Snap
  • Kind

Hoe kies je een basisschool?

Waar op te letten bij het uitzoeken van een basisschool? Wie heeft er tips?

Ons zoontje is nu al een aantal maanden 2 en dan kom je toch echt bij het hoofdstuk bij welke basisschool schrijven we hem in?

We wonen gelukkig niet in een spastische stad zoals Amsterdam (wel vlakbij maar we kunnen nog normaal een school uitzoeken i.p.v. een top 10 samenstellen en hopen dat de school waar je kind naar toe gaat ook in die top 10 zit).

Vandaag hebben we een eerste gesprek gehad op een basisschool. De school die in onze wijk staat. We hebben er maar 1 in de wijk dus de keuze is wat beperkt. In de gemeente hebben we er meer maar die zijn allemaal wat verder weg.

Het is een protestants christelijke basisschool. Nou hangen wij geen enkel geloof aan maar vinden het wel fijn als onze zoon wat meekrijgt van het "nederlandse" geloof. Daar bedoel ik christelijk/katholiek en alle zij stromen van.

Goed dat gesprek was zeer uitgebreid. Ze gaan fuseren met een andere protestants christelijke basisschool en gaan ook een nieuwe leermethode aanhangen. Ze krijgen een nieuw schoolgebouw waar dan ook de voor- en naschoolse opvang bij en een kinderdagverblijf bij zit. Vond het wel een fijn idee dat alles in 1 gebouw is zodat hij niet nog moet reizen om bij de opvang te komen. Toch gingen wij daar weg met het idee nou ik weet het nog niet. Het is zo niet tastbaar voor ons op dit moment. Het nieuwe gebouw moet nog gebouwd worden dus kunnen daar geen sfeer proeven. De nieuwe methode zijn ze dit schooljaar aan het proefdraaien of volgend schooljaar voor het echt ermee te werken dus staat ook nog in de kinderschoenen. Daarbij ben ik opgegroeid op een school waar elke dag een stuk uit de bijbel gelezen moest worden en psalmen gezongen moest worden. Nee dat deden ze nu niet meer maar ze paste de bijbeltekst wel toe. En natuurlijk werden de feesten als kerst en Pasen gevierd. Daar hebben we geen moeite mee overigens. Bij een rondje langs de klassen waren ze bij de kleuterklas net aan het zingen tegen het digiboard waar een gelovige tekst op voorbijkwam via YouTube. Slik toch even een flashback.

De uitleg over goed kijken naar de behoefte van het kind en wat het nodig heeft werd natuurlijk ook gegeven. Ik ben blij dat ze geen cito afnemen in de kleuterklas. Ben geen fan van cito en zeker niet in de kleuterklas. Maar je ontkomt ook niet echt aan cito weet ik (werk zelf achter de schermen in het middelbaar onderwijs).

Al met al zijn we dus niet laaiend enthousiast. We hebben ook al een afspraak staan bij de school waarmee ze gaan fuseren. Misschien kunnen zij ons een duidelijker beeld geven want voor ons is dat er nog niet.

We willen ook nog kijken bij een katholieke en openbare basisschool zodat we wel alle stromingen die onze plaats te bieden heeft gezien hebben.

Ik zou graag willen weten waar jullie op gelet hebben bij het uitzoeken van een basisschool en welke punten wegen zwaarder en welke lichter want wij zijn de draad wat kwijt

7 jaar geleden

Wij hebben een katholieke school op het oog. Ons dochtertje gaat ivm verhuizen naar een ander vestiging van ons kinderdagverblijf. Dat is een nieuwe gebouw (open sinds augustus 2016). Daar zit de opvang, peuterspeelzaal, voor en naschoolse opvang in het zelfde gebouw, war wij een voordeel vinden, zodat ze in het zelfde gebouw blijft als ze naar de BSO moet. Is een kleinschalige school. Of het deze school wordt? Nog geen idee, eerst maar het gesprek met de school afwachten zodra ze 2 is.

7 jaar geleden

Loes, mag ik vragen waarom je kids buiten de boot vielen? Ik dacht namelijk dat vrije scholen juist extra open waren in verschillende soorten persoonlijkheden/karakters/Kids etc!

7 jaar geleden

De openbare school heeft ook niet mijn voorkeur. De locatie vind ik zeer onhandig voor ons en we vinden het wel fijn als hij wat informatie meekrijgt van de feestdagen die wij vieren. Wat je schrijft over de katholieke school wist ik niet. Woon daarvoor te kort nog in deze plaats om de inside informatie over scholen enzo te hebben. Vraag wel na bij collegas die in deze plaats wonen.

7 jaar geleden

Ik heb trouwens niet bij de katholieke en openbare school gekeken. De katholieke school staat mij erg tegen omdat bij de aanmeldvoorwaarden staat dat katholiek gedoopte kinderen voorrang hebben. En ik vind het ook een beetje een 'elite' school. Een ook hun remidial teaching is minder goed als op de christelijke school. Heel belangrijk als je 2 dyslectische ouders hebt.... Ook heb ik wat tegen openbare scholen. Ik wil wel dat mijn kinderen leren wat de feestdagen inhouden waar we in nl vrij voor krijgen. En de locatie van deze school vind ik niet fijn. Erg onhandig met wegbrengen. Dus voor mij was de keuze sowieso beperkt tot de 2 fusiescholen. De nieuwe leermethode die ze gaan gebruiken is ook heel fijn voor kinderen die wat meer kunnen. Ze moeten namelijk heel veel zelf gaan ontdekken en uitzoeken. Ik vond het heel positief klinken omdat het mij aan de manier van leren op het hbo vond lijken.