Snap
  • Kind
  • Mama
  • #hobby
  • #creatief
  • #
  • out
  • #burn
  • illustrator

Hoe dóe je dat?

Eerst mezelf voorstellen - en opklimmen uit een burnout

Ken je die vraag? "Hoe dóe je dat, joh?"  Als moeders zijn we maar druk. Sowieso 24 uur per dag beschikbaar voor elk kind van ons. Dus stel dat je drie kinderen hebt -zoals ik- dan ben je dus 3 keer 24 uur... is 72 uur beschikbaar per 24 uur. Ja, dat klinkt ingewikkeld en onlogisch, maar is het niet waar? 

Ik ben zo'n moeder. Altijd beschikbaar en altijd druk. Net zoals jullie allemaal. En na de geboorte van ons derde kindje kakte ik in. De koek was op. Altijd gewend om door te gaan en niet in te leveren. Werken in de zorg, met daarbij een grenzeloos verantwoordelijkheidsgevoel én het ook nog perfect willen doen. Het liep tegen een burn-out aan en ik moest de ziektewet wel in.  En zo voelde ik me gedwongen om alles los te laten, tot aan mijn hobby's toe. Ik moest immers rust vinden en weer opknappen! Elke dag de was, de afwas, de kinderen en de baby, het eten voor mijn gezin... het was elke dag weer een bijna onneembare berg. Maar daar richtte ik me op met de hoop weer op te knappen. 

Ik schilder en teken graag. Mijn hele leven al. Maar ik had nog niet in de gaten dat het voor mij als geestelijk ademhalen is. Toen ik uiteindelijk na 6 maanden met de borstvoeding wilde stoppen 'omdat ik dacht dat ik doodging' kwam er een borstvoedingsconsulent om mijn verhaal aan te horen en ze gaf me een heel eenvoudige maar belangrijke tip. "Ga door met borstvoeding geven. En pak je hobby weer op. Doe iets, wat je leuk vindt".  

Toen heb ik mijn potlood weer ter hand genomen en vanaf die dag - het is echt waar!- ging het weer bergopwaarts met mij. De was, de afwas, het zorgen voor de baby en het eten voor mijn gezin... opeens leek het allemaal veel lichter te zijn. Even een tekening. Al was het maar - echt waar - een tekeningetje in de Bijbel die ik ook graag lees. Het gaf mij zoveel zin en moed om door te gaan! Nu, inmiddels bijna 3 jaar later, teken ik heel veel en lijkt mijn hobby wat uit de hand te lopen. Maar niets is heerlijker dan dat. "Hoe doe je dat toch?" vragen mensen dan, met het oog op het gezin en mijn werk (ook weer opgepakt). Maar omdat mijn hobby, mijn passie is, en mijn manier om zin in het leven te voelen en weer te geven, knap ik er juist van op. Ik zou niet weten hoe ik het moest doen, zónder dat. Het is mijn passie en mijn talent die ik in moet zetten voor mezelf en het is mooi dat anderen daar van mee kunnen genieten. Mijn boodschap met dit blog is, dat je, voorál als moeder, weet waar je passie ligt en daarin investeert. Of het nu sporten, haken, muziek, tekenen, lezen of gezond koken is... laat níet los wie je bent. Het allermooiste is dat je kinderen het ook zullen begrijpen en zullen leren, dat het goed is om jezelf te zijn. 

In de blogs die ik met jullie ga delen, zal het bijvoorbeeld gaan over "hobby en moeder zijn" (hoe doe ik het praktisch allemaal?). Het zal gaan over "leuke creatieve dingen doen met kinderen"... denk aan kinderfeestjes bijvoorbeeld of simpele DIY (do it yourself). Het zullen ook leuke, korte, herkenbare en eerlijke verhaaltjes zijn uit het dagelijks leven en natuurlijk altijd ... een originele illustratie!  

Oh, dankjewel zeg!

Super super leuk!!!! Vandaag een vaderdag idee :-D

oooh wat leuk Deli!! Dankjewel!

5 jaar geleden

Leuke blog!