Snap
  • Kind
  • kinderopvang
  • Moedermaffia
  • Oppasopaoma

Kinderopvang of oppas oma/opa

Naast het feit dat er hele sterke verschillende meningen zijn over borst of kunstvoeding, merk ik ook dat dit een beetje heerst over het wegbrengen van je kindje naar een kinderopvang of oppas opa/oma. 

Waarom? Omdat we typische Nederlanders zijn met een zeer uitgesproken mening en altijd wel wat te zeuren hebben, althans dat denk ik. Waarom anders?

Ik weet nog goed dat ik naar mijn hoofd geworpen kreeg dat ik niet het beste voor had voor mijn kindje omdat hij naar de kinderopvang gaat ( netjes geformuleerd) . Dit zou niet oke zijn, omdat hij dan bij vreemde mensen is in plaats van een vertrouwd iemand. Absurd he? 

Ik ervaar zelf echt enorm veel verschillende meningen hierover. En wat ik nog het meest verassend vindt: pedagogische medewerkers die op een opvang werken roepen in mijn kring het hardste dat hun kind (later) nooit naar een opvang gaat. Zo vreemd! 

Ik denk dat beide voor en nadelen hebben. En het is aan ons als ouder om die voor en na’s tegenover elkaar af te strepen. Want uiteindelijk willen wij allemaal het beste voor ons kindje. 

Ik ben dan ook benieuwd hoe jullie hier over denken! Ik breng mijn kindje 1x per week een volledige dag naar de kinderopvang: 

Ik heb bewust voor een kinderopvang gekozen omdat mijn ouders bewust vroeg papa en mama zijn geworden, zodat ze op een mooie leeftijd hun ‘vrijheid’ weer terug zouden hebben. Ook vinden zij het leuk nog een jonge opa en oma te mogen zijn. Mijn ouders hebben hun kinderen al groot gebracht, ik wil ze dan niet met mijn kind(eren) opzadelen. Daarbij vind ik dat mijn ouders fijn enkel opa en oma moeten zijn, niet oppas. Ook zijn de medewerkers bij een opvang opgeleid om je kind op een dusdanige manier te prikkelen zodat zij extra stimulans hebben om te leren. Het is top voor het imuunsysteem ( want hey elke week opnieuw verkouden) en voor de sociale vaardigheden! 

Waar gaat jouw kindje heen? En wat is jouw gevoel bij beide opties? Ik ben hier wel benieuwd naar! 

3 jaar geleden

2 dagen kdv en als straks m’n ouderschapsverlof afgelopen is weer 3. Onze beide ouders wilden zich niet vastleggen voor oppassen, maar dit wilden wij zelf ook niet. We willen hen graag opa’s en oma’s laten zijn en niet mede opvoeders. Voordeel van een KDV vind ik ook de stabiliteit. Ik hoef niets anders te regelen bij ziekte of vakantie, want het kdv gaat gewoon door. Bij opa’s en oma’s moet je zelf wat regelen. Bij een gashouder moet je je kinderen ineens ergens anders heen brengen. Wij kozen bewust voor een kleinschalig kdv zodat je de medewerksters echt een beetje leert kennen. Mijn ouders zijn beide gepensioneerd en gaan het liefst buiten het hoogseizoen op vakantie. Ideaal, want dan kunnen de kinderen in de schoolvakanties (ik werk in het onderwijs) daar lekker logeren: de oudste Gaat al naar school. Het geeft ze een vakantiegevoel! Ook voor een weekendje weg met m’n man zijn ze bereid op te passen. M’n schoonouders wonen in de buurt en kan ik makkelijk vragen voor korte oppasbeurtjes, bijv als ik een grote tandarts behandeling moet of wanneer de oudste een speelafspraakje heeft en de middelste met zijn ziel onder de arm loopt. Omdat ze er niet al wekelijks op vaste momenten komen, blijft het altijd een feestje en durf ik dit ook van ze te vragen. Ik ben heel blij met onze keuze voor een KDV en BSO. Maar vind t ook prima wanneer andere ouders wel hun ouders inzetten als vaste oppas. Wij ervaren het op onze manier en andere ouders ervaren dat anders, dat mag gelukkig.

3 jaar geleden

Mijn tweeling van 1 jaar gaat sinds september een dag naar de kinderopvang en vanaf januari 2 dagen. Door de extreme vroeggeboorte en het feit dat ik langer thuis gebleven ben, waren ze dus al iets ouder, maar het was altijd al de bedoeling. De leidsters zijn gek op hen en ik merk dat het wederzijds is. Daarnaast leren ze met andere kindjes omgaan en dat vind ook belangrijk. Ik denk niet dat het een persé beter is dan het ander, maar bij oma of opa leren ze minder snel met anderen omgaan en dat vind ik wel echt een voordeel nu.

3 jaar geleden

Mijn jongste 2 gaan 3 dagen naar het kdv. De oudste 2 dagen naar de bso. Ze hebben het er onwijs naar hun zin en ik kan met een gerust hart naar het werk. Mijn ouders werken meer dan fulltime dus kunnen niet oppassen🤣 We hebben wel een periode gehad dat oma oppaste maar dat gaf nog wel eens wrijvingen, andere opvoeding, dubbele afspraken of ziek. Dus nu is oma gewoon lekker oma❤

3 jaar geleden

Hier gaat ze 2 dagen naar mijn schoonouders en 1 dag nAr mijn ouders. Ik zou haar graag 1 dag naar de kinderopvang brengen, ik heb daar vroeger veel plezier aan beleefd en ze heeft daar contact met kindjes. Maar doordat ik aan het afstuderen ben hebben we besloten om kinderopvang pas in te schakelen als ik afgestudeerd ben en een baan heb!