Snap
  • Kind
  • Mama
  • Voeding
  • mama
  • kind
  • Snacks
  • Reis

Gezonde en Eenvoudige snacks voor op Reis

Onze eigen vakantie is nog een flink aantal weken weg (krap 5 om precies te zijn), maar sommigen die wel op een redelijk moment de zomervakantie hebben, gaan de komende weken al lekker weg! Geniet er van! Maar een dilemma dat bij veel gezinnen naar boven komt wanneer er voor langere tijd gereisd gaat worden, is wat je kunt eten. Na twee dagen leven op McDonalds en/ of pompstation snacks, ben je allemaal chagrijnig, moe, geïrriteerd en door veel meer geld heen dan eigenlijk de bedoeling was. Hoeveel mensen hoor je niet die aankomen als ze op vakantie zijn? Ik vind dit altijd een vermakelijke opmerking, want je bent weg van alle dagelijkse stress, meestal ergens waar het goed toeven is en je doet (beweegt) meer door bezoekjes aan steden en strand. Hoe kun je dus aankomen? Iedere keer als wij op vakantie geweest zijn, ben ik juist twee kilo kwijt!

Maar hoe pak je het dan goed aan? Wat kun je meenemen en hoe bereid je je voor op een autoreis met kinderen, vermoeide partner en beperkte middelen? Wij gaan regelmatig lang op weg, omdat we altijd met de auto reizen als we de familie aan de andere kant van de Noordzee bezoeken, dus ik wil graag mijn ervaringen en tips met jullie delen. (En voel je vrij om je eigen tips te delen!)

Het eerste dat ik doe voordat we op vakantie/ reis gaan, is een maaltijdplan bedenken. Niet al te strak, maar met genoeg ideeën om te variëren en te schuiven. Hier neem ik ook snacks in op, zodat ik de 'drie uur 's middags honger aanval' goed kan opvangen en niet nog hoef te bedenken wat we mee hebben en of het wel geschikt is als we in de auto zitten. Als we ergens heen gaan waar we lekker buiten kunnen eten, plan ik heel veel picknicks in. Bakjes met rauwe groenten, dips en bonensalade zijn zo te voorschijn getoverd. Flesjes prikwater en fruit maken het af. Voor de eerste, lange reis, of het nu voor vakantie of familiebezoek is, plan ik een bakdag. Ik maak dan amandelkoekjesgevulde chocola en hartige pitten en zaden klaar. Dit is natuurlijk niet voldoende om vele dagen mee te gaan, maar deze lekkernijen zijn hoog in proteine, goeie vetten en langzame koolhydraten waardoor suikeraanvallen, chipsmomenten en gewoon algehele flauwtes tegengegaan worden. En omdat ze snel een vol gevoel geven, kun je ook langer toe eer je weer honger krijgt. Ideaal dus als je lang moet rijden of afhankelijk bent van boot-eten (niet goed, geloof me).

Verder hebben we een koelbox die we ook op de accu aan kunnen sluiten tijdens het rijden. Hierdoor blijft het eten dat er in zit, langer vers. Hieronder heb ik een lijst opgesteld met dingen die wij in het verleden meenamen. Vul aan met je eigen suggesties!

Zorg tijdens het inpakken van je koelbox wel dat je goeie lekvrije bakjes gebruikt. Niks is vervelender dan dat je in de hitte of 's avonds laat nog de koelbox schoon moet maken omdat fruitsap gelekt heeft. Niet fijn.

Onderweg

  • Gedroogd en vers fruit
  • Bakjes met groenten, in handig formaat gesneden
  • Kleine hersluitbare potjes met dipsaus
  • Zelfgemaakte notenmix. Welke noten zijn favoriet? Meng ze met pure chocoladestukjes, rozijnen, cranberries of andere dingen die de troepen lekker vinden.
  • Noot en Dadel snoepjes of repen
  • Potten met notenpasta (lekker met banaan of appel)
  • Hardgekookte eieren
  • Koud vlees van een gekookte of gebraden kip, of rundvlees dat over is.
  • Kaas, in blokjes gesneden
  • Havermout (erg makkelijk om snel te koken op plaats van bestemming)
  • Zuurdesembrood (handig als ontbijt de volgende ochtend)
  • Potjes met yoghurt (je kunt bij de natuurwinkel kleine, glazen potjes met yoghurt krijgen. De potjes bewaar je naderhand om de gevonden bloemetjes of beestjes een plekje te geven)
  • Water (zorg dat iedereen een eigen fles heeft. RVS is de beste optie. Vul ze allemaal vlak voordat je weggaat en neem eventueel een grote fles bronwater mee. Ik ga altijd voor Bar le Duc, zit in een pak).
Maaltijdideeën Wij zijn fervent kampeerders en vinden het een sport om met zo min mogelijk dingen toch heel veel te kunnen doen. Dit geldt ook voor het eten. Het mag niet meer dan twee pannen in beslag nemen, moet binnen een kwartier klaar zijn en vooral lang 'blijven plakken' zodat je niet na een uur weer honger hebt.
  • BBQ vlees en kip (het koude vlees kun je bewaren voor lunch of onderweg, zo verspil je geen bederfelijke waren)
  • Wraps (heerlijk met bonen, salade, kaas, koud vlees, salsa en wat je verder nog kan bedenken)
  • Groente- en kaasomelet (dit kan als ontbijt, lunch maar ook als avondeten)
  • Bonenschotels (neem blikjes linzen en bonen mee en warm deze op met currypasta, mexicaanse kruiderijen, tomaten of gewoon goeie bouillonpoeder voor een makkelijke en smakelijke maaltijd. Echtgenoot leeft op bonen met worst als hij gaat kamperen, worst in stukjes, opbakken, bonen erbij, zout, klaar!)
Voordat je weggaat Als je een vaste plek hebt waar je naar toe gaat, is het de moeite waard van te voren bij de lokale VVV uit te zoeken waar er (boeren-) markt of een goeie supermarkt is. Dit kan heel makkelijk via het internet. Schrijf de details op in een notitieboekje dat je in je tas bewaart. Zo loop je niet te zoeken naar een supermarkt als je er eigenlijk geen tijd voor hebt, of erger: als je al honger hebt. En als je boodschappen gaat doen, denk dan steeds: snacks, snacks, snacks. Want niets is erger dan een middag uit plannen en nog afhankelijk zijn van lokale eterijen met dubieuze menukaarten. Het is gewoon veel goedkoper en makkelijker om een rugzakje met water en wat lekkers mee te nemen. Op vakantie met kinderen is niks aan als ze steeds zeuren dat ze honger of dorst hebben. Onze ervaring leert dat de kids zich prima kunnen vermaken met 'niks' en ook niet doodgaan van vier dagen lang dezelfde kleren en niet douchen, zolang ze regelmatig wat toegestopt krijgen en overal flesjes water liggen. Zij blij, jij blij. Heel simpel.

 

Mijn ervaring is dat het altijd neerkomt op goed plannen. Maar ook niet al te moeilijk denken! Een koelbox inpakken met gezonde snacks is niet moeilijker (of duurder!) dan een tas inpakken met allerlei voorverpakte dingen. En je zult zien dat je veel minder chagrijnig en vermoeid op de plaats van bestemming aankomt! Fijne vakantie allemaal!