Snap
  • Kind
  • winter
  • mamainhetbuitenland
  • mamainfinland

Met je peuter in de vrieskou

Een paar dagen geleden postte ik in mijn stories op Instagram dat het in Finland te koud was om met de kinderen naar buiten te gaan. Ik heb daar best veel vragen over gehad, dus ik besloot om er een blog aan te wijden. 

Op de dag in kwestie was het -24 graden Celsius. In Finland wordt aangeraden om niet naar buiten te gaan met een baby als het kouder is dan min tien. Voor kinderen tussen één en drie jaar is het min twintig en kinderen tussen drie en zeven min 25. Voor Laura van vier maanden en Daan van twee jaar was het die dag dus te koud om naar buiten te gaan.

De meeste vragen die ik kreeg gingen dus daarover: Hoe moet dat dan als je moet werken? Zit je dan opgesloten in je huis? Waarom dan?

Het is dus niet zo dat je helemaal niet buiten mag komen met je kinderen. Je kan ze gewoon naar de auto brengen en op het kdv afzetten. Ze gaan dan op het kdv alleen niet naar buiten (normaal spelen ze anderhalf tot twee uur per dag buiten). Het wordt ook niet aangeraden om met ze te gaan wandelen. De reden dat je beter niet naar buiten kan is dus de temperatuur. Je kan maar zoveel laagjes aantrekken voor je peuter zich niet meer kan bewegen en zijn warmte niet meer kwijt kan. In het geval van baby's is het zo dat koude lucht inademen het duikreflex kan activeren en je baby dus in principe stopt met ademen en zijn hartslag vertraagt. 

Gelukkig is het hier in Zuid-Finland zelden zo koud dat we niet naar buiten kunnen. Het grootste gedeelte van de winter liggen de temperaturen rond het vriespunt en zeker als het dan gesneeuwd heeft, is er niets leuker dan buiten spelen. Sleetje rijden, skiën, sneeuwpoppen maken... 

Maar wat trek je je kinderen dan aan? Daan draagt nu een broek, trui, winteroverall, sokken, wollen sokken, gevoerde laarzen, handschoenen, muts en sjaal. Als het kouder wordt dan min tien draagt hij ook een fleeceoverall. Laura heeft een rompertje, legging, collegeoverall, muts, sokjes, wollen sokken en handschoenen aan. Ze ligt in een dikke slaapzak in de reiswieg van de kinderwagen. Nu zijn mijn kinderen erg warmbloedig, dus de meeste kinderen hier dragen nog één of twee laagjes meer. Dat ze überhaupt nog kunnen lopen mag een wonder heten.

Snap
Snap
Snap
Snap
Snap