Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Moederliefde maakt kinderen slimmer!

KINDEREN HEBBEN LIEFDE NODIG!! Dat is algemeen bekend. We weten ook allemaal dat kinderen die in hun jonge jaren geen of weinig liefde hebben gehad, grotendeels op het ‘foute’ pad terecht komen. Maar nu is er onderzocht wat voor invloed het ontbreken van deze liefde heeft op de ontwikkeling van hele jonge peuters en kleuters.

Volgens Joan L. Luby, hoogleraar kinderpsychiatrie aan de Washington University School of Medicine, moeten ouders leren hoe zij hun kinderen kunnen koesteren en ondersteunen. Opvoeden is enorm belangrijk bij de ontwikkeling van een kind en Luby heeft onderzoek gedaan naar de invloed van moederliefde op deze ontwikkeling.

Ze heeft de hersenscans van 92 peuters onderzocht: het ene deel had symptomen van depressies en het tweede deel was gezond. Uitslag van dit onderzoek was dat bij het gezonde deel de hippocampus groter was dan bij de depressieve kleuters. De hippocampus is het deel van de hersenen dat invloed heeft op ons geheugen, het leervermogen en onze reactie op stress.

Hoewel de studie zich vooral richtte op de biologische moeder, denken de onderzoekers dat de resultaten hetzelfde zullen zijn bij geadopteerde kinderen of kinderen die zijn opgevoed door hun vader of opa en oma. Het gaat volgens hun dan ook om liefde die de kinderen ontvangen van de primaire opvoeder.