Snap
  • potockilupskisyndroom
  • verstandelijkbeperkt
  • #zindelijkworden
  • overprikkeld
  • moederliefde

Het nieuwe jaar is weer begonnen

Dus dat rotvuurwerk is ook weer voorbij!

Ik ben zo blij dat januari weer begonnen is. Weer terug naar structuur met hopelijk wat minder prikkels. Wij merken ieder jaar dat het veel impact heeft op Kymani.. vorig jaar was hij ineens bang voor zijn eigen slaapkamer en slaapt hij sindsdien bij mij in bed. En voor deze drukke decembermaand sliep Kymani best redelijk in mijn bed, hij werd s'avonds bijna niet wakker (meestal rond 12 uur pas). Maar nu is het vaak rond 10en (of soms nog eerder) en slaapt hij de rest van de nacht ook erg licht. En elke keer als hij wakker word heeft hij mijn hand nodig om weer in slaap te vallen. Dit hadden we hem halverwege 2022 afgeleerd, maar ik denk door alle prikkels, drukte en af en toe vuurwerk dat hij toch weer wat angstig is. Ook als ik snachts naar de wc moet, blijft hij mama roepen.. terwijl ook dit iets was wat beter ging. Dus we kunnen weer opnieuw beginnen. 


En behalve het slechte slapen, huilt hij wat sneller, heeft meer moeite met geluiden, naar school gaan gaat vaak met een traan, buiten zijn vind hij soms spannend. En dit keert duidelijk jaarlijks terug.


De paar dagen voor vuurwerk, tijdens en erna waren ook niet zo fijn. Heel veel knalvuurwerk, ook door de buurtkinderen bij het speeltuintje achter bij ons en dat een hele middag lang terwijl het helemaal niet mag. Ik zit met een gespannen bang kind thuis met zijn koptelefoon op die helemaal niet meer aan spelen toekomt omdat hij angstig is. Als dit nou alleen zo zou zijn op 31 december tussen 18:00 en 02:00 geloof ik? Maar nee.. en ik kan daar als ouder van een doodsbang kind erg boos om worden, ookal begrijp ik dat dit voor de jeugd leuk is. Maar ook dat de laatste knal pas om half 5 snachts is.. het is zo naar als je kind doodmoe is (en ik ook) maar niet kan slapen omdat hij bang is. Maar goed, het is nu weer achter de rug.. volgend jaar zien we wel weer. Wat we dit jaar wel hebben uitgeprobeerd, is een koptelefoon die je kan linken aan de tv, hierdoor hoor je het geluid via de koptelefoon en dat vangt veel knallen weg van buiten. Werkt veel beter dan de geluidsdempende koptelefoon die Kymani hier op de foto aan had. Dus er is hier thuis heel veel tv gekeken, op oudejaarsavond hebben we leuk Lassie zitten kijken met zn allen.


Om deze blog nog even af te sluiten met iets positiefs.. het gaat heel goed met naar de wc gaan! Zo trots ben ik! Hij geeft het goed aan, lijkt echt controle te hebben over zijn blaas. dus ik ben heel hoopvol. Op drukke momenten blijft het lastig en als we ergens zijn waar geen directe wc in de buurt is ook.. dus die luier gebruiken we nog regelmatig. Ook poepen doet hij absoluut niet op de wc. Maar ik had een aantal maanden geleden niet verwacht dat hij zonder strijd hier thuis naar de wc zou gaan. Dus ik ben blij :)


Trending: Zwanger na IVF