Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Spreken in twee talen

Elk kind heeft een andere ontwikkeling dus ook qua spreken. Maar hoe zit dat als je kind tweetalig wordt opgevoed?

Ken je ook die ouders die altijd maar alles van hun kind vergelijken met dat andere kind? Dan natuurlijk wel het liefst met dat kind dat net iets minder kan of iets achterloopt. Zo ook met spreken. Supertrots zijn de ouders wanneer hun kind het eerste woordje eruit gooit en logisch natuurlijk.  Voor je er erg in hebt kent je kind al aardig wat woorden en gaat het zelfs korte zinnen gebruiken. Maar wat nou als je je kind tweetalig opvoedt zoals wij dat doen? Van horen zeggen is het niet raar wanneer kinderen die tweetalig opgevoed worden minder snel gaan spreken en ook wat minder woorden gebruiken omdat ze meer woorden leren voor dezelfde dingen. Maar is dat echt zo? Of verschilt het gewoon per kind. 

Wij hebben bewust gekozen om ons kind tweetalig op te voeden zodat hij beide talen vloeiend leert en zo ook met de familie in het buitenland goed zal kunnen communiceren. In de praktijk houdt dat dus in dat we ieder onze eigen taal gebruiken in de communicatie met ons kind. Op zich is dat al best een aardige uitdaging.  Maar hij is inmiddels 21 maanden en zegt alleen nog maar mama, baba/papa en wat brabbelwoorden. Niet echt een uitgebreide woordenschat dus. Dat roept natuurlijk de vraag op of we er goed aan doen en hij gewoon wat later gaat praten?

De wetenschap dat zijn woordenschat vanaf een jaar of negen ongeveer even groot is als een kind dat maar een moedertaal heeft zorgt ervoor dat ik ons gekozen pad blijf volgen maar het is soms wel frustrerend niet te weten of je keuze de juiste is.

 

10 jaar geleden

Mijn zoontje is nu 2,5 jaar. Hij word 2 talig Nederlands(ik & mijn vriend) en Russisch(oma past 4 dagen op) opgevoed. Toen wij met 2 jaar bij CB zijn geweest heb hij VVE-indicatie gekregen. Niks ernstigs. Word al snel gegeven als u kind met 2 jaar geen 20 woorden in NL kan zeggen. Justin kon dat wel, maar niet aan de mevrouw bij CB en hij gebruikte veel korte woordje uit NL en Russisch. Ook werd aan ons gezegd dat het normaal was dat kinderen met 2de taal beginnen later te praten. Inmiddels snapt mijn zoontje bijna alles in 2 talen en begint te praten ook in beide talen. Hij weet precies tegen wie welke taal moet die gebruiken. Ik wind super goed als ouders kiezen voor 2 of meerder talen opvoeding. Hoe eerder hoe beter. En er is geen 1 gezonde kind welke uiteindelijk niet begon met praten.

10 jaar geleden

grappig dat het bij jullie ook turks is!! ja engels wil ik ook via tekenfilms gaan doen op zijn minst... en je weet maar nooit welke mogelijkheid zich nog meer aandient!

10 jaar geleden

Ahh had al zo'n vermoeden ivm het blauwe oogje ;) Hier ook Turks namelijk :) Hmm Engels misschien extra aanbieden door Engelse tekenfilmpjes/spelletjes? Engels krijgen heel veel kinderen toch wel gauw mee op die manier

10 jaar geleden

Tx voor je zeer informatieve reactie!