Snap
  • zakgeld
  • geld
  • betaalrekening
  • nu voor later
  • abnamro

Je kind geldwijs maken? Zo pak je dat aan!

Van een zakgeldcontract tot een eigen rekening.

Geld is vast geen onderwerp waar je vaak met je kinderen over praat, behalve dan hoeveel zakgeld ze krijgen. Misschien denk je dat geldzaken voor kinderen niet zo belangrijk zijn. Toch is het slim dit wel te doen. Door je kind te leren om financiële keuzes te maken en erover te praten, maak je je kind geldwijs voor de toekomst! Maar hoe pak je dat aan?

Nu voor later

Wist je dat veel 18-jarigen te maken hebben met betalingsachterstanden of zelfs schulden? Volgens het Nibud komt 55% van de jongeren regelmatig geld tekort. Als moeder wil je er natuurlijk voor zorgen dat je kind later geen kopzorgen krijgt over geld. Jouw rol als ouder is hierin van onschatbare waarde. Kinderen pikken, zonder dat jij het wellicht doorhebt, op hoe jij met geld omgaat en erover praat. Je geeft onbewust én bewust je eigen geldgewoonten door aan je kinderen.

Het is dus van cruciaal belang om ze van jongs af aan geldwijs te maken. Neem jij je kind bijvoorbeeld weleens mee in beslissingen over geld? Wordt daar überhaupt over gesproken thuis? Door regelmatig over geld te praten en ze mee te nemen in jouw keuzes, geef je je kinderen een waardevolle basis voor een gezonde financiële toekomst. Daarnaast worden je kinderen meer bewust van het belang van sparen én leren ze de waarde van geld beter begrijpen. 

Samen over zakgeld

Zakgeld is een goede eerste stap om kinderen te leren omgaan met geld. Op deze manier kunnen ze alvast leren hun wensen af te stemmen op hun spaarpot. Niet alles kan, je moet keuzes maken. Zo leren ze dat het belangrijk is om te sparen voor cadeautjes voor vrienden, of voor games of speelgoed, dat ze graag willen hebben. Maar hoeveel zakgeld geef je, wanneer en hoe?

Het is heel leuk en leerzaam om samen met je kind te praten over zakgeld. Breng jullie wensen in kaart en maak duidelijke afspraken met elkaar! Hoe? Met een zakgeldcontract bijvoorbeeld. Zo leg je op een leuke manier de afspraken met elkaar vast en maak je je kind geldwijs voor de toekomst!

Enkele zakgeldtips om je op weg te helpen:

  • Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld.

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast moment. Gemiddeld geven ouders bij 6 jaar zo’n 1,20 tot 2,30 euro zakgeld per week (bron: Nibud).

  • Geef duidelijk aan wat je kind wel en niet van het zakgeld moet betalen.

  • Bespreek de uitgaven van je kind, en oefen met sparen voor grotere uitgaven, zoals een nieuwe game controller of tablet.

  • Bepaal van tevoren per welke periode het zakgeld wordt verhoogd. Bijvoorbeeld bij elke verjaardag.

  • Je kunt ervoor kiezen om afspraken te maken over het verdienen van extra zakgeld, zoals bij een ‘heitje voor een karweitje’.

  • Gebruik zakgeld niet als loon of als een middel om te straffen. Het is vooral bedoeld om van te leren. 

Eigen betaalrekening

Het Nibud tipt de leeftijd van 10 jaar als het beste moment om samen met je kind een bankrekening te openen. Dat is niet alleen praktisch een goed idee; een eigen rekening openen voor je kind is ook nog eens een handig hulpmiddel om het gesprek over geld verder uit te bouwen.

Ten eerste kun je bij het openen van een rekening beginnen met uitleggen hoe zo’n eigen betaalrekening nou precies werkt. Sommige dingen zijn voor jou wellicht vanzelfsprekend, maar voor je kind zeker niet. Ook kun je ervoor kiezen om vanaf dit moment het zakgeld (of een deel ervan) naar deze rekening over te maken, zodat je kind gewend raakt aan digitaal geld.

De Jongerengroeirekening van ABN AMRO is een betaalrekening speciaal voor kinderen. Naast een makkelijke manier om het weer eens over geld te hebben, kent zo’n jongerenrekening een aantal andere fijne en handige voordelen. We duiken er even in:

Snap

Veilig bankieren voor je kind

Met de gratis Jongerengroeirekening van ABN AMRO kun je samen met je kind de rekening instellen en afspraken maken over hoeveel geld er uitgegeven kan worden. Met de bijbehorende bankieren app kunnen jullie ook samen precies zien hoeveel geld er binnenkomt, en waar het aan wordt uitgegeven.

Geld opzij leggen, met de pas betalen en geld uitgeven... we begrijpen dat het lastig kan zijn om je kind meteen alle vrijheid te geven. En gelukkig hoeft dat ook niet! Jij als ouder kunt namelijk zelf beslissen en bepalen waar je kind aan toe is. Bijvoorbeeld hoeveel geld er maximaal gepind mag worden, of, als je wilt, elke overboeking goedkeuren voordat het gebeurt. Ook kun je meldingen ontvangen via de app, zodat je meteen weet wat je kind uitgeeft. Zo heb je real-time inzicht en kun je snel ingrijpen als dat nodig is. 

Een miskoop is niet erg

Vertelt je kind thuis dat hij het nieuwe spel niet kon kopen omdat er geen geld op de rekening stond? Dat is helemaal niet erg! Laat je kind af en toe een foutje maken bij het kopen van iets. Dan leert hij de volgende keer betere keuzes te maken. Met de Jongerengroeirekening kan jouw kind namelijk niet rood staan, dus zo leert je kind op een veilige manier met geld om te gaan. Laat ze proberen en ontdekken hoe het voelt om soms een fout te maken bij het uitgeven van geld. Na afloop kun je samen praten over wat er is gebeurd en hoe ze soortgelijke situaties in de toekomst kunnen voorkomen.

Nieuwsgierig naar de Jongerengroeirekening van ABN AMRO? Lees er hier alles over en open nu een Jongerengroeirekening!

Dit artikel is in samenwerking geschreven met ABN AMRO. 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.