Terug
Blog header image

Een diagnose en dan?

Enige tijd geleden kreeg onze zoon de diagnose ASS (autisme). en dan? hoe gaan we verder? en vooral onze omgeving?!
anoniem2017
6 jaar geleden

Oordelen is inderdaad makkelijk. Hier mogen bepaalde dingen niet gegeven worden. Zie te veel chocola, geen chocomel, geen cola continu snoep of koeken. En het frustrerende is degene die het het beste kan weten doet het juist. En dan zit ik met een kind met een hoog stuitergehalte dat zoveel kriebels in zijn benen heeft dat hij niet weet waar hij het zoeken moet en dus in hun en andere ogen strondvervelend is. Tja stop hem dan ook niet vol met wat hij niet nodig heeft. ( ooit kreeg hij dextro snoepjes want die vind hij zo lekker, tja mijn adhd er had nog geen energie genoeg). Je doet het beste voor je kind en degene die er niet inzitten denken meestal wel dat het allemaal wel meevalt. Mijn kind is ook hiet druk op school. Maar dan zien ze hem thuis niet. Maar liever thuis er alles uit dan op school. Sterkte en tegen die mensen zul je altijd blijven aanlopen. Zoek je weg erin en je zult nog vele dingen aanpassen. En degen die er niet tegen kunnen die ben je beter kwijt dan rijk.

kusjesvanmamma
6 jaar geleden

Zooooooooooooo herkenbaar! Die van ons is 4 een en half, maar heeft altijd al een ontwikkelingsachterstand gehad waardoor je er eigenlijk zeker een jaar vanaf moet halen. Daarnaast is hij hoogstwaarschijnlijk autistisch (dit roepen wij al vanaf dat hij 1 is en het mkd, zijn kinderarts en fysiotherapeut delen die mening alleen heeft hij nog niet de officiële diagnose. Wel zit hij op een school speciaal voor kinderen met ASS) Maar jeetje de reacties die ik soms krijg, heel verschrikkelijk. Wij hebben nog 2 kinderen 1 van 2 en 1 van 7. Maar als ik sinds mensen hoor ben ik wel de meest verschrikkelijke moeder voor de andere kinderen. Ze snapten alleen niet dat ik niet op 3 plekken tegelijk kan zijn! Ben als voorbeeld sint Maarten lopen, dat hoef ik met de middelste dus echt niet te doen. De jongste is nog te klein om te begrijpen dat ze het mist en de oudste wou wel graag. Dus ik besloot om de oudste iets later naar bed te doen en dan savonds even alleen met hem te gaan. Prima oplossing toch? Geen overprikkeld kind en de oudste heeft niks gemist. Maaaaar hier uw het gebruikelijk dat slaags akte kinderen ook gaan lopen in de stad bij alle winkels. Daar is het altijd ontzettend druk uiteraard. Nu vond (notabene een van mijn beste vriendinnen) het dus echt absurd dat ik daar niet heen ging en niet iedereen moest zich maar aanpassen aan de middelste want want er zijn meer kinderen in ons gezin. (Ik had bij mijn weten gewoon een oplossing bedacht waarbij niemand van de kinderen wat te kort kwam maargoed) ik heb me overigens wel gewoon aan mijn eigen (voor ons gezin) veilige plan gehouden. Maar ik snap zo goed wat je bedoelt!!

Annemiek2
6 jaar geleden

Misschien werkt het ook niet maar als je 2 paar dezelfde wanten hebt en die elke week afwisseld en wast is dat dan ook een probleem? Het is maar een idee en ik weet ook dat je wat anders bedoelt dan dat bewuste paar wanten. Wij hielden en houden ook op onze manier rekening met onze zoon en vragen dat ook van anderen. Als wij kiezen voor onze zoon ipv gezellig doen wordt er ook vreemd gekeken. Onze zoon heeft voor zover wij weten geen autisme. Ik snap alleen niet dat andere hier geen rekening mee houden. Ik zou graag willen weten waar je zoon wel tegen kan en waar niet. Ook zou ik willen weten hoe ik dingen kan herkennen en hoe de frustratie zich uit. Zeker als hij vaker bij mij zou komen. Maar ja zo steek ik in elkaar en ik ben nogal nieuwschierig naar bijzondere mensen.

