Snap
  • #mantelzorg
  • dochters
  • Chronischziek
  • zenuwpijn
  • verlamd

Jonge mantelzorgers

Zorgen, helpen en toch ook kind zijn.

Toen ik 16 jaar was was ik de jongste mantelzorger in Spijkenisse. Mijn moeder had 2 jaar daarvoor haar eerste herseninfarct gehad en raakte daarbij linkshandig verlamd. Mijn oudere zus ging vrij snel uit huis. En mijn vader werkte. 

Het waren dus mijn moeder en ik. En al snel was dat als vanzelf. Tuurlijk een groot heel groot gedeelte van mijn jeugd was voorbij. Tenmiste zoals ik hem kende. 
Ik was het meisje in de klas dat alles had. En nu was ik het meisje die met der moeder in een rolstoel.

Maar doordat ik zelf jong mantelzorg ben geworden. Weet ik nu redelijk hoe dat is voor mijn meiden. Het is ook iets wat voor ik ziek werd ook altijd zei. Mijn kinderen zullen echt nooit mantelzorg voor mij worden.  Begrijp me niet verkeerd ik hield onwijs veel van mijn moeder deed het met alle liefde. Maar de verhoudingen kloppen niet. Je moeder moet voor jouw zorgen en niet andersom. En nu weet ik ook met heel mijn hart dat mijn moeder niet anders had gewild dan voor mij te zorgen. En mij een onbezorgde jeugd had toegewenst en zij er hellemaal niet om gevraagd heeft of aan kon doen. 

Snap

Zo lopen dingen soms nou eenmaal. En hoe groot mij wens ook was dat mijn kinderen dit nooit zouden hoeven te doen is het helaas ook hier het geval. En zijn zij helaas op een nog veel jongeren leeftijd mantelzorger dan dat ik was. 

Ken  jij een jonge mantelzorger?
En hebben jullie het gevoel dat er weinig erkenning is voor hoe zwaar het ook voor hun is?
Of ben of ken jij een organisatie die specifiek zich bezig houdt met jonge mantelzorgers stuur een email of plaats hieronder een bericht .
En misschien kunnen we iets doen voor jonge mantelzorgers in Nederland.

Snap

Maar wat er vaak word vergeten is dat mantelzorgers dus ook kleine kinderen kunnen zijn. Die voor hun ouders of broer of zus dingen doen die een ander kindje van hun leeftijd geen benul heeft. Geen idee van hoe het is. Of wat het inhoud. En ondanks dat mijn meiden mantelzorgers zijn zeg ik dat niet tegen ze. Om ze niet het label te geven. Maar is dat eigenlijk wel zo eerlijk? 
Ik weet het niet. Want ze zijn het helaas wel.


Momlife_with_acnes 

1 jaar geleden

❤️

1 jaar geleden

ZAP