Snap
  • Kind
  • lopen
  • niet
  • heupdysplasie

Heupgedoe

Onze zoon was laat met rollen, tijgeren, kruipen en staan en loopt (18 maanden) nog niet los. Is er heupdysplasie?

Mijn jongste schoonzusje heeft als meisje met 9 maanden een spreidbroekje gehad. M’n schoonmoeder vond dat ze wat slingerde met 1 beentje toen ze met 9 maanden ging lopen. Het CB wuifde het destijds weg: hoort bij het net leren lopen. Maar zij dacht, ammehoela, dit is m’n 4e, dit klopt niet. Huisarts verwees door. En hoewel de orthopeed aan het begin van het consult de coassistent uitlegde dat dit weer zo’n overbezorgde moeder was, heeft hij na het zien van de foto onmiddellijk zijn excuses daar voor aangeboden.

Onze kinderen moesten dus met 3 maanden een heupecho. Zo gezegd, zo gedaan. Bij beide niets aan de hand.

Dochter ging staan met 9 maanden, langslopen en achter de loopkar met 10,5 en liep los met 13 maanden. Ze tijgerde vanaf 4,5e maand tot ze kon staan, want toen ging ze ook ‘gewoon’ kruipen.

Zoon ging met 5 maanden omrollen, met 8 maanden tijgeren, met 1 jaar optrekken en gewoon kruipen, en loopt nu 2 maanden langs. Hij kruipt niet meer op handen en knieen maar alleen nog op z’n knieen.

Als hij loopt, aan het handje of achter de loopkar, dan buigt ‘ie z’n rechterbeentje nauwelijks, die slingert ‘ie iets meer buitenom.

Na een logeerpartij bij opa dokter (kinderarts), gaf m’n vader aan dat hij vond dat zoonlief liep alsof hij heupdysplasie heeft. Ik gaf aan dat ie met 3 maanden een echo gehad had die goed was. Volgens m’n vader zitten die er in 2% van de gevallen er naast. Hij is er pas gerust op als er een foto is.

Dus 20 juni consult hierover bij de huisarts. Op deze leeftijd doen ze niet meer aan spreidbroekjes en een operatie doen ze alleen als het heel ernstig is. Die verwachting heb ik niet aangezien de echo goed was. Wellicht dat we als het niet helemaal ok is iets van fysiotherapie moeten ofzo. 

Zal jullie op de hoogte houden van de uitkomst van het consult!

Zijn er moeders met ervaring met een laatontdekte (na het eerste jaar) heupdysplasie? En wat was bij jullie vervolgens het traject?

4 jaar geleden

In eerste instantie was ze heel laat met lopen. Met 18-19 maanden liep ze nog niet dus zijn toen naar fysio geweest om uit te sluiten dat er een reden was dat ze nog niet liep. Hij heeft toen ook naar haar heupen gekeken en aldus hem was alles in orde. In de tussentijd ging ze lopen dus prima. Het was bij het kinderdagverblijf dat ze twijfels kregen vanwege haar manier van lopen, niet goed kunnen klimmen en het niet goed kunnen spreiden van haar benen met verschonen. Zij hebben meer vergelijking materiaal dan wij dus weer naar de fysio. Nog steeds waren volgens hem de heupen goed maar hij zag wel de afwijkingen. Toch maar via de huisarts foto's van de heupen laten maken en toen bleek dat het met haar heupen dus helemaal mis was.

4 jaar geleden

Wat merkten jullie bij jullie dochter dan dat er onderzoek gedaan is?

4 jaar geleden

Helaas zijn wij er bij onze dochter pas op 2 jarige leeftijd achter gekomen dat beide heupen uit de kom waren en ze beide kanten ernstige dysplasie heeft. Door cb en fysio nooit opgemerkt helaas. Daarna een jaar moeten wachten op een zeer ingrijpende operatie en nu nog volop aan het revalideren. Hoop voor jullie dat het meevalt en daarnaast is onze dochter helaas een zeer extreem geval.

4 jaar geleden

Bij mijn dochter is heupdysplasie geconstateerd bij 4,5 maand, voor die tijd waren alle controles goed. Ze heeft nu ruim 2 maanden een spreidbroekje. Onze kinderarts gaf aan dat een echo voor de 4 maanden te vroeg kan zijn om heupdysplasie te constateren. Dus ik duim voor je dat het niet na de echo nog ontwikkeld is ?