Snap
  • Kind
  • #blog
  • #humor
  • #winter
  • #spelen#kinderen

Koning Winter ontwaakt

Voor de één een grote bron van plezier en voor de ander een doffe ellende: sneeuw. Waar de één zich kinderlijk kan uitleven door sneeuwpoppen te bouwen, ijsglijbanen te trotseren en de buurman eindelijk eens legaal te grazen kan nemen door een homp sneeuw in de nek te gooien, wacht de andere moedeloos op de tijd dat de zon het kwik weer flink doet stijgen en de witte massa laat verdwijnen.

Wat hebben we er lang op moeten wachten dat Koning Winter weer eens ouderwets van zich liet horen, maar nu is het dan zo ver; Nederland ligt bedekt onder een prachtige, witte deken met een minimale dikte van 20 cm. Normaliter heeft een deken de functie om je warmte en genegenheid te bieden, maar deze heeft een heel ander doel voor ogen; zorgen voor plezier en vertier voor jong en oud. En wanneer ik een blik naar buiten werp of eens de sociale media kanalen aanslinger, kan ik niet anders concluderen dan dat dat doel ruimschoots behaald wordt. Menig houten glij-ijzer schiet voorbij met een Olympische snelheid, de populatie sneeuwpoppen stijgt explosief per etmaal, onderhuidse frustratie wordt omgezet in een ludiek gevecht der sneeuwballen en de buurvrouw gaat op haar snufferd op het oprit nadat ze haar val meermaals probeerde te voorkomen door van alles vast te willen pakken wat er niet was; een theatervoorstelling waar de kritische recensenten wel 5 sterren voor móéten geven.

Voor ouders met jonge kinderen kan deze periode ook gepaard gaan met duivelse dilemma’s en/of situaties voordat met kan genieten van deze witte magie. Zo is het altijd een uitdagen om de hummels in de juiste kledij te hijsen en aan alle randvoorwaarden te voldoen om ook daadwerkelijk schik te hebben van dit alles. Zo is de kans aanwezig dat je vergeet dat het kind haar plasje juist nu heel nodig moet doen, terwijl jij het net helemaal in haar Eskimo-outfit hebt gehesen. Of dat jij super enthousiast bent over de Mount Everest die in jouw tuin is ontstaan, maar is spuit 11 als de dood voor koude en natte vingers. Of zie jij deze situatie als hét moment om jouw gecancelde wintersport toch nog enigszins te kunnen beleven door als een doorgewinterde Rudolph voor de slee uit te rennen, maar knikkert de dreumes bij de eerste de beste hobbel in de weg met een puike salto in de sneeuwpop van het buurmeisje. Vanzelfsprekend zal dit resulteren in een luchtalarm, al zal die aanvankelijk wat doffer klinken wanneer het hoofd nog bivakkeert onder de oranje peen en de wollen sjaal. Maar gelukkig zal dit mineur vaak ruimschoots worden overspoeld door de pretogen in de kijkers van je nageslacht wanneer het van de ijsglijbaan zwiert of de aanstekelijke lach die loskomt wanneer ze wél op het voortgetrokken vervoersmiddel kan blijven zitten en deze driftend door de bocht glijdt. Kortom: maak er een memorabele tijd van met plezier en vertier als drijfveren, want voordat je het weet houdt Koning Winter het weer voor gezien.