Terug
Blog header image

Er is weer kermis in het park

Kermis. Ik haat het en tegelijk vind ik het fantastisch om te zien hoe Dunya geniet tijdens zo'n uitje. Maar wat een geld kost het!

Naar de kermis

Ik had die kermis al gezien voordat ie open was. Ik fietste door het park en zag het staan. In gedachten kreunde ik. Dit is niet te verbergen voor Dunya. Maar het is zo duur een middagje kermis, dat ik er een hekel aan heb. Toch gaan we, elk jaar opnieuw. En vaak gaat ze ook een keer met haar vader. Dunya smeekt papa aan de telefoon om met haar en Fawad naar de kermis te gaan, maar hij kan helaas niet komen deze week. Het spijt hem zeer. Mij niet. In plaats daarvan mag ik met Dunya naar de kermis en hij betaalt alles. Goeie deal, al is het natuurlijk wel sneu voor Dunya dat ze haar vader en broertje niet ziet. In de kerk horen we dat een vriendinnetje ook naar de kermis gaat en dus gaan we samen. Het vriendinnetje mag één ding uitkiezen, want zij hebben afgesproken dat ze op de Eurodag gaan. Dat lukt ons niet, want op vrijdag heeft Dunya Aikido. Als ze klaar is met aankleden is het al zo laat dat we moeten eten en geen puf meer hebben voor de kermis.

Grazy Dance

We komen op de kermis aan en lopen rond. Dunya wil in de Grazy Dance, net als vorig jaar. Geweldig vond ze dat. Ik durf bijna niet te kijken als ze omhoog en naar links en naar rechts wordt gegooid, maar Dunya geniet enorm. Voor de show gilt ze wel mee en houdt ze zich heel stevig vast, maar haar ogen en haar geizcht stralen zo dat duidelijk is dat ze alleen maar erg geniet. Samen met het vriendinnetje gaat ze trampoline springen. Ze zitten goed vast en als ze flink hoog gaan kunnen ze ook salto’s maken. Zo kunnen ze zich lekker uitleven. Lekker hun energie kwijtraken. En geweldig om te zien. Wat zijn die meiden lenig! Ze springen en bewegen zo soepel, daar ben ik gewoon jaloers op. Het vriendinnetje gaat na het springen naar huis en wij kijken nog even rond. Dunya gaat ballen vangen met een soort schep en omdat ze er tien gevangen heeft mag ze een prijs uitzoeken. Ze kiest iets van de dansmarionettes, dat is ook net iets voor haar.

Octopus

We willen poffertjes eten, maar ik heb te weinig contant geld bij me, dus besluiten we dat een andere keer te doen deze week. Zo houdt ze nog wat tegoed. Nog een keer in de Grazy Dance dan maar en daarna wil Dunya eigenlijk nog in de zweefmolen, maar ik kom tien cent tekort. We lopen door en komen een bekende tegen met zijn dochtertje van vijf jaar. Hij heeft wel tien cent voor ons en zo kan Dunya alsnog in de zweefmolen. Daarna mag ze ook mee in de Octopus. Hij probeert zijn dochtertje zover te krijgen dat ze samen met Dunya gaat, maar ze is erg verlegen en durft niet. Dunya doet ook een poging: “Ik bescherm je wel!” Uiteindelijk gaan ze met z’n drietjes. Hartstikke leuk, maar ik blijf veilig op de grond staan. Ik word enorm duizelig van draaidingen en dat heb ik er toch niet voor over. Daarna is het echt klaar. We gaan naar huis. Dunya is supertevreden, maar begint ook meteen te onderhandelen. Een ijsje? Nee, geen tijd. Ik moet nog boodschappen doen. Dat stellen we uit tot dinsdag. Ik vind het ook best koud hoor. Als de zon erbij is, lijkt het bijna lente, maar in de schaduw is het duidelijk dat die nog even op zich laat wachten. Niet erg hoor, want het is droog en heerlijk weer om te fietsen en buiten te spelen. Maar als je stilstaat merk je ineens hoe koud het is.

