Snap
  • Kind

Kindercoaching, opleiding is gestart!

Over het volgen van de opleiding tot kindercoach en de eyeopeners tot nu toe.

Opleiding dag één en twee

Deze week ben ik begonnen met de basisopleiding tot kindercoach. Dit doe ik, om meer handvatten te krijgen voor mezelf en om mezelf weer eens wat meer te ontwikkelen. Het opvoeden van kinderen is gewoon geen peulenschil en dat ik deze opleiding (mogelijk gemaakt door mijn werk) kan en mag doen is een groot cadeau. 

En wauw wat is het toch een eyeopener voor mij. Ik leer zoveel en zie opeens weer zoveel mogelijkheden. 

Wist je bijvoorbeeld dat de tafelsetting al heel veel uit kan maken? Bij ons zat de jongste aan het hoofd, waardoor hij centraal stond. Je zou eigenlijk in de natuurlijke rangorde moeten zitten, zeker als thuis die rangorde voor je kind niet helemaal duidelijk is. Dus wij hebben nu als experiment onze indeling aangepast. Papa eerst, dan ik daarnaast en de kids met zijn drieën aan de andere kant, op volgorde van leeftijd. Zo ziet iedereen zijn plekje binnen het gezin en een fijn pluspunt, je kunt ze alledrie in de ogen kijken en veel meer contact maken tijdens het eten. Ik vond het een geslaagd experiment en ga het zeker nog even voortzetten. 

Ook blijkt maar al te goed dat kinderen die niet goed luisteren, vaak ouders hebben die niet luisteren. Je luistert wel, maar luister je ook écht? Nou toen ik bij mezelf te rade ging, kwam ik er wel achter dat ik toch best vaak reageer met ja of nee, zonder écht mijn kind aan te kijken of aandachtig te luisteren. Pffff het komt wel binnen hoor. Ook daar ga ik aan werken.

Erkenning. Ook een hele belangrijke. Als je kind boos reageert kun je heel makkelijk reageren met doe normaal, of reageer niet zo boos. Maar erken je de gevoelens van je kind dan wel? Nee dus. Dat doe ik ook niet. Hele fijne tools geleerd en na de eerste test tijdens een boze reactie merkte ik duidelijk het verschil. Mijn kind voelt zich wel gehoord, ondanks dat er niets aan de situatie verandert. 

Ik ben er nog lang niet, het zal nooit perfect worden want perfecte ouders en kinderen bestaan gewoonweg niet. Wij als ouders moeten dat ook loslaten, we doen het niet fout, het kan alleen beter. 

Liefs, een kindercoach in opleiding

7 jaar geleden

Hartstikke goed, zeker ook doen want het is zo leuk!

7 jaar geleden

Ik heb de cursus nog steeds in huis, en kan m natuurlijk altijd nog doen, dan maar geen papiertje. Maar daarvoor moet ik eerst wat andere stappen nemen, maar mijn wens is wel om het een keer echt te doen.

7 jaar geleden

Wat zonde! Het is echt heel erg mooi en leuk. Maar eerlijk is eerlijk, zonder werkgever die betaalt, had ik het ook niet kunnen doen. Thuisstudie wel vaker geprobeerd maar dat werkt bij mij echt niet zonder stok achter de deur en met drie druktemakers om me heen.

7 jaar geleden

Goed zeg die opleiding. Ik wilde de cursus doen, thuisstudie maar bij de eerste opdracht kreeg ik het al benauwd en heb m dus niet gedaan. Jammer van het geld en jammer voor mezelf. Want ik had m heel graag willen doen.