Snap
  • Kind

Kinderen en televisie, iPad of telefoon..

Quinn is er weg van: zelf tekenfilmpjes en liedjes bekijken op YouTube. Als het aan haar ligt dan doet ze dit iets te vaak op een dag.

Het past wel helemaal in de moderne tijd van nu. Overal waar je kijkt zie je mensen op hun mobiel bezig. In de trein, in de wachtkamer, op een feestje. Zelfs in het restaurant worden de mobiels tegenwoordig op tafel gelegd! Quinn is dan nog geen twee, maar krijgt dit zeker al mee. 

Ook ik ben niet vies van m'n mobiel. Even Facebook, Instagram of mamaplaats checken. Ik zit soms meer op m'n mobiel dan me lief is. Wel probeer ik dit zo min mogelijk te doen als Quinn wakker is. Het werkt als een rode lap. Quinn wil gelijk ook. En hoe dubbel is het dat ik dan zeg; nee, dat doen we nu niet. Terwijl mama het dus zelf ook doet. 

Ik probeer maximaal twee momenten op een dag in te bouwen dat Quinn even op de iPad of telefoon naar filmpjes/liedjes mag kijken. Het voelt niet goed als ze teveel erop zit. Hoe doen jullie dit? Mag je kind überhaupt op de iPad bijvoorbeeld? Of tv, ook zoiets, hoe vaak en lang mogen ze tv kijken? Hier gaat regelmatig bewust de radio aan en probeer ik al het andere speelgoed juist te stimuleren. Gelukkig accepteert Quinn dit nog prima en ze gaat dan lekker haar gang met al haar speelgoed. Straks wordt het mooier weer en kunnen we meer buiten gaan spelen. Maar soms.. Soms is het zo makkelijk als ze even voor die tv zitten of op de iPad. Geen omkijken, tijd om even te koken of ongestoord de poetsdoek door de benedenverdieping te halen. 

Het voelt soms bijna 'slecht' als Quinn in de ochtend weer eens telekids minikids kijkt. Ze vindt het geweldig en leert er vast ook van, maar is het niet te gemakzuchtig van mezelf? Herkenbaar? 

8 jaar geleden

Hier is het maar net hoe het uitkomt. Er zijn dagen dat de tv overdag niet aan staat en sommige dagen wel een paar uur. Ik Let er niet zo veel op. Zelf ben ik ook groot gebracht met tv afgewisseld met buiten spelen en ik ben ook groot geworden ;)

8 jaar geleden

Hi! Hier staat smorgens ook standaard minikids aan. Tijdens ontbijt, dit mag ontspannen op de bank en gebeurt netjes tot nu toe. Na een paar filmpjes is de lol er al af en gaat hij spelen (15 maanden nu). Dan helemaal geen tv. Wordt er soms zelf geïrriteerd door. Vindt de tekenfilmpjes veel drukker dan toen ik klein was (nu 29). De iPad. Wat een crime. Hij weet hem zelf al te vinden dus is verplaatst. Leek nu al een verslaving. En netjes rustig met 1 vingertje filmpjes aantikken en onderaan scrollen. Vindt het verbazingwekkend hoor. Hier afgesproken dat het max. 30 min per dag mag. Nog veel. ALS hij hem al krijgt. Z'n vader is hier veel makkelijker in en ik ga hiertegen in. Dan leid ik de aandacht af en intussen smokkel ik de iPad uit z'n hand. Wil liever geen beeldbuiskind. Ik ben wat consequenter. Radio vindt ie vaak net zo leuk. iPhone; doe ik ook niet teveel. Echt alleen antwoorden op appjes. Wel wanneer dit mij uitkomt. Tijdens eten, spelen, verzorging is dat ding uit buurt en ik draag hem niet in m'n zak. En ja, soms lijk ik verdwenen van de aardbodem na een paar uur pas een reactie te geven maar dat is dan maar zo. Als het echt belangrijk is bellen ze wel.