Snap
  • Kind
  • Gezond

Een ongeluk zit in een klein haakje...

Zondag 13 september 2009 begon als een gewone dag, maar is een dag die ik nooit meer zal vergeten. Aangezien ik hoop dat geen andere moeder dit ooit nog hoeft mee te maken, hierbij in het kort ons verhaal. Mijn zoontje van nog maar net 2 liep de keuken in. Hij struikelde en probeerde zich vast te grijpen aan de muur. Hierbij kwam hij met zijn rechter wijsvingertje in de RVS handdoekhaak terecht. Zijn vingertje werd afgerukt.

Door de telefoniste van 112 werden we met eigen vervoer naar het ziekenhuis gestuurd, aangezien wij er sneller zouden zijn dan als de ambulance zou moeten komen. Dus zijn we met een bloedgang naar het ziekenhuis gereden waar ze op de eerste hulp ons al verwachtten. Op de eerste bleek dat het vingertje niet meer te redden was. Er was teveel beschadigd en de kans op een ontsteking was te groot. Daarom was de enige optie om het vingertje operatief nog verder in te korten zodat het topje afgerond kon worden.

De operatie is gelukkig goed verlopen, maar een week later bleek het stompje alsnog zwaar ontstoken te zijn. Ook bleek mijn zoontje zijn vingertje niet goed te kunnen gebruiken doordat de spiertjes te kort waren. Hiervoor heeft hij fysiotherapie gehad.

Oktober 2009 heeft een nog jonger kindje hetzelfde ongeluk gehad. Ook hij moet een stuk van zijn vinger missen. Samen met de moeder van dit jongetje hebben we een klacht ingediend bij de voedsel- en warenautoriteit. Deze heeft via een aantal doe-het-zelf zaken een waarschuwing uit laten gaan (http://www.vwa.nl/actueel/waarschuwingen/waarschuwing/2000960). De conclusie van de VWA was dat de haken een bijzonder gevaar opleveren voor de veiligheid van kinderen. De vorm van de haken fungeert als een guillotine en de randen van de haken zijn vlijmscherp.

Met mijn verhaal hoop ik nog meer van dit soort ongelukken te voorkomen. Mensen er bewust van maken dat deze haken gehangen op plaatsen waar kinderen erbij kunnen een groot gevaar op kan leveren, want wie verwacht er nu dat zijn kindje met zijn vinger in zo'n haak komt en er blijvend letsel aan over houdt?

[caption id="attachment_19478" align="alignnone" width="500" caption="Handje van mijn zoontje"][/caption]

12 jaar geleden

Bedankt voor alle reacties en alle lieve woorden. Met mijn zoontje gaat het inmiddels naar omstandigheden heel goed. We zijn al tegen de eerste problemen aangelopen op de basisschool: hoe moet zijn pengreep worden. Gelukkig pakt de school het serieus aan en heeft de interne begeleider extern informatie ingewonnen (de normale pengreep gaat nooit lukken). Op zich een klein probleempje, maar toch wel even slikken om te horen. Gelukkig pakt mijn zoontje na 2 jaar alles heel goed op. Voor hem is het heel normaal dat hij maar een "klein vingertje" heeft. Een paar weken terug heeft hij zelfs het hele verhaal in zijn kleuterklas verteld, terwijl hij er tot nu toe nooit een woord over sprak.

12 jaar geleden

jeetje.. dat is erg zeg... deze haken ga ik dus niet kopen... vind het heel erg voor jullie en je zoontje. veel sterkte ermee, het zal zeker niet gemakkelijk zijn.

12 jaar geleden

jeetje... wat schrik ik hiervan! nooit verwacht dat zo'n stom haakje zulke grote gevolgen kon hebben voor een onschuldige peuter (en zijn ouders) fijn dat je andere hiervoor waarschuwt.

12 jaar geleden

Manoman... zit net weer op de bank, na even wat gefikst te hebben (3 van deze zelfde haakjes die te laag hangen van de muur gehaald, ooit gekocht bij de Aldi volgens mij).. wat schrik ik van je verhaal zeg. Nooit aan gedacht dat dit kan gebeuren. Hoop dat hij in de toekomst/ en ook nu niet teveel hinder hieraan ondervindt...sterkte!