Blog header image

Kleuters: spelen of werken?

Verschillende scholen zijn er mee bezig... laat je kleuters spelen of werken? Waren leren ze het meeste van?

In een artikel heb ik gelezen dat het brein van een kleuter er nog niet aan toe is om te leren lezen en schrijven. Kinderen ontwikkelen ze op hun eigen tempo en kunnen zelf goed aangeven wanneer ze er klaar voor zijn.

Ook stond er in dat artikel dat leuters voornamelijk leren door te spelen." spelen en bewegen in de ruimte om het brein klaar te maken voor werk op het platte vlak." "door te bewegen leren de hersenhelften beter samen te werken en daarmee het lichaam beter aan te sturen. Als je die fase overslaat, kunnen kinderen later problemen krijgen met bijvoorbeeld lezen of schrijven. En dan zijn ze ineens “probleemleerlingen”. Dat is onterecht als ze niet eens de kans hebben gekregen om zich te ontwikkelen."

Zo leer ik mijn kleuters tellen door te springen in mijn klas. Als kikkers gaan we overal heen en tellen we tot twintig. De kinderen vinden het geweldig en leren er ook nog van. Verder zorg ik altijd voor uitdagende hoeken waar de kinderen graag inspelen. Afgelopen weken had ik een restaurant in mijn klas waar de kinderen in mochten spelen. Geweldig om te zien hoe ze samen tot een mooi spel komen. Op briefjes werd er geschreven wat de klant wilde hebben. De kok maakte dit in de keuken klaar en daarna werd het naar de klant gebracht. Hoe mijn kleuters betaalden? Met hun eigen pinpas natuurlijk. Een elke pakten hun creditcard, haha

Een ander opmerkelijk stukje vond ik het volgende:

‘Laat kleuters weer gewoon spelen. Klimmen, klauteren, met voorwerpen omgaan, hun fantasie gebruiken, met anderen communiceren. Net zo lang tot ze zelf belangstelling tonen voor letters, cijfers en werkjes aan tafel. Leerkrachten kunnen dat uiteraard wel ondersteunen, maar het kind bepaalt het tempo.’ 

Ze geven vanzelf wel aan wanneer ze er klaar voor zijn. Tot die tijd leren ze het meesten van spelen. Lekker ontdekken in de verschillende hoeken. In mijn klas probeer ik de hoeken zo uitdagend mogelijk te maken. En mochten ze erop uit gekeken zijn? Dan verander ik de hoek. Zo blijven ze ontdekken en leren!

Hoe gaat dat bij jullie kind op school? Is het voornamelijk spelen of beginnen ze al vroeg met de werkjes?

http://www.theoptimist.nl/laat-kleuters-weer-gewoo...

JufFeline
7 jaar geleden

Leuk om te lezen. Ik ben net bezig met mijn eigen visie op het onderwijs en dan vooral van het jonge kind voor mijn studie en deze onderdelen komen daar helemaal in terug. Laat ze spelen, ontdekken, ervaren en bewegen. Zo komen ze het meest tot leren. Push ze niet te veel maar biedt het ze wel steeds weer aan, een kind kan pas leren als het er zelf klaar voor is.

Annemiek2
7 jaar geleden

Leuk om jouw blog te lezen. Dit geeft mij weer tips om mijn peuter van ruim 2 te helpen leren dingen te doen. Ik laat hem sinds kort meestal in de ochtend een werkje doen en weet dus nu dat 1 werkje per dag genoeg is en dat het niet te lang moet duren.

Joycies
7 jaar geleden

Dank je wel. Mocht je nog tips hebben voor leuke hoeken dan hou ik me aanbevolen!

moeder4
7 jaar geleden

Mijn kinderen zitten op een Vrije School. In de kleuterklas wordt gespeeld en als ze oudste kleuter zijn krijgen ze handwerkjes. Middels liedjes enzo wordt wel geteld. Veel verhalen. De jaarfeesten komen bij alle leergangen terug (van peuters tot groep 8, wel aangepast aan de groep). Er is een dagstructuur, weekstructuur en een jaarstructuur. Dit schept veel duidelijkheid en houvast bij de kinderen. Letters en cijfers zijn echt voor groep drie, waar ze dat sneller oppakken. Ik ben ook bekend met regulier onderwijs. Dit verstikte mijn kinderen. Hun eigenheid zag ik niet terug in hun werkjes. Gelukkig heb ik ze op tijd overgezet, zodat hun eigenheid niet in het gedrang is gekomen.

Miriam68
7 jaar geleden

Blij met jou(w visie)!

Joycies
7 jaar geleden

Dank je wel. Ja één werkje is inderdaad mee dan genoeg. En sommige kinderen hebben een grotere concentratie dan andere.

Joycies
7 jaar geleden

Ik vind eigenheid heel belangrijk. En goed dat je naar jezelf hebt geluisterd en ze op de Vrije school hebt geplaats. Kijk naar je kind en naar jezelf

Joycies
7 jaar geleden

dank je wel!

Anoniem
7 jaar geleden

Ik zeg spelen! Daar leren ze zoveel meer van. Jouw blogs lezen heerlijk door en zo waar!

moeder4
7 jaar geleden

Yep spelen.

Joycies
7 jaar geleden

dank je wel :-)

Joycies
7 jaar geleden

volgens mij is de keuze voor ieder kind duidelijk

Anoniem
7 jaar geleden

Spelen!!! En daarom zo blij met de juf van mijn kind!

Joycies
7 jaar geleden

Precies!

Anoniem
7 jaar geleden

Leuk Joyce

Joycies
7 jaar geleden

Dank je wel!

Anoniem
7 jaar geleden

Top