Terug
Blog header image

Jonge ouder: ontzettend veel verantwoordelijkheid!

Als kersverse papa en mama komt er ontzettend veel op je af, daar weten jullie alles van! Er wordt vaak gezegd dat het ouderschap het mooiste is wat je kan overkomen, maar het brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee vind je ook niet?

Wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen voor jou en je gezin en waar moet je aan denken? Je kind vraagt ontzettend veel aandacht (leuk) en daarnaast moet jij samen met je partner het gezin draaiende houden. Het is een tijd van veel plezier maar er moet ook veel geregeld worden.

Praktische zaken, heb jij het wel goed geregeld?

Naast veel praktische zaken zijn er ook noodzakelijke aspecten waar aandacht aan gegeven moet worden. Als gezin wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben. Dit betekent dat je soms ook moet nadenken over zaken waar je hoofd niet naar staat. We hebben dit voor je samengevat in een 'moetjes top 10'.

De moetjes top 10

  1. Zorgverzekering: Heb je jou baby al aangemeld bij je zorgverzekeraar? Neem contact op met je zorgverzekeraar en laat je kindje bijschrijven bij jouw eigen zorgverzekering.
  2. Kinderbijslag: een paar weken nadat je jouw kindje hebt aangegeven bij de gemeente kan je kinderbijslag aanvragen. Bij een tweede kindje gebeurt dit automatisch.
  3. Kindgebonden budget: Dit is een budget wat je kunt aanvragen naast de kinderbijslag. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van het inkomen van jou en jouw partner.
  4. Spaarrekening: Sparen voor de toekomst van je kindje wil natuurlijk iedere ouder. Het kost alleen wel wat moeite om te kiezen welke rekening (met welke rente) gunstig voor jou is.
  5. Kinderopvang: In de eerste 5 maanden van je zwangerschap moet je hier echt over nadenken. Wie is er wanneer bij de kids en gaat het kindje naar de opvang? Denk ook na over 'noodgevallen' zoals wie blijft thuis als jullie kleintje ziek is?
  6. Uitvaartverzekering: Een niet erg vrolijk onderwerp en daardoor het meest vergeten van het hele lijstje! Wat gebeurt er met je gezin bij een overlijden? Je wilt je nabestaanden namelijk niet met onverwachte kosten achterlaten. De uitvaartverzekering is écht een belangrijk punt van aandacht die nooit vergeten mag worden omdat het veel ellende kan voorkomen.  
  7. Inzittendenverzekering: Dit is een uitbreiding op je autoverzekering en dekt de schade van de bestuurder en inzittenden als gevolg van een ongeval. Zeker met een kindje van belang.
  8. Inboedelverzekering: Met de komst van een baby groeit vaak de waarde van je inboedel (gigantisch)...
  9. Aansprakelijkheidsverzekering: Deze is niet verplicht maar zeker de moeite waard. Jouw kleintje kan (zeker als hij of zij kan lopen) erg veel schade aanbrengen. Oeps... was dat mijn Iphone?
  10. Testament maken of aanpassen: Het kan goed zijn dat jij met de geboorte van een kind je testament wilt aanpassen. Ook het vermelden van een voogd kan in dit document worden opgenomen.

Regelen en daarna weer terug de drukte in

Heb je dit allemaal goed uitgezocht? Dan 'verzekeren' we jou dat je met een veel fijner gevoel verder gaat met je hectische-jonge-ouder-leven… Geniet ervan!

 

nienkeb
6 jaar geleden

Mijn vader was op jonge leeftijd overleden. Onverwachts. Uiteraard was er nog niks geregeld voor de uitvaart, hier wilt niemand natuurlijk aan denken op vroege leeftijd. Uiteraard was dit niet handig en hebben wij met veel problemen gezeten. Ik heb me daarom voorgenomen om op alles voorbereid te zijn zodat ik mijn kind(eren) met niets kan opzadelen. Ook al wil je op jonge leeftijd niet aan narigheden denken, het is echt nodig! Ik kan dus (bijna) dit hele lijstje afvinken!

miesje2016
6 jaar geleden

Heb altijd zitten twijfelen of al die verzekeringen wel zo nodig zijn. Ik kan er nog steeds niet echt een mening over geven. Ik geloof wel dat het rust geeft wanneer je de bovenstaande dingen geregeld hebt. Je hoeft je (bijna) nergens meer zorgen over te maken.

Fleur1987
6 jaar geleden

Je moet aan zoveel dingen denken tegenwoordig..... Ik ben altijd van het laatste moment, en dat brengt soms problemen met zich mee. Toch denk ik nog liever niet aan mijn uitvaart etc.

reginakloekje
6 jaar geleden

Mensen om mij heen noemen mij ook wel de regeltante. Ik ben vaak op (bijna) alles voorbereid. Toen ik een aantal weken zwanger was, had ik me al helemaal verdiept in de spaarrekeningen en verzekeringen voor ons kindje. Toen dit allemaal geregeld moest worden, wist ik dan ook precies wat ik moest doen. Mijn man en ik hebben meteen ook ons testament aangevuld. In de eerste instantie wilde hij hier niet over praten en vond hij dat ik onnodige maatregelen nam. Nu durft hij eindelijk toe te geven dat het toch wel rust geeft! :-)

irm1986
6 jaar geleden

Ik kan helaas niet zeggen dat ik het lijstje helemaal kan afvinken.. Toch laat dit lijstje me er weer over nadenken. Ik ga er maar weer eens mee aan de slag!

