Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Moedervlekken bij kind gevaarlijk?

Je kindje wordt geboren met een prachtig babyhuidje en dan ineens zijn er moedervlekken. Lees hier wat moedervlekken nou precies zijn.

Pasgeborenen hebben nog geen moedervlekken. Deze vlekken worden over het algemeen zichtbaar tussen het derde en twintigste levensjaar. Na je 40 kunnen ze afnemen en verdwijnen ze dus weer. Bijna niemand ontkomt eraan om moedervlekken te krijgen, gemiddeld zo’n 25 stuks.

Hoe ontstaan Moedervlekken?

Moedervlekken ontstaan door op opeenhoping van pigmentcellen in de huid. En dat dan ook in combinatie met erfelijke aanleg en de blootstelling van de huid aan de zon. Moedervlekken zijn er in goedaardige en kwaadaardige soorten.

Herkennen van Goedaardige/Kwaadaardige Moedervlekken

Goedaardige moedervlekken zijn bruine (of zwarte) vlekken . Deze vlekken zijn meestal vlak, maar kunnen soms ook bol zijn. Niet alle moedervlekken zien er hetzelfde uit. Ze kunnen van vorm, kleur en grootte verschillen, maar de vlekken zijn wel regelmatig.

Kwaadaardige moedervlekken zijn niet regelmatig qua vorm en kleur. Er zitten dan meerdere tinten in een vlek en meestal ook rood.

Wanneer naar de huisarts?

Voor goedaardige moedervlekken hoef je niet naar de huisarts. Echter als goedaardige moedervlekken spontaan een van volgende symptomen krijgen: groter worden, van vorm veranderen, van kleur veranderen, jeuken of pijn doen, korstjes erop en bloed dan is het raadzaam om wel even de huisarts in te schakelen. Een goedaardige moedervlek kan namelijk ook muteren in een kwaadaardige.

Kwaadaardige moedervlekken worden in het ziekenhuis onderzocht (microscopisch). Indien het een kwaadaardige betreft kan er besloten worden de moedervlek weg te halen. Dit gebeurt in het ziekenhuis door middel van wegsnijden of wegbranden van de moedervlek.

Ook laten mensen wel eens moedervlekken weg halen, omdat ze het niet mooi vinden (cosmetisch). Meer informatie over moedervlekken kunt u opvragen via het huidfonds (www.huidfonds.nl).

Heeft jouw kindje veel moedervlekken? En op welke (gekke) plaatsen?

Geschreven door mama Kim de Jong

9 jaar geleden

Onze kleinkinderen hebben er al vanaf een halfjaar heb ook bij mij zelf nog nooit gezien dat ze weggaan er komen er alleen steeds meer bij, dus dat artikel is voor mij niet herkenbaar,

9 jaar geleden

Heb er zelf vorige week een weg laten halen. Hoor deze week of goed of kwaadaardig is. Ik heb er mega veel en laat ze elk jaar controleren nadat ik er twee jaar geleden een had die een goed aardig tumor bevat.

9 jaar geleden

Hier nauwelijks moedervlekken. Wel heeft de oudste heel veel schattige sproetjes!