Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Navelbreuk

Sinds haar geboorte heeft mijn dochter een navelbreuk. Op zich niets ergs en meestal sluit de navelbreuk zich in de eerste drie levensjaren, maar goed onze dochter is nu 2 en nog steeds heeft ze een navelbreuk. Het zit er ook niet altijd even fraai uit, zo'n naar buitenstaande navel. Vooral in de zomer als ze een jurkje aan heeft of bikini dan is het erg goed te zien.

Een navelbreuk is (wikipedia):

Een navelbreuk of hernia umbilicalis is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Deze uitstulping bevindt zich in de navel. Klachten van een navelbreuk worden veelal aangegeven als enig ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn in dat gebied.

Een breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. Dat kan dan meer klachten gaan geven. Een enkele keer kan het voorkomen dat een breuk bekneld raakt. Dat gaat gepaard met veel pijn. Een spoedoperatie is dan nodig.

Een breuk van de buikwand bestaat altijd uit drie elementen, namelijk de breukpoort, de breukzak en de breukinhoud. De breukpoort is het defect in de buikwand. De breukzak is de uitstulping die door de poort naar buiten komt. De breukinhoud is hetgene wat zich in de breukzak bevindt. Dit is bij de navelbreuk meestal vet, maar kan ook de darm zijn. Het gevaar van een breuk in de buikwand is dat de darmen in de breukpoort bekneld kunnen raken en hierdoor kunnen afsterven (necrotiseren). Bij kleinere breukpoorten is hier een grotere kans op.

Een navelbreuk ontstaan doordat er een defect is van de buikwand ter plaatse van de navel. Dit defect kan aangeboren zijn of verworven.

Aangeboren

Ter plaatste van de navelstreng is een klein defect van de buikwand dat niet bedekt is met huid. Dit is meestal niet ernstig. De breukpoort sluit zich meestal in de eerste drie levensjaren vanzelf. Ook is de kans op inklemming erg klein. Indien de breuk niet gesloten is na drie jaar kan er soms toch nog een operatie nodig zijn. Met name bij meisjes is dit van belang. Als de navelbreuk niet gecorrigeerd wordt bestaat de kans dat de breuk groter wordt bij zwangerschap.

 

 

Ik weet dus niet of het dit jaar nog vanzelf dicht zal groeien, anders is er een operatie nodig. Maar goed wat houdt dat weer in? Is het een zware operatie of een lichte? Hoelang heeft ze er daarna last van en herstelt ze dan snel? Vragen vragen vragen... gelukkig binnenkort naar het consultatiebureau kan ik daar eens even wat meer informatie inwinnen betreft operatie...

 

 

8 jaar geleden

Dit is een oude blog, maar des te meer vraag ik me nu af hoe het bij jullie afgelopen is met die breuk... Ons zoontje heeft namelijk waarschijnlijk een breuk en hiervoor zijn we doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik vind het heel eng allemaal...

10 jaar geleden

Hoi mijn zoontje is nu twee en een half en heeft net de desbetreffende operatie achter de rug. Alles is mij heel erg meegevallen en door de goede medicatie achteraf heeft hij echt nergens last van gehad. Ik zou zeggen laat die operatie doen, want bij mijn zoontje bleek dat die breuk nooit zelf dicht had kunnen groeien omdat er vet uitstulpte. Dat vet hebben ze weg gehaald en de rest dicht gemaakt. We zijn nu een maand verder en alles is goed genezen. Heel veel succes er mee. De operatie is simpel en duurde nog geen half uur. Met wakker worden erbij heeft alles 3 kwartier geduurd en mocht hij twee uur daarna al weer naar huis. Gr. Sas

10 jaar geleden

Ja ik zou ook even navraag doen als ik jou was. Hopelijk groeit het alsnog vanzelf dicht want dat zou het allermooist zijn.

10 jaar geleden

Sterkte ermee...hopelijk groeit het nog vanzelf dicht.