Snap
  • Kind
  • Avondritueel
  • grootgezin
  • avondroutine

Mijn avondroutine met vijf kinderen.

In een eerdere blog heb ik geschreven over mijn ochtendroutine. Het leek me nu leuk om mijn avondroutine met jullie te delen. Ik zal bij deze alvast verklappen dat ik de makkelijkste en meest ontspannen avondroutine heb, omdat mijn geliefde Laurens bijna alles doet. Hulde aan mijn (nog steeds niet) man.

In een eerdere blog heb ik geschreven over mijn ochtendroutine. Het leek me nu leuk om mijn avondroutine met jullie te delen. Ik zal bij deze alvast verklappen dat ik de makkelijkste en meest ontspannen avondroutine heb, omdat mijn geliefde Laurens bijna alles doet. Hulde aan mijn (nog steeds niet) man.

Mijn (ons) schema

17:00 uur: Als ik overdag niet een gaatje gevonden heb om alvast te koken, begin ik hiermee rond vijf uur. Als het lekker weer is spelen de grote kinderen buiten, anders spelen ze binnen. Niven zit er meestal gezellig bij of mag een filmpje op de Ipad kijken. Jevtha slaapt of zit er ook gezellig bij in de wipper. Tijdens het koken zing ik vaak liedjes en dans ik om Jevtha tevreden te houden. Ik kook dan ook liever wanneer hij slaapt overdag, zodat ik me puur op het koken hoef te focussen.

17:35 uur: Als de kinderen ondertussen van het buitenspelen terug zijn moeten ze hun handen wassen en helpen ze mee met tafeldekken. Dit hoeft (nog) niet verplicht. Toch helpen ze wel vaak. Vooral Niven vindt het erg leuk om mee te helpen. Goed geregeld toch?!

17:45 uur: Dan eten we aan de grote tafel of in de tuin aan de picknicktafel. Behalve als we patatjes eten of iets anders makkelijks. Dan mag het op de bank met een film erbij. Als we iets eten wat iedereen lekker vindt, dan zijn ze snel klaar. Is het een gerecht waar ze wat minder gecharmeerd van zijn, dan duurt het wat langer. Zelf eet ik liever niet op de bank. Het contact wat we tijdens het eten hebben is zo gezellig. Het gesprek over de dag en allerlei andere verhalen vind ik een mooi moment tijdens het eten. Hun blije hoofden te zien i.p.v. met je hoofd in een televisie. Tijdens het eten zit ik negen van de tien keer Jevtha ook gelijk te voeden of eet ik staand, omdat hij het fijner vindt. Laurens en ik wisselen dan af wanneer hij klaar is, zodat ik dan zittend kan eten. Het gaat gelukkig steeds beter!

18:15 uur: Iedereen brengt altijd zijn eigen bord in de keuken. Dat is bij ons een verplichte taak. Dat zit er zo ingebakken al dat het allemaal automatisch wordt gedaan. Daarna gaat iedereen nog even spelen. Wat ze doen dat verschilt eigenlijk. Vaak is het stoeien met hun lieve vader. Ondertussen ruim ik verder af en maak ik de keuken schoon.

18:30 uur: Leg ik alvast de spullen voor de volgende dag klaar voor als ze naar school moeten.

18:45 uur: Als ze moeten douchen dan gaan we naar boven. Anders is het een kwartier later. Laurens doucht hier de kinderen per twee. Eerst gaan bijvoorbeeld de meiden en dan gaan de jongens. Binnen een kwartier is hij hier klaar mee. Ondertussen doe ik Jevtha zijn luier verschonen, geef hem zijn vitamines en leg daarna de kleding van de kinderen klaar voor de volgende dag.

19:00 uur: Iedereen is klaar met douchen. Laurens poetst de tanden van de kinderen, alle pyjama's zijn aan, kamers weer speelgoed vrij en iedereen kan elkaar welterusten gaan zeggen. Vaak wordt er nog even gestoeid met papa op het grote bed en ben ik de spelbreker om iedereen naar zijn bed te sturen.

19:10 uur: Novée is het enige kind die haar kleding zelf klaar legt. Zij doet dit nu en gaat daarna in haar bed alvast liggen.

Yvah mag nog naar beneden om eerst nog een kwartier te lezen en vervolgens wat voor haarzelf te doen.

Ik geef Livay en Niven nog een extra knuffel en loop vervolgens met Jevtha naar Novée. Laurens blijft altijd nog even bij Niven tot hij slaapt. Niven is altijd een moeilijke slaper geweest. Precies vanaf zijn tweede verjaardag sliep hij pas door. Het enige wat hij nog prettig vindt, is dat iemand bij hem is met inslapen. Hij gaat dan gelijk liggen en slapen. Als je dat niet doet, dan ben je de rest van de avond zoet. Wij vinden het prima op deze manier. We zijn allang blij dat hij zo goed doorslaapt, na alle slapeloze nachten.

19:12 uur: Dan ben ik bij Novée en vraagt ze of de kleding die ze heeft gepakt, bij elkaar staat. Bijna altijd staat het nog leuk ook bij elkaar. Ik geef haar een extra knuffel en ga naar beneden met Jevtha.

19:30 uur: Yvah is klaar met lezen en meestal wilt ze dan tekenen of een filmpje op de Ipad kijken. Ik zit er naast met Jevtha en ondertussen hebben we altijd gezellige gesprekken. Dit moment met Yvah samen vindt ik echt heel fijn en Yvah net zo goed.

