Snap
  • Kind
  • opvoeden
  • schermtijd
  • mamaplaatscollab
  • oogcheckweken
  • thanksforchecking

Laat jij de ogen van je kind regelmatig controleren?

Heel eerlijk, ik doe niet echt aan schermtijd.

‘’Mag ik op de iPad?’’ Het is een vraag die mijn kinderen regelmatig stellen. YouTubefilmpjes kijken, of een spelletje doen zijn favoriet. In mijn tijd was dit nog niet zo hip hoor. Al weet ik wel nog dat ik vaak vanuit school keihard naar huis fietste om vervolgens online te MSN’en met vriendinnen die ik nog geen uur geleden gesproken had op school ;-) De online-wereld begon in ‘mijn tijd’ wel wat meer op te bloeien, maar ik had nooit verwacht dat we zouden leven in de online-wereld waarin we nu leven.

Wel of geen schermtijd?

Heel eerlijk, ik doe niet echt aan schermtijd. Jacco hamert daar meer op dan ik. Dat komt in mijn ogen omdat hij is opgegroeid zonder internet en gadgets met beeldscherm. Hij vindt het onzin. Dat is dus wel eens een discussiepuntje bij ons. Dat ik geen schermtijd hanteer, betekent niet dat ik het niet in de gaten houd. Ik vind de balans tussen buitenspelen, binnenspelen en met een beeldscherm spelen erg belangrijk. Zolang ze ook nog lekker vaak buitenspelen en niet om de 10 minuten zeuren om een iPad ben ik al zeer tevreden. Daarnaast vind ik het inzetten van een schermpje ook wel ‘makkelijk’. Tijdens het koken of tijdens een belangrijk telefoongesprek bijvoorbeeld.

Steeds meer kinderen bijziend

Daarnaast kan je er ook niet echt meer omheen: beeldschermen. Op school werken ze steeds meer met laptops en wordt de uitleg vaker via een digiboard gegeven. Ook tijdens de lockdowns werkten de kids non-stop achter een laptop.

Het stijgende schermgebruik zorgt ervoor dat er steeds meer jonge kinderen bijziend raken. Dit zet mij best wel aan het denken, want ik ben zelf brildrager. Vanaf mijn 17e merkte ik dat mijn ogen achteruitgingen. In die tijd studeerde ik nog en zat heel vaak achter een computer. Ook erfelijkheid kan natuurlijk een rol spelen in de ontwikkeling van bijziendheid.

Maar met al deze informatie van nu in mijn achterhoofd vind ik het belangrijk de ogen van mijn kinderen te beschermen en regelmatig te laten controleren door een oogzorgspecialist. Ze hebben hun ogen tenslotte nog hun hele leven nodig! Ik zie het voortaan net zoals de tanden van de kindjes, daarmee gaan we ook elk halfjaar naar de tandarts voor een controle. Er zitten door heel Nederland verschillende oogzorgspecialisten die een oogcheck voor je kunnen doen (hier kun je de mogelijkheden checken bij jou in de buurt).

Mocht er tijdens de check bijziendheid worden geconstateerd, dan zijn er opties voor vervolg. Denk bijvoorbeeld aan speciale contactlenzen om progressieve bijziendheid te remmen.

Ken jij deze regel al?

Heerlijk nu het mooie weer er weer aankomt. Mijn kids zijn graag buiten, zeker wanneer het lekker weer is. Buitenspelen stimuleert de ogen ook supergoed. Omdat ze dan constant moeten scherpstellen en wisselen van afstand. Daarnaast hebben de vitamine D en lichtintensiteit buiten een gunstig effect op het netvlies.

Afgelopen week kwam ik de 20-20-2 regel tegen. Ken jij deze al? Het is een handig ezelsbruggetje.

Na iedere 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en minstens 2 uur per dag buiten zijn.

Hier spelen ze de ene dag 5 uur buiten en de andere dag maar 1 uur. Dat verschilt enorm, even als de ‘schermtijd’ die ze hier hebben. Toch wil ik de regel wel in mijn achterhoofd houden. Na die 20 minuten scherm even 20 seconden ergens anders heen kijken, of even gauw helpen met een klusje om vervolgens weer verder te kunnen lijkt me een goed plan.

Hanteren jullie schermtijd? Of heb je een andere handige regeling thuis wat schermen betreft? Laten jullie de ogen van je kinderen ook controleren zo nu en dan? Of laat je het bij die ene check up van het consultatiebureau?

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken. Deze hele maand maart. Wil je meer informatie ga dan naar ikkijkverder.nl 

Snap
3 jaar geleden

Ja gebeurd steeds eerder he.. Mijn zoontje van 3,5 gebruikt een spraakcomputer om te praten dus hij zit ook echt veel met een 'tablet' al is het geen speelgoed het is toch een beeldscherm helaas

3 jaar geleden

Wat goed! En dankjewel! Wel fijn dat ze dan idd ook nog wat zelf kunnen plannen. Ik vind het zo lastig om 1 uur vast te houden ik mis echt discipline wat dat betreft 😅

3 jaar geleden

Ja precies ik kan dat ook niet waarmaken. Soms is het ook gewoon even 'handig' bijv bij een belangrijk telefoongesprek haha

3 jaar geleden

Ik werk zelf in een optiek zaak en weet hier dus alles van. Steeds meer jonge kindjes met hoge sterktes die een brilletje komen uitzoeken en wetend in mijn achterhoofd dat ze hier met deze sterktes er nooit meer vanaf komen. Zelf vertel ik het ook echt tegen de ouders dat het belangrijk is om aan de 20/20/2 regels te houden als ze veel op een scherm kijken. Maar als ik bij mijn eigen zoontje kijk dat ze op de psz ook al tablets gebruiken mag die thuis over de hele dag gezien maar 30 min op de tablet.