Snap
  • Kind
  • dreumes
  • speelgoed
  • spelen
  • aandacht
  • zelfstandig

Nooit zelfstandig willen spelen

Wanneer je kind zoveel speelgoed heeft en alsnog niet zelfstandig wilt spelen. Wat doe je dan?

Raelyn is altijd wel een aandachtskindje geweest. Helemaal prima natuurlijk. En af en toe zou het ook wel eens even fijn zijn als papa en mama gewoon op de bank kunnen zitten zonder dat er continue aandacht wordt gevraagd. Gewoon even dat spelletje op mijn telefoon spelen. Eventjes rust in huis. Want rusteloos is Raelyn ook. Ze is altijd in beweging en even lekker samen op de bank zitten met een boekje of tv doet ze ook niet. Naja, 2 minuten. Als je der een koekje ofzo geeft. Maar zelfs dan gaat ze vaak toch weer aan de wandel. 

Speelgoed heeft ze genoeg. Zowel "nutteloos" speelgoed als leerzaam speelgoed. (Ik zie een houten autootje als nutteloos speelgoed en zo'n doos met vormpjes die in het juiste vakje moeten als leerzaam). Ook heeft ze poppen, een keukentje, loop auto, loopfiets, winkelwagentje, loopkar... wauw wat heeft dit kind een speelgoed eigenlijk? Haha. Ondanks al dat speelgoed, wat overigens na 15 minuten wakker zijn overal in huis ligt, is ze AL-TIJD aandacht aan het vragen. Ze speelt 5 minuten met een speeltje en dan beland het op de grond om vervolgens een ander speeltje uit het krat te halen. Ze heeft een hele speelhoek in de woonkamer, met daar dus alle grote dingen en 2 open kratten met de rest. Continue toegang tot alles.

Waarom kan een kind met zoveel speelgoed zichzelf niet even 5 minuten vermaken? Toen bedacht ik me, waarom kan een oververmoeid kind niet slapen? Te veel prikkels. Wat nou als Raelyn zoveel aandacht van ons wilt en nooit zelfstandig kan spelen, omdat ze te veel prikkels ervaart? Juist door al het speelgoed om haar heen. Ik bedoel, ik irriteer me ook dood aan al dat speelgoed in het zicht. Heb continue het gevoel dat er geen rust in huis is, juist omdat ik in m'n ooghoeken dat speelgoed zie staan. Wij hebben dus besloten hier verandering in te brengen. 

We willen een mooie dichte kist voor al haar speelgoed, maar voor nu hebben we even een lade leeg gemaakt. Al haar speelgoed hebben we in de la gelegd. Wanneer zij slaapt halen we 3 dingen uit de la waarmee ze kan spelen, iets leerzaams en iets nutteloos. Bij elk slaapje wisselen we de 3 dingen, zodat ze wel elke keer een nieuwe uitdaging heeft. Het resultaat? Ze speelt! Ze pakt 1 van de 3 dingen uit het krat en neemt dat mee naar de bank, waar ze voor op de grond gaat zitten en is dan gewoon stil aan het ontdekken wat ze er allemaal mee kan! Ook de dingen die ze eerst links liet liggen zijn nu ineens heel interessant. Echt een wereld van verschil.

Kind blij, mama blij. Want niet alleen is ze lekker aan het spelen en ontdekken, er ligt ook niet continue overal speelgoed in huis.