Snap
  • Kind
  • Babyspullen
  • Vakantie dagje weg
  • tv
  • bank
  • kijken
  • hangen

Kijkt jouw kindje veel TV?

Het is zo lekker makkelijk, je kindje voor de tv zetten. Maar eigenlijk is het helemaal niet goed. Tenminste niet de hele dag. Kindjes horen lekker buiten te spelen of binnen bezig te zijn. Als je tv kijkt ben je niet voldoende in beweging en je leert bij de meeste tekenfilms niet zo heel veel. Nu zette ik Hayley ook best vaak voor de tv. En daar hebben we verandering in gebracht. Er mag niet meer zoveel TV worden gekeken.

Vroeger toen ze baby was vond ik het ook fantastisch om haar in haar wippertje voor de TV te zetten. Kwijlend en blij gooide ze van enthousiasme haar armpjes en beentjes in de lucht. Maar nu hangt ze maar voor de TV en vaak ook veel te lang. "Jimjam kijken mama" en hup de tv stond weer 1,5 uur aan. Ze speelde dan ondertussen wel met haar speelgoed, maar toch stond dat ding weer aan. Voor mij was het ook zo makkelijk. Hayley keek rustig TV en zo kon ik rustig wat huishouden doen, zonder dat zij in de weg liep. Maar ik ben het zat. Zoveel TV kijken is helemaal niet goed. Er moest verandering in komen. TV kijken moest stukken minder worden. En als ze TV kijkt, wordt het een leerzaam programma zoals Dora, geen nutteloze tekenfilms meer.

Zo begonnen we de ochtend altijd voor de TV. Hayley at dan haar broodje en ik nam een kopje thee en keken naar de tekenfilms die onderhand mijn neus uitkwamen. Nu starten we de dag met een keurig gedekte ontbijttafel. Samen smeren we onze broodjes en nemen rustig de tijd om samen gezellig wakker te worden en een broodje te eten. Daarna mag ze een aflevering van Dora kijken en dan gaat toch echt de TV weer uit.

Nu denk je misschien dat ik haar altijd voor de TV zette, dat is ook niet waar. Maar ik geef toe, het was wel teveel. En ook met het slechte weer ben ik eerder geneigd tv te kijken. Gelukkig komt het mooie weer eraan en zullen we veel buiten gaan spelen. Een TV is in de zomer helemaal niet meer nodig!

Het duurde gewoon even voordat het kwartje viel qua het gedrag van het TV kijken. De TV is zo'n een gewoonte geworden en voor Hayley ook een verslaving. Maar dat was mijn schuld, dat geef ik eerlijk toe. Nu is er de afgelopen dagen veel veranderd in huis en dat vind ik erg fijn. Vooral het samen eten is erg gezellig. We doen het iedere ochtend, middag en avond. Want soms keken we tijdens het avondeten ook TV. Maargoed ik ben ook nog niet zolang moeder en ik moet ook leren, daar ben ik eerlijk in. Een uur per dag en maximaal 1,5 uur mag ze TV kijken, meer niet. Dat is de nieuwe regel in huis.

En wat is de regel in jouw huis? Kijkt jouw kindje veel TV of juist niet?

 

10 jaar geleden

ja en nee, is het een regenachtige dag dan mogen ze van mij gerust wat vaker/langer kijken. Echter zoals nu lekker weer is de televisie amper aan en spelen ze lekker buiten. De tv staat hier dan ook niet aan overdags, althans niet door mij. Heerlijk buitenspelen en ravotten ook nog gezond voor ze! (wil niet zeggen dat ze nooit tv kijken hoor met lekker weer ;-0 )

11 jaar geleden

DOra is inderdaad erg leerzaam. Maar we kijken ook nog minder educatieve tekenfilms gewoon voor de fun. En soms een disneyfilm, ook leuk! Maar met dit mooie weer staat de tv niet aan. Ze wilt voor geen goud kijken haha

11 jaar geleden

Mij dochtertje is ook geneigd om als het aan haar ligt hele dagen tv te kijken. maar hoe komt dat juist in het begin dacht ik ook o lekker makkelijk kan ik ff op mijn gemak mijn zoontje voeden en dan kunnen we lekker gaan spelen. Dus mijn eigen schuld het tv kijken werd in het begin alleen maar erger. Ik moet wel zeggen ze heeft er wel veel van geleerd want ze telde eerder in het engels dan in het Nederlands dankzij Dora. Ik ben toen idd de tv ook minder vaak aan gaan zetten en nu is het zover dat ze soms nog na het avondeten even een filmpje kijkt maar over het algemeen staat hij heel de dag uit. Zelf vraagt ze er ook minder om waardoor hij vaak als ze erom vraagt ook aan mag. Want tv kijken is niet altijd goed maar ook zeker niet slecht want Dora heeft haar wel veel geleerd ze is nu 3 en spreekt soms tijdens het spelen engels haha zo grappig om te horen.

11 jaar geleden

ik vraag mij af waarom kinderen overal wat van moeten leren. Mogen ze ook gewoon kind zijn en even heerlijk genieten van 'domme'tekenfilms? wij keken eerder ook naar bijv barbapappa, dat is nu ook helemaal educatief verandwoord geworden. Gewoon zonde. Bij ons staat de tv bij het ontbijt aan, even rustig aan de dag beginnen. K3 is helemaal super volgens ons dochtertje van bijna 2, kan je zo heerlijk dansen. En bumba of Nijntje vind ze het mooiste wat er is op tv. Verder speelt ze gewoon heerlijk in de zandbak, met de pop, met blokken of auto's. Ik voel mij niet schuldig als ik haar voor de tv zet als ze moe of hangerig is. Lekker op de bank liggen met de beentje in de lucht/tegen de armleuning aan. Zoooo relaxt. Niets mis mee volgens mij.