Snap
  • Kind

Naar de hemel

Laatst had ik Anouk van 4 opgehaald van de BSO toen ze me vroeg: Mamma, wanneer gaan we weer naar de hemel?

Laatst had ik Anouk van 4 opgehaald van de BSO toen ze me vroeg: Mamma, wanneer gaan we weer naar de hemel?

Na wat doorvragen bleek dat ze de begraafplaats bedoelde waar het graf van mijn vader is. Want opa is immers in de hemel. Tja, hoe ga je dat uitleggen?

Uiteindelijk verteld dat het lichaam van opa op de begraafplaats is (maar even achterwege gelaten dat het slechts zijn as is wat daar begraven is) en dat zijn ziel, zijn karakter naar de hemel is. Maar ook dat de hemel een plaats is waar we niet naartoe kunnen, maar dat dat een plekje in je hart is wat er speciaal is voor de overleden mensen.

Afgelopen vrijdag ben ik met beide kids een bezoekje gaan brengen aan het graf (ik moet erbij vertellen dat ik daar geen troost vind. Sterker nog, ik heb er een hekel aan om naar de begraafplaats te gaan.) en ook de graven van andere bekenden. Uiteraard kwam er net een stoet voorbij wat me heel wat lastige vragen opleverde. Wie is dat? Waarom ken je die niet? Is het een meneer of een mevrouw? Hoe oud is ie? Waarom ie ie dood?

Het verschil tussen een 4jarige en een 8jarige is me wel weer duidelijk geworden. Anouk liep huppelend over de begraafplaats te vertellen hoe leuk ze het vond. En Joey liep rustig rond te kijken en vond de graven indrukwekkend.

Gelukkig vond Anouk het zielig voor papa dat hij er niet bij was en "mag" hij volgende keer mee :-)

 

11 jaar geleden

Toen hun overgrootoma overleed hebben wij de kinderen ( toen 2 en bijna 5 jaar ) verteld dat ze naar de sterretjes was. Vooral op de jongste maakte dit grote indruk;ze heeft nog heel lang bijna iedere avond op zolder naar de sterretjes gezwaaid!

11 jaar geleden

Ja hoe verteld je dat en wat zeg je dan......Ik vind dat je het heel goed verwoord hebt hoor :D Wij hebben dit gelukkig nog niet aan de hand gehad en ik hoop dat het nog even weg blijft.

11 jaar geleden

Zo herkenbaar. Hier is Opa in oktober 2012 overleden, onze oudste was toen nog 5, wat een vragen. En in een boze bui riep ze hard "ik ga wel dood, dan kan ik naar Opa in de hemel" Nou daar sta je dan. Met behulp van diverse boekjes hebben we het een beetje zwart/wit uit kunnen leggen. Anders wordt het meteen weer zo beladen.