Snap
  • Kind

Mama mama mama!!! Bjarne, Bjarne, Bjarne!

De hele dag door horen we nu alleen maar mama mama mama. Heel gezellig natuurlijk, soms heel hilarisch, maar ook soms wel eens vervelend.

Bjarne is nu bijna anderhalf en heeft nu echt ontdekt dat hij een stem heeft en zich met dat stemmetje kan uitten. en het uittesten van die stem gebeurt dan ook echt de hele dag. Soms zacht, soms hard, maar de hele dag wordt hier wel gekletst. Behalve... als Bjarne echt moe is of slaapt haha. En heel eerlijk? Ik vind het heerlijk hoor. Het is gewoon geweldig als Bjarne kleine dingetjes aan kan geven. Maar dit heeft natuurlijk ook de nodige risico's...

Papegaai

Bjarne wordt nu een echte papegaai. Als wij iets zeggen, dan merken we gewoon aan hem dat hij het probeert na te zeggen. Woordjes zoals eten, drinken, hi, dag, ja, nee, boe, auwa auwa en oh oh zijn duidelijk te herkennen. Maar ook onze honden kan hij noemen. Nou heten ze voor Bjarne meestal Tutti, maar hij weet ook wel dat de kleinste hond eigenlijk Spikey heet en probeert dan ook vaak iets te zeggen als Ikey of heel af en toe Pikey. Woordjes beginnen dus herkenbaar te worden. Soms hebben we zelfs het idee dat hij zijn eigen naam probeert te zeggen. Zo lief.

Maar het na proberen te praten heeft natuurlijk ook een keerzijde. Hier in Limburg valt het me altijd op dat men heel snel begint te vloeken. Woorden als K** of G** worden soms zeer veelvuldig uitgesproken. En daar irriteer ik me nog wel eens aan. Het is hier al eens voorgekomen dat Bjarne het eerste woordje probeerde na te zeggen. Gelukkig is dat bij één keer gebleven omdat hij geloof ik een beetje schrok van mijn reactie. Maar ik wil het eigenlijk ook niet nog eens horen. Ik heb dan ook wel heel duidelijk gemaakt aan mensen in onze directe omgeving die dat soort woorden uitspraken dat ik daar eigenlijk niet van gediend ben. Maar ja, je houdt een mens toch niet altijd tegen.

Steeds harder

Daarnaast vindt Bjarne het ook heel erg leuk om mama te roepen en te kijken of wij reageren. Over het algemeen kijken we de eerste paar keer wel, maar op het moment dat wij dan even niet reageren dan begint hij echt te schreeuwen. En dan is het dus echt heel hard MAMA. Waarop Daphne dan vaak terug zegt Bjarne... en dan... volgt er een lachsalvo van heb ik jou daar, want het is natuurlijk heel leuk om te merken dat jij mama na kan praten, maar dat mama jou ook na kan praten. Kortom, het is dagelijks dolle pret hier in huis en Bjarne leert heel snel woordjes bij. Nog even en hij kletst ons verstaanbaar de oren van het hoofd haha.

8 jaar geleden

Leuk hè? Al die nieuwe woordjes. Hier ook een anderhalf jarige die de hele dag kletst. Soms wordt je echt verrast door een nieuw woordje wat ze nu weer heeft geleerd. Laatst ze ze aaimee? Ik dacht wat bedoeld ze nou? Maar ze bedoelde dus: ga je mee? Dat zegt mijn man vaak tegen haar. Ze zei het ook nog op her juiste moment. Haar eerste zinnetje. Alhoewel zij nu nog denkt dat het 1 woord is haha.