Snap
  • Kind
  • kinderen
  • opvoeden
  • opgroeien
  • reizen
  • verjaardagen
  • met

Hoera Matt is 2! Terugblik op 2 jaar met 3 talen, 3 landen en veel reizen

Hoera! Vorige week is Matt alweer 2 geworden, wat vliegt de tijd toch snel! 

Toen we dit weekend de foto's terug aan het kijken waren van zijn 2e verjaardag werden we weer nieuwsgierig naar zijn 1e verjaardag, dus we hebben de foto's er eens bij genomen. WAT EEN VERSCHIL! Af en toe heb je de neiging om te vergeten hoeveel elke dag, week, maand en jaar betekend voor die kleintjes... bij ons volwassenen is het meestal "weer een jaar erbij". En als je dan terugdenkt wat je bereikt hebt in dat jaar dan is het meestal niet zo veel bijzonders (even heel gechargeerd dit ;-) ). Maar voor onze kinderen betekenen die jaren zoveel! 

Ok laten we dan eens kijken wat Matt in zijn eerste 2 jaar op deze wereld heeft meegemaakt! 

(edit: nu ik dit geschreven heb weet ik niet of het voor jullie interessant is om te lezen, maar voor mezelf was het een fijne manier om de herinneringen op te halen). 

Mei - 2017: Geboren in Polen. Daar woonden we op dat moment. De geboorte was niet makkelijk en zeker niet een uit het boekje. Hmm misschien daarover later nog eens meer in een andere blog. 

De eerste 3 maanden heb je dus in Polen gewoond. Het was een hele warme zomer, je had het er af en toe maar moeilijk mee als kleine dreumes in die hitte. We moesten regelmatig met je naar de dokter voor controle, je spierspanning laten checken en zelfs wat physio therapie met je doen, terwijl je nog zo klein was! Maar gelukkig is het allemaal weer goed gekomen. 

Snap

September -2017: Je eerste lange vliegreis, want we zijn van Polen naar India verhuisd! Wat een andere wereld, wat een drukte en warmte. En wat een spannende tijd was het voor ons... kersverse ouders, nieuw vreemd land, geen familie en vrienden om ons heen om af en toe te helpen. Maar wat was het een fijne tijd! Het voelde alsof we altijd op vakantie waren. Jij krijg enorm veel aandacht van alle mensen daar, als schattige blanke baby met blonde haartjes. En wat had je trouwens al veel haar vanaf het moment dat je geboren was! 

Je had het helaas nog steeds zwaar met je buikkrampen... je wilde zo vrolijk zijn maar af en toe was het allemaal even te veel... slapen was ook een probleem.. pff wat hebben we veel slapeloze nachten gehad. 

Snap

December-2017: Een half jaar oud! Je bent begonnen met zelfstandig zitten... het kruipen zal wel snel volgen... geen seconde kunnen we je uit het oog verliezen! Overal wil je bij zijn en alles vind je interessant. Nooit wil je in de kinderwagen zitten, altijd probeer je jezelf eruit te wurmen, wat gaat dat straks worden als je groter en sterker bent?! Je buikkrampjes zijn sinds een week of wat gelukkig over en opa en oma zijn op bezoek gekomen om samen een tropische kerst te vieren in India. 

Snap

Januari 2018: Ja hoor, je bent aan het kruipen! En niet alleen binnen in huis, nee ook buiten in de tuin en op straat/stoep kruip je lekker stoer rond, terwijl het hartstikke warm is! Maar het lijkt je niet te deren, je begint te protesteren als we je willen oppakken... alles wil je zelf ontdekken :-) De kinderwagen kunnen we wel thuis laten nu want je klimt er de hele tijd uit... 

Mei 2018: Je bent alweer 1 jaar oud en je loopt inmiddels! Het begon voorzichtig met een paar stapjes in huis tussen mama en papa in, maar al snel wilde je het zelf doen en mochten we niet meer helpen.. de rode draad in je leven tot nu toe, je wil alles zelf doen! Je bent ook begonnen met de eerste woordjes, na een tijdje alleen papa te hebben gezegd ben je ook mama gaan zeggen (dat vind mama fijn!). We hebben je verjaardag op een bijzondere manier gevierd, met alle 4 de opa's en oma's erbij via facetime.. tsja het is wat als je aan de andere kant van de wereld woont... 

Je hebt inmiddels in je eerste 12 maanden al 15 keer gevlogen... ja we hebben je overal mee naar toe genomen! Maar gelukkig vind je vliegen wel leuk en hebben we "geen kind" aan je gehad in het vliegtuig. En met je blauwe ogen, blonde haartjes en grote lach maak je iedereen in het vliegtuig vrolijk. Denk wel dat ze het stoeltafeltje in de laatste vlucht moeten vervangen nadat je die 3 uur lang open en dicht hebt gedaan... 

Augustus 2018: Weer even in Nederland om familie en vrienden te bezoeken. Wat was iedereen blij om je weer te zien en wat ben je groot geworden! Je rent nu lekker rond in de tuin, probeert je neefje na te doen als hij ergens op klimt (maar dat kun je nog helemaal niet) en maakt iedereen vrolijk. 

Oktober 2018: Familie op bezoek in India! Wat was het fijn dat je lekker met opa en oma en je neefje en nichtje kon spelen bij ons thuis in India, lekker de hele dag zwemmen en buitenspelen. Op die momenten merken we wel dat het soms best lastig is zonder familie en vrienden om je heen. We doen natuurlijk ons best om zoveel mogelijk te facetimen met iedereen, maar het is toch anders dan echt samen zijn en lekker kunnen spelen. 

December 2018: De andere opa en oma op bezoek voor kerst dit keer! Je hebt zelf de kerstboom mee versierd voor het eerst (nouja, nadat je hem ook 3x weer leeg had geroofd) en we hebben voor het eerst Sinterklaas gevierd in India. Je praat inmiddels steeds meer en begrijpt zowel papa in het Nederlands als mama in het Pools, hopelijk spreek je straks beide talen goed! 

Snap

Mei 2019: Je wordt al weer 2! Het afgelopen jaar heb je leren lopen, rennen, klimmen, racen op je loopfiets (ik vind het fantastisch om je als stunt piloot te zien, mama krijgt er hartkloppingen van ;-) ). Je vertelt nu hele verhalen, meestal kun je het goed onderscheiden tussen Nederlands en Pools, soms je eigen taaltje en soms de meest fantische combinaties van Nederlands, Pools en Engels (oh ja, je hebt ook stiekem engels opgepikt en noemt alle kleuren nu op in het engels..). Omdat we nu weer dichterbij de familie wonen zijn opa en oma en oom en tante op bezoek geweest om samen je verjaardag te vieren, dat was leuk!!! 

Ik ben benieuwd wat je het komende jaar weer gaat ontdekken en leren!! Wat ben je toch een heerlijk ventje lieve Matt!! (al kunnen we je soms wel even achter het behang plakken ;-) )

Snap