Snap
  • Kind
  • School
  • ADHD

Mijn kind kreeg een label, maar vooral hulp.

"Tegenwoordig heeft iedereen ADHD, vroeger was het gewoon een druk kind." Ik geef het toe: ook ik deed die uitspraak vroeger, maar inmiddels gaan mijn nekharen overeind staan als ik het nu hoor zeggen. Mijn lieve Lotte is niet gewoon druk, ze heeft ADHD... Ja, ze kreeg een label, maar wat veel belangrijker is: ze krijgt daardoor hulp.

Lotte beweegt inderdaad de hele dag door, stilzitten kan ze niet. Ze praat de hele dag en valt heel moeilijk in slaap. Als dit alles was, maakte ik maakte ik mij echt geen zorgen. Maar al vanaf de kleuterklas merkte ik dat iets haar belemmerde om op een normaal tempo te kunnen ontwikkelen. Opletten in de klas is bijna een onmogelijke opgave. Als de juf iets uitlegt heeft Lotte alles gezien: het cijfer van de digitale klok die verandert, de mooie rok van de juf met bloemen, oh straks ga ik ook bloemetjes plukken! "Oeps, wat heeft de juf nu net uitgelegd?" 

Om deze reden gaat ze nu naar een speciale school waar de klasjes kleiner zijn en prikkelarm. Om deze reden krijgt ze medicatie waardoor ze zich beter kan concentreren, überhaupt beter kan functioneren. En om deze reden krijgt ze hulpmiddelen, zowel thuis als op school. Om dit alles te krijgen was er nu eenmaal dat label nodig, niet om interessant te doen aan de schoolpoort...

Lotte is onhandig zonder haar medicatie. Glazen vallen gegarandeerd van tafel, ze loopt per ongeluk een kindje omver of er gaat iets stuk. Lotte heeft geen rem zonder medicatie. Ze maakt ongelukkige uitspraken en onderbreekt gesprekken vaak. Haar beleving is als volgt: "Ik wil mijn pilletje, want anders wordt iedereen boos op mij." Als dat pilletje haar kan helpen, waarom dan niet? In combinatie met de verandering van school, voelt Lotte zich nu goed in haar vel.

Wist je dat ADHD ook ontzettend veel positieve dingen met zich meebrengt? Onze meid is heel creatief en heeft voor elk probleem een oplossing, ze doet me regelmatig versteld staan! Ze heeft een hartje van goud en is heel vergevingsgezind, ze ziet het goede in iedereen. Hoewel ik soms gek word van dat eeuwige gekwebbel, is ze ons zonnetje in huis. Zelf is ze ervan overtuigd dat ADHD haar superkracht is, als dat geen positieve kijk op haar label is dan weet ik het ook niet meer. 

Ondanks de moeilijkheden waarmee ze al worstelde in verleden kunnen we nu eindelijk zeggen: "ADHD is OK!"

4 jaar geleden

Mijn dochter ging naar het speciaal bijzonder onderwijs en was daar zo gelukkig. Ze kreeg fysiotherapie, ze kreeg een verzwaarde pen die haar hand dus naar rechts boog en zo leerde ze op de lijntjes te schrijven. Ze leerde eindelijk fietsen, maar scaten lukte niet, dat was teveel beweging, terwijl ze wel kan schaatsen. Haar verklaring: Mam dat gaat vanzelf, omdat het ijs glad is. Onze zoon heeft wel ADHD, maar kon op zijn eigen school blijven. Van een druk spontaan gevoelig behulpzaam jochie met zware concentratieproblemen dat waarschijnlijk de klas nog een keer over moest doen, werd het een vent die eindelijk rust kreeg in zijn hoofd en grip op de werkelijkheid. 3x2 tabletten gaat goed, hij mag er zelfs 3x3, maar dan is het onze vrolijke vent niet meer. Wat een uitkomst die tabletten. De meester heeft er een tijd voor ingesteld, om 11.45 loopt de wekker af. Pillentijd.

4 jaar geleden

Wait what? Autocorrect maakt er een zooitje van. "Gun onze zoon dat zo". Sommige ouders zijn er fel tegen terwijl ze het aangeboden krijgen en wij worden juist aan het lijntje gehouden.

4 jaar geleden

Wat mooi! Helaas ook hier (nog) geen toelating tot het sbo en hun onze zoon dat zo. Hopelijk denkt hij ook ooit zo over zijn medicatie. Drama elke ochtend. Slikt zij het zo door of doe jij het in eten? Heb al van alles geprobeerd maar hij spuugt het uit ? en vroegah mogen mensen daar steken waar de zon niet schijnt ? ik ben blij met de diagnose voor onze kinderen. Dat betekent meer hulp. Soort van ?

4 jaar geleden

Super mooi geschreven en zo herkenbaar geschreven herken m'n zoontje van 9 er in ❤️