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn tante was op jonge leeftijd overleden. Haar uitvaart was toen nog niet geregeld. De kids (mijn neefjes) hebben hier nogal gedoe mee gehad. Het was al een zware tijd.. en doordat ze nog van alles moesten regelen was het nog zwaarder. Ik heb me daarom voorgenomen om overal aan te denken, leuk of niet leuk.

Anoniem
6 jaar geleden

Totdat een of andere gek jou van de weg af rijdt en je je familie daarmee opzadelt. Ik wil er ook niet aan denken maar ik wil helemaal niet dat mijn kinderen straks met hoge kosten en moeilijke keuzes worden geconfronteerd omdat ik niet aan mijn uitvaard wilde denken.

Anoniem
6 jaar geleden

Het enige wat wij nog niet hebben gedaan, is een testament opstellen. MMMM ik denk dat ik mijn vakantie maar eens goed ga benutten, om uit te zoeken hoe en wat! De overige zaken heb ik tijdens mijn zwangerschap verlof destijds al geregeld.

elleelleelle
6 jaar geleden

Misschien ook inschrijven op een school want dat moet je tegenwoordig ook gelijk doen!

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Zo train en beweeg ik thuis!

Geen oppas is niet langer een excuus


Tot een paar jaar geleden gebruikte ik regelmatig het excuus 'ik heb geen oppas en kan niet van huis om te sporten'. Maar ondertussen weet ik beter! Ik hoef niet van huis om te sporten of bewegen. Ik heb alleen een dosis discipline nodig en een beetje verbeeldingskracht. Niet te lang nadenken, maar 'bust a move!'

Die quote zag ik laats voorbij komen bij iemand op Instagram. Beweeg gewoon, het klinkt zo simpel, maar hoe doe je dat dan? Ik zal met je delen hoe ik dat doe. En geloof me, dit lukt me heus niet iedere dag. Soms zijn er dagen dat ik mezelf hier ook aan moet herinneren. Maar daarom schrijf ik het graag op, dan kan ik op zo'n dag mezelf hier opnieuw aan herinneren ;-)

Zo wordt 'bust a move' kinderspel

Geen oppas, geen excuus! Sport samen met je kind(eren). Stoeien, acrobatiek. Leg een paar matjes neer in je woonkamer en je hebt een hemelse playground. Lekker muziekje op en gaan met die banaan! Ik stoei regelmatig met mijn zoon, ondertussen zo'n 18 kilogram schoon aan de haak. En genoeg extra ballast voor een squat of plank.

YouTube

Vind je het lastig om zelf iets te verzinnen? YouTube is een walhalla, maar er is zoveel te vinden dat kiezen lastig is. Er staan namelijk veel work-outs op die je lichaam niet ten goede komen en gebaseerd zijn op onrealistische trends en onjuiste beweringen. Ik deel hier een aantal van mijn favoriete kanalen met leuke en verantwoorde work-outs. Gratis en voor niets, dus wat houd je nog tegen? Bust a move!


Mijn favoriete work-out kanalen

Caroline Girvan - start eens met de Beginner Epic Series. Haar accent is misschien even wennen, maar het voordeel is dat ze tijdens de work-out niet praat, maar laat zien wat er van je verwacht wordt. Veel aandacht voor techniek, goede uitvoering en leuke muziek heeft ze eronder gemonteerd. Nog een voordeel je kunt work-outs vinden van 10 tot 60 minuten. Met of zonder attributen (denk aan elastieken, gewichten etc.) Ik ben benieuwd of je het net zo verslavend vind als ik. 


Yoga with Adrienne - eerlijk is eerlijk ik moest erg wennen aan haar uitleg in het begin. Ook deze dame spreekt Engels namelijk. Het duurde even voor ik door had dat ze met pelvis het bekken bedoelde haha. Maar haar video’s zitten super goed in elkaar. Ze praat soms veel, maar legt je wel steengoed uit hoe je de yoga moves kunt uitvoeren op je eigen tempo. En ook hier heb je de keuze uit hele korte of langere sessies, dus makkelijk in te passen in je dag. Want zeg nou zelf 10 minuten eerder opstaan is niet zo’n enorme opgave toch? 


Zappsport - Zin om te bewegen en je kind(eren) ook? Zappsport heeft een hele playlist vol met speelse work-outs die je thuis kunt doen. De work-outs worden gepresenteerd door Nathan Rutjes en Steven Brunswijk. Zij sporten samen met hun kinderen. Plezier gegarandeerd.


Nog niet helemaal overtuigd? Dit zijn de voordelen van trainen en bewegen!


- Je versterkt je spieren en botten Een sterk lichaam geeft je zelfvertrouwen

- Je bent in het moment bezig Hoe actiever je dag, hoe beter je slaapt in de nacht 

- Trainen zorgt voor nieuwe verbindingen in je brein 

- Door regelmatig te bewegen verminder je de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, botontkalking en depressie 

- Regelmatig bewegen/trainen vermindert stress


Vind je het lastig om meer beweging in je dag te krijgen? Ik help je graag! Volg me hier of op Instagram of kijk op mijn website www.katinkaschippers.nl