Snap

Help! Een peuter met een ochtendhumeur

Zo vrolijk als ze overdag (meestal) is, zo chagrijnig is ze in de ochtend als ze wakker wordt. Hayley had een periode dat ze tot 10:00 uur bleef slapen, maar sinds kort is ze rond 08:00 uur wakker. En op dat tijdstip begint dan ook de ellende. Ze begint te kreunen en te mopperen en uiteindelijk komt ze kreet: "Mamaaaaa!"

Gelukkig wordt ze niet meer midden in de nacht in paniek wakker dat ze persé bij ons in het grote bed wilt slapen. Nu is het schreeuwen in de ochtend. En wat ze wilt is mij steeds niet helemaal duidelijk: Ze wordt wakker en begint te schreeuwen dat ze wilt gaan slapen. Maar zodra ik haar instop, wegloop en de deur dicht doe, schreeuwt ze dat ik moet komen. Dan doe ik de deur weer open en wilt ze weer dat ik de deur dichtdoe, zodat ze kan slapen. Tja, dan weet ik het echt niet meer.

Het gedrag maakt mij boos, maar ik ben tenslotte ook net wakker, dus echt tegen haar uitvallen doe ik niet. Het heeft ook geen zin, zodra ik boos word, begint ze nog harder te huilen en ben ik nog verder van huis. Uiteindelijk negeer ik het gehuil of troost ik haar eventjes. Ik haal haar uit bed, verschoon haar en kleed haar aan. En huilend en wel op mijn arm, til ik haar naar beneden. Ik dek de tafel en smeer een broodje voor haar. Zodra de chocopasta op tafel staat, komt het eerste vrolijke zinnetje eruit met een glimlach: "He chocola!" Op dat moment is de grootste drama over en wordt ze alweer een stuk vrolijker. Gelukkig maar, want op die manier wakker is absoluut geen pretje.

Gisteravond hebben Pablo en ik het over gehad. Hoe moesten we dit nou gaan aanpakken? Normaal is ze zo vrolijk en nu is het iedere ochtend drama. Als Pablo een ochtend kan uitslapen, wordt dit hem nooit gegund aangezien Hayley zo hard aan het schreeuwen is. "Waarom geef je haar niet eerst iets te drinken, zodat ze rustig wakker kan worden?" zei Pablo. Het viel te proberen natuurlijk. We moesten toch iets gaan proberen!

En zo begon vanmorgen om 08:30 uur weer een klein meisje te mopperen in haar bedje. Ik pakte beneden een pakje jus en gaf het aan haar. Ondertussen gooide ik boven op zolder de wasmachine vol. Zo kon zij rustig in het donker wakker worden met een pakje drinken. Tussen het doen van de was door hoorde ik opeens een kleine Hayley giechelen om een kat die haar kopjes aan het geven was "Kijk mama, poes knorren! Haha." Geen traan, geen geschreeuw, kortom geen drama, maar een vrolijk kind! Yes gelukt!

Maar hoelang zal dit goed gaan? Iemand anders nog leuke ideeën om mijn dochter vrolijk wakker te maken?

10 jaar geleden

Ik denk dat het een fase was. Het chagrijnige wakker worden is gelukkig weer over!! :)

10 jaar geleden

Lastig hoor, en lijkt me ook wel ongezellig zo. Misschien kan je de wekker zetten voor die tijd en haar nog even tussen jullie in nemen? Ik heb verder ook geen idéé, heb wel een vrolijke meid in de ochtend alleen in de nacht is ze soms een draakje.

11 jaar geleden

@Martine: Oei dat is vroeg ja! Kan me voorstellen dat dat je opbreekt. Hier wordt ze ook vaak in de nacht wakker. Van de week zat Micky Mouse in haar kamer :S (enge dromen dus) hoort erbij denk ik! Maar wel slopend. Jij ook succes :) Liefs

11 jaar geleden

ooooooo wat ben ik Jaloersssssss op je!!! Niet omdat je en sjago peuter hebt, maar wel op het tijdstip dat ze sjago wakker wordt! Mijn zoon wordt standaard om 5.30 uur/6.00 uur wakker en dat weten we ook. Dus uitslapen komt hier helemaal niet meer voor :(. daarbij is ons dochtertje ineens tussen een en drie uur s nachts aan het spoken dus je kan je voorstellen hoe doodop we zijn..... Zo dat lucht op hihihi. Succes met je meisje;)