Snap
  • Kind
  • speciaal
  • basisonderwijs
  • Sbo

Mijn zoon op het SBO

Als we ergens komen en ze hebben leeftijdsgenootjes zien we nog altijd wel een duidelijk verschil, maar ik ben blij dat we een plek voor hem hebben gevonden waar hij zichzelf kan zijn

Eigenlijk wisten JD en ik al heel snel dat onze nu kleuterzoon anders was. Hij is observeert zijn omgeving heel goed, ziet alles maar doet er weinig mee. Hij is heel zorgzaam maar niet in communicatie maar in handelingen. Praten was sowieso een dingetje bij hem. Er kwamen belangrijke woorden uit zoals kaas en worst. Maar verder? Nee praten is niet zo zijn ding. Maar geef de jongen een opdracht om iets na te bouwen of überhaupt bouwen en hij vergeet geen detail.

Nu is elk kind uniek. En elk kind heeft goede kwaliteiten en uitdagingen. Maar pas op de peuterspeelzaal tussen leeftijdsgenoten zagen we echt het verschil. Onze Wout zit nu eenmaal in zijn eigen wereldje. Hij deed heel goed mee in de groep en met andere kindjes, maar wel op zijn eigen tempo. Als kinderen te druk werden liep hij weg. Maar wanneer hij zelf druk was kon (kan) hij moeilijk stoppen.

Zindelijk worden was ook al zo`n uitdaging. Heel lang kon het hem weinig uitmaken of hij met een natte broek rond liep of niet. De wc of het potje was niet eng maar hij snapte niet waarom hij daarop moest en dat een natte broek slecht was. Hij zou naar de kerstvakantie naar school gaan en nog was hij niet zindelijk. We wisten het echt niet meer en besloten via een app met een zonnetje en donderwolkje beloningssysteem. En misschien hielp het achter af. Maar we hadden een Marshall knuffel (van paw patrol) gekocht als cadeau en die had hij zien staan en wou hem zo ontzettend graag. En na 1000 keer herhalen dat hij Marshall krijgt wanneer hij 3 dagen geen donderwolkjes (broekplassen) heeft kregen. Dus het weekend voordat hij naar school ging was hij zinderlijk.

Maar goed, op de PSZ hebben zowel de leidsters, de logopedist en wij uitgebreid gesproken over het vervolg na de PSZ. We zaten allemaal snel op 1 lijn en dat was dat Wout zou verdrinken in een te grote klas. Alle informatie en opdrachten zouden langs hem heen gaan. Hij heeft af en toe de aandacht nodig om de opdracht binnen zijn eigen bubbel uit te leggen. Hij heeft structuur nodig. En ook al is hij zelf heel druk, hij moet geen drukte om zich heen. Met dit allemaal kwamen we uit op het Speciaal basisonderwijs. Een normale school, maar dan met kleinere klassen, een extra klassenassistente en meer structuur. 

Er werd een orthopedagoog ingeschakeld en na een observatie op zowel de PSZ als op kinderdagverblijf kwam al snel uit dat het Speciaal BasisOnderwijs het beste zou zijn voor onze kleuter. Dus de aanvraag is gedaan voor een "indicatie" en die was snel goed gekeurd. 

Nu zitten er 2 SBO scholen in onze stad. We hadden contact met beiden en al snel hadden we een keuze gemaakt. Alleen kwam de volgende uitdaging, hoe krijgen we hem 5 dagen in de week op een school die 8 km bij ons vandaan is terwijl we (op dat moment) geen auto hadden. Gelukkig kwamen in aanmerking voor schoolvervoer. En dan zijn dat niet kleine busjes die langs huis komen. Nee we brengen onze kleuter naar een bushalte waar een grote (touringcar) schoolbus komt.

Uiteraard brachten we hem de eerste keer zelf naar school met onze (toen hadden we hem wel) auto. En Wout deed het als verwacht, mega goed. Hij loopt de klas in en gaat spelen. Als of hij al jaren naar school ging. Ik had er meer moeite mee om hem achter te laten dan hij zelf. De dag erna was dus de eerste keer met de bus. Met kleffe handjes stond ik samen met kleuter bij de bushalte. Gelukkig waren er meer kindjes en moeders. Dus bus komt er aan en legde hem nog 1x uit dat hij alleen met de andere kindjes naar school gaan. Gelukkig is er een "bus juf". Die haalde hem binnen, zette hem op zijn vaste plek in de bus en begeleide hem de eerste paar keer naar de klas. 

En leuk wat die het vindt! En we zien hem veranderen in een echte kleuter. Zijn praten gaat met sprongen vooruit. Hij krijgt praatjes zelfs. Hij had altijd een hekel aan tekenen. Nu tekent hij soms voor de lol. En we beginnen zelf dingen te herkennen uit zijn tekeningen (of we worden gewoon gek haha). 

Als we ergens komen en ze hebben leeftijdsgenootjes zien we nog altijd wel een duidelijk verschil, maar ik ben blij dat we een plek voor hem hebben gevonden waar hij zichzelf kan zijn. Waarin hij in eigen tempo zijn valkuilen kan leren kennen en mee leert omgaan. Ik hij heeft een voorrecht dat hij maar een klas heeft met 10 kindjes. Hij heeft een beste vriendje op school en hij leert duidelijk echt heel veel. 

De SBO, beste keuze ooit voor onse kleuter! 

XoXo Vino Nijn

http://www.vino-nijn.nl

Snap