Snap
  • Kind
  • mamaplaatscollab
  • veiligheidnl
  • risicovolspelen
  • jachtseizoen
  • veiligspelen

Neem ik te veel risico?

Dat ik “de relaxte” moeder ben wist ik natuurlijk allang. In de meeste situaties houd ik het hoofd koel en laat ik de kinderen zelf de gevolgen van hun acties ondervinden. Maar als kinderen zonder hulp of toezicht op hoogte en snelheid bij gevaarlijke plekken of voorwerpen spelen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Vaak hoor ik andere ouders denken, “jeetje, zij neemt wel erg veel risico”. Soms schaamde ik mij hiervoor, want betekent dit dat ik een slechte moeder ben? Ik zou nooit moedwillig mijn kinderen in gevaar brengen, maar vind het wel belangrijk dat ze op avontuur gaan en zelfstandig worden.

Als jonge moeder heb ik, vooral de eerste jaren, continu het gevoel gehad dat ik mijzelf moest bewijzen. Maar de afgelopen jaren ben ik gaan inzien dat, wanneer je handelt uit jouw moedergevoel, je het eigenlijk nooit verkeerd doet.

Via de website van VeiligheidNL kwam ik toen een test tegen; de groeiboom. Hier kun je testen op welke gebieden de kinderen geen of juist veel risico nemen, maar ook of jij als ouder hier weinig of veel ruimte in geeft.

Snap

Bij mij kwam uit de test dat mijn kinderen veel risico nemen tijdens het spelen en ik ze hier veel ruimte in geef. Samen risicovol spelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Risicovolspelen vergroot het zelfvertrouwen, zelfredzaamheid én doorzettingsvermogen van jouw kind. Daarnaast vergroot het de sociale vaardigheden en heeft het een positieve invloed op de fysieke gezondheid van jouw kind.

JACHTSEIZOEN

Daarom deel ik graag het favoriete spel van mijn oudste meisje en haar vriendjes. Een spel wat momenteel héél populair is onder kinderen vanaf 4 t/m 12 jaar. Mensen die mij volgen op Instagram hebben gezien dat ik al een paar keer mee gespeeld heb met de kinderen!

KORTE OMSCHRIJVING:

Jachtseizoen is simpel gezegd tikkertje én verstoppertje in één. Ik weet niet zeker of de kinderen hier uit de buurt de “officiële” spelregels aanhouden, maar deze spelregels zijn eenvoudig voor kleine kinderen.

SPELVERLOOP:

Je speelt jachtseizoen met meerdere vriendjes of vriendinnetjes. Vanaf vier kinderen of meer wordt het spelletje pas écht leuk. Spreek een bepaald “blok” af rond het huis waar de kinderen mogen komen. Bij ons mogen ze bijvoorbeeld niet van de stoep af. Dus nergens oversteken en alleen langs de huizen blijven.

Het blok tegenover ons huis is éxtra leuk aangezien er allemaal poortjes zijn waar je doorheen kunt lopen. Je wijst één of twee tikkers aan, de rest zijn “boeven”. De boeven krijgen 60 seconden voorsprong, de tikkers blijven wachten en tellen hardop. Zodra de 60 seconden om zijn mogen de tikkers achter de boeven aan om ze te vangen.

Je vangt een boef door deze vast te pakken (door bijvoorbeeld een knuffel of het vasthouden van de mouw) en minimaal 5 seconden vast te houden. Je moet hardop tellen! Zodra de boef gevangen is moet deze op “de bank” (een afgesproken plek) wachten tot iedereen gevangen is.

Spreek van tevoren een tijdsbestek af. Als de boeven niet binnen 10 minuten gevangen zijn, hebben de boeven gewonnen. Zijn ze wél gevangen dan hebben de tikkers gewonnen!

SPELELEMENTEN UIT RISICOVOL SPELEN:

Bij dit spel behandel je verschillende categorieën van de groeiboom. Je geeft de kinderen de ruimte om uit het zicht te spelen, aangezien je ze niet altijd kan zien. Maar je maakt wel duidelijke afspraken over waar ze wel of niet mogen komen. Daarnaast spelen de kinderen op snelheid want ze moeten heel snel zijn om niet gevangen te worden! Hier krijgen de tikkers inmiddels een step, om het ze wat makkelijker te maken. Als laatste zit er een klein trek- en duwelement (stoeien) in aangezien de tikker minimaal 5 seconden de boef dient vast te houden voordat deze gevangen is.

Snap

Nog niet uitgespeeld? Op de website van VeiligheidNL kun je nog véél meer spelsuggesties voor risicovol spelen vinden! Speel jij mee? Laat het hieronder weten!

3 jaar geleden

Ik herken me daar wel een beetje in. Bv tijdens het buitenspelen klimmen in een klimrek, aan de ene kant denk ik echt wel neeee niet zo hoog, maar ik zeg vooral zorg dat je je goed vasthoudt. Dan zie/hoor ik andere ouders zeggen niet zo hoog enz... maar dan denk ik op school moeten ze ook klimmen met gym, spelen ze ook buiten of met vriendjes en dan heb je er geen oog op. Hij kan beter leren hoe het veilig moet, dan door mijn angst niet kunnen oefenen en dan juist vallen omdat hij geen idee heeft hoe hij op een veilige manier speelt.

3 jaar geleden

Ik ben te voorzichtig. Ze was zo ziek bij de geboorte, dat ik een soort moederkloek ben geworden. Soort gevoel dat ik haar moest beschermen. Nu heeft blijkt ze o.a. epilepsie en een visueel motorische stoornis te hebben. En heeft ze een basis veiligheid nodig. Dus het extreem beschermende was precies wat zij nodig had en heeft. Ik ben er van overtuigd dat een moeder voelt wat haar kind nodig heeft. Dus je moedergevoel volgen is het beste wat je kan doen.