Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Jip en Janneke... Leuk!

Jip en Janneke, geschreven door Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Fiep Westendorp. Wie kent ze niet?

Het eerste kinderboek waar ik over ga schrijven, is toch ook wel één van de meest bekende van Nederland denk ik... Jip en Janneke!

Wie kent ze niet? Jip en Janneke zijn twee kleutertjes die naast elkaar wonen. In het eerste verhaaltje maken ze kennis met elkaar, Jip krijgt een nieuw buurmeisje: Janneke! Ze ontmoeten elkaar door een gat in de heg in de achtertuin. Vanaf dat moment zijn ze dikke vriendjes.

Jip en Janneke maken samen van alles mee, en bijna alles dat ze meemaken is heel herkenbaar voor peuters en kleuters omdat het alledaagse dingen zijn. Zo gaan ze samen boodschapjes halen, bij elkaar logeren, met de trein, tante komt op bezoek, oma breit een trui, ze gaan samen met de pop en de beer spelen, sparen plaatjes voor een stickeralbum, spelen samen met de bal en maken samen ruzie.

De verhaaltjes vinden plaats in de verschillende jaargetijden en ook alle feestdagen komen aan bod. Zo is er ook een speciaal boekje van Jip en Janneke waar alle Sinterklaas verhaaltjes in staan, maar al deze verhaaltjes staan ook in het grote, dikke Jip en Janneke boek.

In september 1953 verscheen het eerst Jip en Janneke verhaaltje in het Parool. Vanaf die tijd kwamen er ook Jip en Janneke boeken op de markt. De boeken zijn in verschillende talen uitgegeven. Zo zag ik laatst bij de Kringloop-winkel een Jip en Janneke boekje in het Latijn liggen! Leuk voor op de middelbare school :-)

Dat de verhaaltjes van Jip en Janneke al heel oud zijn, merk je ook wel aan de tekst. Sommige woorden en zinnen worden tegenwoordig toch heel anders gezegd, maar ik vind dit niet storend, ik vind het juist wel leuk!

Jip en Janneke kun je al van kleins af aan voorlezen tot ongeveer een jaar of 6. Langer kan natuurlijk ook, maar waarschijnlijk vinden je kinderen het dan niet zo heel leuk meer...

Ken jij Jip en Janneke nog van toen je zelf klein was?
En lees je het nu ook voor aan je eigen kinderen? 

9 jaar geleden

Jip en Janneke zijn leuk! Ik herken ze van vroeger en ik lees er ook uit voor, heel leuk