Snap
  • Kind

Meer bedenkingen bij Sinterklaas dan bij Zwarte piet

Vooraf was ik wel een beetje bang dat mijn oudste (bijna 7) argwaan zou krijgen bij die maar half geschminkte roetveegpieten. Maar nee hoor

Toen de woensdag voor de intocht de aller eerste witte piet in het Sinterklaasjournaal in beeld kwam, had ze maar één opmerking: ‘Hey, kijk mam! Die is wit!’ En verder niks. Het was allemaal prima. Ook de roetveegpieten en de gekleurde pieten, vindt ze allemaal prima. Ik hoor haar er verder niet meer over.

Het is juist Sinterkláás waar ze kritisch naar kijkt. Gister middag kwam de goedheiligman op het werk van mijn man. Elk jaar een super leuk georganiseerde middag voor de kleinste kinderen van alle collega’s van mijn mans bedrijf. Van de week had mijn oudste al een opmerking over de Sinterklaas in de film ‘Het paard van Sinterklaas’. Dat die een ‘ouder’ gezicht had dan die van het Sinterklaasjournaal. Ik dacht: oh oh, ze gaat het merken! En ja hoor. De terugweg naar huis, zei ze: ‘Sinterklaas praatte anders dan op televisie' (Limburgs accent, hahahahaha!). 'En zijn gezicht was anders!'. Ze heeft hem duidelijk eens goed zitten bekijken.....

Wij reageren alleen maar met: ‘o ja? Echt waar? Ik heb er niet zo op gelet!’. Ik ga verder niks zeggen. Laat haar zelf maar stoeien met haar gedachten hierover. ;-)

Ik denk dat het niet lang meer gaat duren, dat ze er achter komt hoe het allemaal zit. Jammer zou ik het vinden. Maar misschien kunnen we het nog wel een beetje rekken met het gegeven dat de echte sint natuurlijk heel veel hulpsinterklazen heeft. Omdat de beste man natuurlijk niet op tien plaatsen tegelijk aanwezig kan zijn….. Dat alleen die van de tv de échte is, daar heb ik mezelf als kind vroeger nog heel lang mee zoetgehouden.

7 jaar geleden

Hier zijn de gekleurde pieten hulppieten van het kermishuis. Alle vragen beantwoord ik met wat denk je zelf? De jongste 6 jaar hoorde ik een tijdje terug boven zeggen. Nou ik geloof dat niet hoor. Papa en mama kopen die cadeautjes gewoon zelf. De oudste (8) antwoordde met huh heb je het over sinterklaas? Zegt ze nee, met kerstmis, alleen die sneeuw is echt. Met kerst al 2 jaar geen sneeuw gezien en ze krijgen dan ook niks dus ze zit er al wel heel dicht bij. De oudste heb ik het idee dat hij het eigenlijk vorig jaar al wist maar gewoon doet van niet, misschien dat hij denkt dat hij anders niks krijgt. Is stukken fanatieker dan voorgaande jaren. Groep 5 twijfelgevalletje, maar ja hij zei ook dat sinterklaas mij de centjes gaf die hun voor de suprise moeten besteden.

7 jaar geleden

Daar hadden mijn ouders vroeger ook last van, ze hebben opgelost om te zeggen dat er veel hulp sinterklazen zijn en de echte was van sinterklaasjournaal. Dat heb ik geloofd. Want het was bij ons sinterklaaintocht op tv en thuis op 1 dag.