Blog header image

​Kinderen uitroken verboden!

Roken in de auto met kinderen erbij. In een aantal landen is dit al verboden. Wat vind jij?

In Engeland en Wales is er een wet aangenomen die het verbied om te roken in een auto waar kinderen onder de 18 meereizen. De roker wordt als verantwoordelijke aangewezen en krijgt hierop een boete.

Ook rijden met een open raam word niet goed gekeurd. Alleen roken in een open cabrio of het roken van een e-sigaret worden niet bestraft.

Vroeger was ik één van de vele duizenden kinderen, die zowel in huis als in de auto werd blootgesteld aan rook. En nee, ik heb geen Astma en ik leef ook nog. Maar ik denk wel dat er een risico is genomen destijds door ook mijn ouders. Het was de onwetendheid, die hen niet anders deed beslissen. Maar nu weten we wel beter toch?

Ik moet ook zeggen, hoewel ik wel één van die kids was vind ik het nu altijd zó kwalijk als ik een doorgerookte auto zie met kinderen op de achterbank. Zelf ben ik ook roker geweest, en tot de dag van vandaag vind ik af en toe een sigaret lekker. Maar roken in de auto bij mijn kinderen, zou nooit bij mij opkomen.

Het is geen geheim natuurlijk dat wiegendood in het eerste levensjaar of hersenvliesontsteking bij kleine kinderen, reële risico's zijn van meeroken. En ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als ik zoiets misschien veroorzaakt zou hebben. Ik denk ook dat ik mij altijd zal blijven afvragen, of het komt door die ene keer dat ik in de auto rookte waar ze bij waren bijvoorbeeld. En omdat ik dat alleen al weet van mezelf, zou ik die keuze nooit maken.

Het aannemen van zo een zelfde wet, zal vast een kwestie van tijd zijn. En hoewel ik roken op zich in een auto een hele andere discussie vind, waarbij ik niet zó overtuigd ben, vind ik dit wel een goede. Ik vind het dan ook prima als deze wet snel doorgang vind in Nederland. Een stukje extra bescherming van de kinderen, is toch altijd goed? 

7 jaar geleden

Dat is denk ik het probleem. Ouders zouden beter moeten weten, maar te vaak kiezen ze dan toch voor hun eigen behoefte, hun eigen verslaving. Ik heb zwaar asthma en ja, er is van baby af aan als een ketter in huis en in de auto gerookt. Die link is makkelijk te leggen...Ik houd van mijn moeder maar dat neem ik haar echt kwalijk. Ook toen de asthma er al zat, is er flink doorgepaft, ondanks dat dit aanvallen kon veroorzaken. Dat kan gewoon niet. Dus helaas, als er zoveel ouders zijn die hun kind niet willen beschermen tegen de vele gevaren van roken, dan maar via een wet. Maar helemaal met je eens, dat roken binnenshuis met kinderen dan ook een no go is. Want zoals je zegt: het is te triest dat ouders hiervoor kiezen!

7 jaar geleden

Ik snap sowieso niet dat je gaat roken, dat geld wat je daarmee ''wegrookt'' kan je beter aan je kinderen besteden maargoed. Dat is een ander verhaal. Of die wet er moet komen dat je niet mag roken in een auto met kinderen? Tuurlijk moet die wet er komen!! Hoe kan je nou rijden met een sigaret in je hand??? Brandbare troep.. Dat is net zoiets als autorijden onderwijl je met je mobieltje bezig bent.. lekker gevaarlijk bezig!

7 jaar geleden

Ik vind het belachelijk dat er een wet voor moet komen, ouders kunnen toch zelf wel nagaan dat dit slecht is voor een kindje maar helaas blijkt de werkelijkheid anders. Ik ben zelf een roker (helaas weer gestart na de zwangerschap) maar rook alleen buiten en nooit in de auto, ookal zijn mijn kinderen er niet bij. Als ze dan toch zo'n wet willen maken mogen ze ook direct een wet maken dat mensen binnenshuis niet roken met kinderen (ik weet het is niet realistisch) ik vind het te triest dat ouders hun kinderen hieraan blootstellen!

7 jaar geleden

Ook ik ben roker geweest en mijn man rookt nog steeds, maar in de auto met ons kleintje komt niet in zijn/ons hoofd op. Ik vind dat deze wet zeker doorgang mag vinden! Niets tegen rokers overigens, want de terrasjes-wet gaat mij weer wat te ver, maar in een kleine ruimte met kinderen... Nee.