Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Hoe ga je om met speelafspraken van je kind?

Zodra je kind naar de basisschool gaat, maakt hij speelafspraken met vriendjes uit zijn klas. Hoe ga jij daar goed mee om?

Wanneer je kind net naar school gaat, komt er heel veel op hem ( maar ook op jou!) af. Je kind krijgt steeds meer zijn eigen leven met nieuwe vriendjes, schoolreisjes, kinderfeestjes en speelafspraken. Vooral dat laatste vond ik in het begin echt niet meevallen. Regelmatig stond ik met een boos of huilend kind op het schoolplein. Speelafspraken, hoe ga je er eigenlijk goed mee om?

Speelafspraken? Stel duidelijke regels op

Wanneer je, net als ik, kinderen hebt, die het liefst iedere dag speelafspraken maken, is het belangrijk om hier regels over op te stellen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

-Niet meer dan één kindje per keer

-Maximaal 3 keer per week een speelafspraak

-Wanneer er kinderen komen spelen wordt er eerst opgeruimd voor er met ander speelgoed wordt gespeeld.

Hoe stimuleer je je kindje bij het maken van speelafspraken?

Is jouw kind nog wat verlegen of vindt hij het moeilijk om nieuwe vriendjes te maken? Help hem dan een handje. Durft hij zelf geen initiatief te nemen, loop dan naar de betreffende ouder en gooi een balletje op. Zodra een kind één of meerdere speelafspraken achter de rug heeft, volgen nieuwe speelafspraken meestal vanzelf.

Onthoud hierbij ook dat sommige kinderen liever alleen spelen en ( nog ) niet veel behoeften aan speelafspraken hebben na een drukke dag op school.

Algemene tips bij speelafspraken

Het is in het begin even wennen, maar na een poosje weet je niet meer beter. Tot die tijd kan je onderstaande tips bij speelafspraken misschien wel goed gebruiken:

-Probeer zoveel mogelijk te rouleren met het maken van speelafspraken. Voor je het weet zitten de vriendjes van je kind anders altijd bij jullie, terwijl hij nooit ergens anders speelt en word jij als een verkapte oppas gezien!

-Bemoei je niet te veel met het maken van speelafspraken. Laat de kinderen onderling afspreken wat ze het liefst willen gaan doen en laat ze vooral hun eigen vriendjes kiezen.

-Heeft jouw kind s`ochtends al met A afgesproken om vervolgens s'middags met kindje B naar buiten te komen? Herinner je kind aan zijn afspraak met A en zeg dat hij de volgende keer met B mag afspreken.

-Ruzie tijdens de speelafspraak? Laat kinderen het eerst samen 'uitvechten'. Wanneer ze er onderling niet uitkomen kan je ze altijd nog 'helpen' Bij vriendschap tussen jonge kinderen is ruzie immers nog heel normaal!

Wat is jouw ervaring met speelafspraken? Heb jij nog tips voor andere moeders? Reageer ook!

-

9 jaar geleden

Eerlijk gezegd vind ik het af en toe best lastig. Ik wil ook niet meer dan één kindje te spelen hebben. Maar een jongetje uit de buurt komt heeeeel vaak aankloppen en gisteren heb ik hem gewoon laten kloppen... mijn zoontje was net leuk aan het spelen met een ander klasgenootje die hij nog niet zo erg goed kent en ik wil er dan niet nog een bij hebben (die ook nog eens een tikkie dominant kan zijn). Met een vriendje over de vloer wordt m'n zoontje altijd een beetje hyper, terwijl hij hartstikke lief en rustig is als hij 'gewoon' alleen is met zijn zusje met wie hij het beste kan samenspelen. Soms ben ik blij als de moeder van het vriendje voor de deur staat... ;-)

9 jaar geleden

Dat doen wij meestal ook zo. Maar soms zijn uitzonderingen inderdaad ook wel fijn :)

9 jaar geleden

Nog 1 tip, meestal is het handig om van de volgende regel uit te gaan: speelt een vriendje bij jou, dan haalt zijn ouder hem op bij jou, speelt jouw kind bij een vriendje, dan haal jij je kind daar op. Maar ach, misschien hebben jullie wel een heel ander systeem. Ik heb ook wel eens gehad dat ik me helemaal niet fit voelde en toen werd mijn oudste gewoon thuisgebracht na een speelafspraak, ook wel eens lekker :)

9 jaar geleden

Ja, dat het een beetje 'om en om' gaat vind ik ook heel belangrijk. Over snoepjes doe ik niet moeilijk, maar dan wel met mate...