Snap
  • Kind
  • ritme
  • opstaan
  • opvoedendoejesamen
  • slaapwekker

“Mamaaaa, ik ben wakker!”

Ineens word ik wakker van het getrippel bij ons op de gang. Het is half 6 in de ochtend en Tij kruipt bij ons in bed. “Mamaaaa, ik ben wakker!” “ Heb je lekker geslapen lieverd?” “Ja, heel lekker mama.” Ik kijk op mijn telefoon en zie dat het net half 6 is. Poh, half 6 in de ochtend. Sorry hoor, maar dat vind ik geen opstaan-tijd. Maar we kunnen moeilijk boos worden op Tij, omdat hij langer had moeten slapen. Hij heeft toch nog helemaal geen besef van tijd? Als hij denkt dat het ochtend is, dan is het ochtend.(Tij is op dat moment net 3 jaar)

Hier willen we iets aan gaan doen. Ik vraag aan vriendinnen na of zij gebruik maken van een slaapwekker. En ja, er zijn er verschillende die hier gebruik van maken. Zelfs een vriendin (ik noem geen namen ;) ) die de wekker na een avondje stappen op ‘uitslapen’ zet, zodat ze nog heerlijk wat langer kunnen slapen, haha! Ideaal als zo’n wekkertje werkt.

Ik heb uiteindelijk de bunny slaaptrainer gekocht (sleasy). Met Sinterklaas kreeg Tij deze wekker cadeau. Tij helemaal blij, want hij had altijd al een wekker willen hebben. Dat kwam dus even goed uit. Na de wekker ingesteld te hebben, mocht hij meteen in gebruik bij Tij op de slaapkamer. Het was even uitzoeken hoe het allemaal werkt, maar nu we het door hebben is het ideaal. Je kunt bij deze wekker ook een alarm zetten, alleen hebben we dat nog niet nodig. Bij ons gaat het er puur om dat Tij weet wanneer hij naar ons toe mag komen. En dat lampje laat het zien aan Tij. Tij is op een leeftijd dat hij dit heel goed snapt, dus na de eerste nacht werkte het lampje al super goed. Nu weet Tij precies wanneer hij op mag staan en naar ons toe mag komen. Het is voor ons een hele fijne manier om uit te leggen wanneer het voor hem tijd is om op te staan.

Een tijd later is het feest bij Gib en Mo. De nachten bij die twee worden ineens veel korter en ook zij staan midden in de nacht bij ons aan bed om te vertellen dat ze wakker zijn. Gib en Mo zijn dan nog geen twee jaar. Toch kiezen wij ook voor de handige oplossing van het slaaplampje. En dan zul je denken, is dat niet een beetje vroeg? Misschien wel, maar wanneer je consequent bent, kun je ook op die leeftijd een slaaplampje gaan gebruiken. Op de dag dat zij twee jaar zijn geworden, hebben ze dus zo’n mooi lampje gekregen. Deze zijn we natuurlijk meteen gaan gebruiken.

En zoals ik al zei komt daar heel wat consequent handelen bij kijken. De eerste nachten stonden ze gewoon nog bij ons op de kamer, om te vertellen dat de lamp nog niet aan was. We waren iedere keer heel consequent, door ze terug te sturen naar hun bedje en te zeggen dat ze écht pas mochten komen wanneer het lampje aan was. Ook al hadden we daar lang niet altijd zin in en dachten we soms: kruip maar gewoon bij ons in bed. We hebben het een paar dagen vol moeten houden.

Wanneer we ze heel consequent terug stuurden naar hun bedje en het lampje een half uur later aan ging, kwamen ze heel enthousiast naar ons toe om te vertellen dat het lampje aan was. “Wauw, wat knap jongens dat jullie naar ons toe komen als het lampje aan is!”

En zodoende leerden ook onze peuters van 2 jaar dat ze pas hun bedje uit mogen komen wanneer het lampje aan is en dus wanneer het opstaan-tijd is. Door de week gaan de lampjes bij alle jongens om 6.55uur aan. Deze blijven dan een half uur branden. Wanneer het weekend is, zet ik de lampjes op een uur later, zodat ze (en wij) ook wat uit kunnen slapen. En natuurlijk komt het nog wel eens voor dat ze al voordat het lampje aan is bij ons aan bed staan, maar dan sturen we ze gewoon weer terug naar hun bedje, totdat het lampje aan is.

Gebruiken jullie ook een slaapwekker/lampje? 

Lijkt het je leuk om meer over ons gezinsleven te weten, volg mij dan op instagram @elke.momentje