstoord wordt."

Slaapt jouw kindje nog overdag?

Bron: The Sun