Snap
  • Kind
  • tweeling
  • tips
  • tweelingmama
  • luizenmoeder

Help, luizen! Met deze tips ben je er zo weer vanaf

Luizen? Ik had tot een paar jaar geleden geen idee hoe die beestjes eruitzagen. Of hoe het voelde als ze op je hoofd rondwandelen. Maar intussen ben ik expert en ik deel graag mijn beste tips met jou.

Drie keer. Drie! Zo vaak had ik mijn man al op mijn hoofd laten kijken. Het jeukte. Ik had nog nooit luizen gehad, dus ik had geen idee hoe dat moest voelen. Wellicht was dit mijn eerste keer? Maar mijn man zag niks. En toen zag ik er zelf eentje, in het haar van mijn dochter. En meer, ook in het haar van mijn andere dochter. Ik liet mijn zoon mijn haar nog eens checken en hij riep meteen: ‘Ja hoor mam, luizen!’

Luizenblind

Even vooropgesteld: mijn man is niet blind, maar misschien wel luizenblind. Ofwel: een echte luizenouder zit niet in ‘m. Ik bezit daarentegen álle skills en meldde me meteen aan als luizenouder toen al mijn kids op school zaten. Die skills bezit ik sinds die ene keer. En de tweede keer, want ja, we waren nóg een keer aan de beurt (steeds allemaal, behalve mijn man… echt waar - waarom ik en niet hij?!).

Ik leerde door die ervaringen dus álles wat je over luizen moet weten en hoe je ze weg krijgt en deel die info graag met jou. Want het is nu extra hard nodig, weet ik. Want ook de luizenouders worden al een jaar geweerd uit scholen in verband met de coronamaatregelen. Logisch, maar áls er dus een uitbraak komt, hebben de luizen heel lang vrij spel. Dus kun je als ouder maar beter weten hoe je het zaakje aanpakt.

Het is een combi van de juiste tools, geduld en… extra schermtijd!

De juiste tools: ik gebruik bij zo’n uitbraak meteen Prioderm Shampoo Plus 2 in 1. Prioderm helpt ouders al ruim 40 jaar bij het bestrijden van hoofdluis. Bovendien hoef je het maar 15 minuten te laten inwerken en ik weet als ouder dat je tijd schaars is. Met deze shampoo is het dus zo gepiept. Je leest op de website van Prioderm precies hoe het werkt. Kort gezegd is het shampoo erin masseren, kammen zodat je alle luizen én neten er uithaalt en uitspoelen.Extra schermtijd: ik kam als het haar droog is nog een keer na, voor de zekerheid, en haal eventueel achtergebleven neten eruit met mijn nagels (sommigen zijn zooooo klein, dus even goed kijken). Handig dus als je kind intussen een filmpje kijkt op tv of tablet, zodat hij of zij stil blijft zitten. In luizentijd is extra schermtijd gewoon even noodzakelijk en dus helemaal niet erg als het zo’n goed doel dient.Geduld is een schone zaak zeggen ze. En dat geldt ook echt als je luizenouder bent - of dat nu voor een hele klas is of alleen voor je eigen kinderen. Het is echt zo belangrijk om de eerste zeven dagen dagelijks te checken of je nog iets in de haren ziet zitten. Dus hop, die kam er even doorheen voor de dubbelcheck. Als je na zeven dagen toch nog een neet of luis vindt, moet je de behandeling herhalen.

Prioderm is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Handig wanneer je zoals ik een tweeling hebt. Gegarandeerd allebei luizen (ze slapen bij elkaar), maar ze kunnen wel elkaars haren wassen met Prioderm. ;-)

Het komt goed

Jij. Kunt. Dit! Dat wil ik echt nog even kwijt. Ik vond het namelijk echt zó erg toen ik de luizen voor het eerst ontdekte. Zelfs als kind had ik ze niet gehad en toen ineens twee keer, niet zo lang achter elkaar. Maar ik weet intussen: met de bovenstaande tactieken komt het goed en zijn je kinderen (en jij en/of je partner) er zo weer vanaf. Ik heb overigens sinds die twee keer een fles Prioderm en een luizenkam in huis, zodat ik meteen actie kan ondernemen als het zo ver is.

Mocht je dit lezen omdat je aan de beurt bent: succes! En als het je tot nu toe bespaard is gebleven, hoop ik dat het zo blijft en je in elk geval precies weet wat je moet doen wanneer het zo ver is.

Liefs, Annemarie

3 jaar geleden

Oeh echt zo fijn dat je dit deelt. Dank je 🥰

3 jaar geleden

Je kan ook crémespoeling gebruiken i.p.v Prioderm. Gewoon het goedkoopste merk, royaal in nat haar aanbrengen en niet uitspoelen. Goed laagje voor laagje het haar met een goede netenkam uitkammen en dit dagelijks herhalen tot je geen neten en luizen meer ziet. Evt een week later nogmaals herhalen zodat je er zeker van bent dat alle neten verwijderd zijn. Kost je €1,- en wat tijd.