19:55 uur: Komt Laurens naar beneden nadat Niven is gaan slapen en hij zijn werk heeft afgerond.

19:59 uur: Dan gaan we altijd aftellen van tien tot nul. Alsof het oudjaarsavond is. We doen dit puur op de gok en dat maakt het zo leuk voor Yvah. De ene keer tellen we precies goed, de andere keer veel te vroeg of juist te laat. Als wat dat gedaan hebben, nep champagne hebben gedronken en nep oliebollen gegeten hebben (een rollenspel), geven we Yvah een knuffel en gaat ze zelfstandig naar boven. Dat wilt ze zelf graag. Ze is tenslotte al een echte grote meid. Al is ze voor mezelf nog steeds mijn kleine meisje…

20:03 uur: Als Jevtha in het badje moet of douchen, doe ik dat eerst. Daarna ga ik op grote bed Jevtha voeden. Hij wil dan altijd bij me clusteren (een lange voeding). Ondertussen zet ik Netflix op en kijken Laurens en ik een serie op bed.

21:30 uur: Dan slaapt Jevtha pas na de clustervoeding. Dat is het enige moment op de dag dat ik iets voor mezelf kan doen. Doordeweeks kijken Laurens en ik nog een half uurtje Netflix en ondertussen de leukste gesprekken samen. Daarna gaat Laurens om 22:00 uur slapen, omdat hij er vroeg uit moet voor zijn werk.

22:00 uur: Het lijkt dan alsof ik ontwaak. Ik kan doen wat ik wil. Eerst ga ik altijd douchen. Als ik mijn haar moet wassen moet ik het daarna ook nog föhnen.  Zo niet, dan ga ik naar beneden om nog wat op te ruimen, op instagram te zitten, te bloggen of wat dan ook. Iets waar ik zin in heb, zonder dat andere me storen. Meestal lig ik tussen 24:00 uur en 01:00 uur op bed. In de nacht komt Jevtha ongeveer twee a drie keer om te drinken. Korte momenten gelukkig, maar je moet toch weer wakker worden. Om 06:45 uur gaat de wekker.

Te weinig slaap

Ik weet van mezelf dat ik veel te weinig slaap en dat het verstandiger is om eerder naar mijn bed te gaan. Zo nu en dan doe ik dat ook wel, om de dag daarna weer in mijn oude patroon te vallen. Overdag heb ik weinig last van slaaptekort. Ik denk dat als ik daar meer last van zou hebben dat ik wel eerder naar mijn bed zou gaan. Daarbij is mijn eigen tijd in de avond gewoon heilig. Ik laad echt op door even wat voor mezelf te doen. Het hoeft helemaal niet groot te zijn. Gewoon alle rust is al voldoende. Straks als de jongste kinderen wat groter zijn komt mijn tijd wel weer om dat moment wat eerder te doen op de avond.

Blij met mijn man

Tot anderhalf jaar geleden deed ik doordeweeks negen van de tien keer het avondritueel in mijn eentje. Toen Laurens nog geen zelfstandig ondernemer was werkte hij vaak tot laat buitenshuis. Dat was helemaal prima. Het was wat het was. Maar hierdoor voelt het voor mij echt als een luxe om het nu samen te doen. Hij zelfs nog een stukje meer dan ik eigenlijk. Hij is er daarnaast ook een stuk sneller in en vindt het net zo belangrijk als ik om de zorg van de kinderen op zich te nemen. Zo is het avondritueel een stuk sneller en vullen we elkaar goed aan.

We lezen niet in de avond

Overdag lezen we genoeg boekjes met elkaar. Omdat ik 24/7 bij de kinderen ben, vind ik het dan niet nodig om ook nog een boekje te lezen voordat we naar bed gaan. Dat boekje lezen komt overdag wel.

Het gaat bijna altijd goed

Natuurlijk gebeurt het ook wel eens dat we iets later eten en dan hebben de kinderen wat minder tijd om te spelen na het eten. Voor de rest verloopt het eigenlijk altijd wel hetzelfde en zonder moeite. De kinderen kennen de routine en weten hierdoor wat ze te wachten staat. Hierdoor hebben we eigenlijk nooit problemen moet ik eerlijk bekennen. De kinderen weten waar ze aan toe zijn en gaan (bijna) altijd netjes slapen zonder te klagen. Het enige wat mis kan gaan is, dat Jevtha er geen zin in heeft en dan doe ik hem in de draagzak of voed hem wat eerder dan normaal.

Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jullie avondroutine eruit ziet. Laat een reactie achter als je dat leuk vindt en wie weet kunnen we nog van elkaar leren.

Tot volgende week!

Liefs, Ashley

3 jaar geleden

Top, heerlijk als zo'n routine zo fijn verloopt! Bij ons ook nooit een hele heisa gelukkig! Hier mogen de kids tv kijken als ik eten ga maken (nadat ze opgeruimd hebben), (4 en bijna 3 jr), eten meestal pas om 18.00 uur. Daarna mogen ze de aflevering die op pauze stond afkijken en vlak daarna brengen we ze al naar boven. om 19.15 uur liggen ze dan! De jongste (3 maanden) gaat gewoon tussendoor 😄

3 jaar geleden

Ik begrijp je helemaal🙌

3 jaar geleden

👍 😂 😂 ik zou ook wat vroeger moeten slapen maar geniet ervan even alleen te zijn

3 jaar geleden

Wat leuk om je avondroutine te lezen Marijke 😃 Klinkt als een gezellige en liefdevolle routine🥰