Poffertjes

Woensdag is het familiedag en dan gaan we nog even naar de kermis. Krijgt ze dan de poffertjes. Die zijn moeilijk te vinden in de buurt en de laatste keer in Artis waren we ook al te laat en was alles opgeruimd. Maar deze week eten we ze dan toch. Misschien moet ik ze binnenkort maar weer eens zelf bakken. Dat vond ik altijd erg leuk, alleen duurt het zolang. De volgende dag krijg ik een melding van Google Photo’s: “Beleef deze dag opnieuw”. Foto’s van twee jaar geleden op de kermis. Grappig dat ze erg lijken op die van nu. Maar over de kop ging ze toen niet tijdens het trampoline springen. De attracties zijn wel anders. Ook toen kwamen we bekenden tegen zie ik op de foto’s. We hadden toen nog een tientje gevonden. Het was zo druk dat het niet te zien was wie dat had verloren. Dus besloten wij als moeders, het toch maar uit te geven aan onze dochters. Dus gingen ze nog een rondje draaimolen en sloten we toen wel af met een ijsje. Een bezoekje aan de kermis krijgt dus vaak een verrassende wending. 

Lindsy83
6 jaar geleden

En het plezier wat ze hebben is het zeker waard! Maar het is tegenwoordig jammer genoeg inderdaad zo dat een dagje pretpark haast goedkoper is dan een kermis (als je wel allebei in de attracties gaat natuurlijk...) Ziet er wel uit als een leuke kermis bij jullie!

Henrike Laning
6 jaar geleden

Prima kermis! Ik was ruim 20 euro kwijt, dus vind dat nog best veel voor een paar uurtjes. Maar om Dunya zo te genieten is natuurlijk onbetaalbaar en daar doe ik het voor. Gelukkig krijg ik het geld terug als het meezit. ;)

Annemiek2
6 jaar geleden

Dat is dan weer een mazzeltje, papa die betaald, als het goed is. Het is jammer dat de kermis zo duur is. Vroeger, 26 jaar geleden, woonde ik nog in de binnenstad en zat de kermis letterlijk aan het einde van de straat. Ik liep een paar meter ging rechts af, liep nog maximaal 50 meter en ik was er. Overdag was het harstikke leuk, 's avonds hoorden we de gezelligheid en 's morgens vroeg lag er wel eens een kapot bierglas in de plantenbak of een plantenpak was een 10 meter verderop te vinden. Poffertjes hoort eigenlijk wel bij een kermis, net als een suikerspin en de spin of octopus. Die attracties vond ik schitterend.

Henrike Laning
6 jaar geleden

We hebben de poffertjes vandaag gehaald. Was heerlijk. Dunya mocht in een paar attracties, maar familiedag is geen eurodag, dus nog best duur. Ze heeft wel een deel zelf betaald, dat wilde ze perse! De kermis is hier ook vlakbij, maar ik vind haar te jong om alleen te gaan. En samen is ook veel gezelliger. :) Eind van de week zullen we het vuurwerk wel horen als we in bed liggen. Dat is altijd leuk.

Annemiek2
6 jaar geleden

maar het is in Amsterdam ook zo totaal anders dan in Woerden, 26 jaar geleden. Toen was Woerden nog kleiner en een stuk kleiner dan Amsterdam. Wat goed trouwens dat Dunya zelf heeft meebetaald en dat ze dat ook echt zelf wilde. Veel plezier met het vuurwerk :).

Henrike Laning
6 jaar geleden

Ach ja en tijden veranderen. Ik ging vroeger ook alleen naar de kermis. En er lopen genoeg kinderen in hun eentje rond. Maar ja misschien in de toekomst. Wel heel leuk inderdaad dat Dunya perse wilde meebetalen. "Het is mijn geld, dus ik mag bepalen wat ik ermee doe. En ik wil dus de kermis betalen!" Nou ja, daar zal ik me niet tegen verzetten. ;)

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!