Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Een veilig oud & nieuw met kleine kinderen

Ieder jaar met oud en nieuw gebeuren er weer veel ongelukken met vuurwerk. Helaas zijn hier ook veel kinderen bij betrokken. Er hoeft maar een ongeluk te gebeuren, en je kindje is voor de rest van zijn leven getekend. Ernstige brandwonden, verloren vingers of zelfs blind worden door onschuldig ogend vuurwerk. Daarom hier wat tips over hoe je de veiligheid van je kind(jes) met vuurwerk kunt vergroten. Is al dat vuurwerk wel echt nodig? 

Vuurwerk wordt nou eenmaal met oud en nieuw afgestoken. Mooie kleuren, harde knallen, echt overal is iets te zien en te horen. Veel jonge kinderen hebben nog niet zo’n behoefte aan al die drukte. Hierbij is het belangrijk vuurwerk niet op te dringen. Ook sterretjes hoeven natuurlijk nooit. Zo lang kinderen niet zelf om vuurwerk vragen, is het niet aan te raden hen vuurwerk te geven. Natuurlijk kunnen ze wel meekijken naar het siervuurwerk ’s avonds.

Wat als de kinderen wel vuurwerk willen?

Zodra je kindjes zelf om vuurwerk gaan vragen, kun je als ouder zelf beslissen wat te doen. Je kan al heel ver komen met kindervuurwerk (gelukkig). Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten, trektouwtjes en morning glory. Je hebt natuurlijk ook veel varianten waar geen vuur bij komt kijken zoals confetti kanonnen. Dit vuurwerk is zeer geschikt voor kinderen om zelf af te steken. Hou er wel rekening mee dat bij sterretjes en morning glorys wel vuur aanwezig is! Dus zorg er voor dat de haartjes naar achter gaan en dat ze niet al te vlambare kleding aan hebben.

Wat als de kinderen meer willen?

Kinderen zullen al snel meer willen afsteken, zeker als zij oudere broers of zussen hebben die al wel afsteken. Denk hierbij zelf als ouder goed na wanneer je kind klaar is om af te steken. Als het dan zover is dat het kind zelf vuurwerk gaat afsteken zijn er een aantal dingen die je nog kan doen om de veiligheid te vergroten.

Wat te doen voor het afsteken?

Neem altijd met het kind door hoe het vuurwerk moet worden afgestoken. Het kan een beetje overbodig lijken, maar is toch van het grootste belang. Bespreek wat moet staan, wat moet worden vastgehouden en wat kan worden gegooid.

Het afsteken...

Tussen 10 uur ’s ochtends op 31 december en 2 uur ’s nachts op 1 januari mag vuurwerk worden afgevuurd. Zorg er wel voor dat je kindje die dag nergens alleen naar toe gaat, zelfs in het speeltuintjes zijn vaak grotere jongeren die met vuurwerk zitten te spelen. Dit kan soms best link aflopen voor de kleinere. Voor de rest kan je lekker met de kleine de laatste voorbereidingen doen. Het is natuurlijk hartstikke spannend voor ze!

Hoe zorg jij ervoor dat je een veilig en leuk oud & nieuw met de kleine beleefd?  

12 jaar geleden

Heerlijk voor het raam kijken naar al dat moois wat er buiten te zien is. Voor ons de ideale oud&nieuw met onze kindjes!

12 jaar geleden

Lekker binnen zitten met de kids en misschien dat ze dit jaar wel hun eerste sterretje mogen branden

12 jaar geleden

Je kan beter binnen zitten!

12 jaar geleden

Lekker binnen blijven en het vuurwerk bewonderen!