Noddy
6 jaar geleden

bedankt voor je bericht. ja je snapt toch niet dat mensen niet van je aan willen nemen da wat jij zegt ook zo is?! ik heb al veel gehoord, laat deze personen dan barsten, maar ja sommige mensen kun je niet zomaar uit je leven bannen ;). wel heb ik me al voorgenomen dat er bij deze mensen dan niet meer zomaar gespeeld word. we hebben altijd gevraagd om hem niet anders te behandelen (hij is immers ook gewoon een kind) maar er zal in sommige gevallen wel rekening met hem gehouden moeten worden!

Noddy
6 jaar geleden

bedankt voor je bericht. inderdaad jij weet uit ervaring wat het beste werkt voor je kinderen, de meest simpele dingen kunnen al te veel zijn. en het geeft niet als andere mensen dat niet weten of niet begrijpen, maar ze kunnen wel aannemen van jou dat wat jij zegt waar is?! en een echte diagnose is ook in jouw geval wel heel fijn, want in dat geval kun je nog wat zekerder zeggen dat je het zo doet omdat...... zijn jullie al wel bezig met onderzoeken hiervoor?

Noddy
6 jaar geleden

bedankt voor je bericht, sowieso vind ik dat als je al de hele avond op een verjaardag zit en je kinderen zijn moe en moeten/ willen naar bed, dan ga je gewoon. met liefde wil ik je uitleggen hoe je aan mijn zoon kunt herkennen dat hij autisme heeft, maar dat zou betekenen dat ik hier een nieuwe blog schrijf in plaats van een reactie haha. ik zou je dan doorverwijzen naar het internet daar vind je ook een hoop informatie. ikzelf vind www.koekie.com een fijne site. zij heeft in een aantals blogs uitgelegd hoe autisme werkt voor de autist zelf in hele simpele duidelijke taal (en soms een tekeningetje erbij). ook wil ik je dan meegeven dat ieder autist net als ieder mens anders is. wat ik veel hoor is 'ohja hij kijkt je dan niet aan he?' ja dat doet hij wel, maar oogcontact is lastig voor hem. dat betekent namelijk dat hij zowel moet luisteren als kijken. en 'hij wil dan zeker niet aangeraakt worden?' jawel onze zoon houd juist van knuffels! en 'hij is zeker een beetje contactgestoord' euh ja maar niet op die manier, onze zoon is juist heel sociaal, te sociaal zelfs, iedereen is zijn vriend en hij is ook voor niemand bang en dat is ook niet goed. (zie je toch bijna een blog ;) ).

Annemiek2
6 jaar geleden

Was het maar de hele avond dan had het betekend dat we al gegeten hadden..... Maar ik merk dat er heel veel van mensen verwacht word ook van mensen (en kinderen) die daar moeite mee hebben. Ik denk juist dat als we rekening houden met elkaar het voor de mensen die moeite hebben met dingen makkelijker is. Hoe moeilijk is het om als je een kind met autisme over de vloer krijgt om even te vragen waar je rekening mee moet houden. En dat hele blog, dat valt wel mee hoor, je vertelt graag over je bijzondere zoon. Als je ooit met je zoon bij mij zou komen zou ik zeker even goed navragen waar ik rekening mee moet houden, aan jou!

Noddy
6 jaar geleden

dat is echt heel lief van je. maar ik snap ook wel dat niet iedereen daar over nadenkt en zeker op een drukke verjaardag. onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens. tja niet iedereen verdiept zich puur voor de lol in autisme of wat dan ook. en als je het niet weet kun je er ook niet juist op reageren. ik verwacht namelijk helemaal niet dat de hele wereld om hem draait, maar mijn wereld draait nou eenmaal wel om mijn kinderen. en dus regel ik een oppas als wij savonds een verjaardag hebben. komen we misschien wat korter op een verjaardag, ja ook die van opa en oma en als we ergens op de koffie zijn en hij geeft aan dat het genoeg geweest is, ja dan gaan we naar huis! en als mensen dat niet willen accepteren heb ik daar euh .... schijt aan (ik zeg het gewoon hihi) maar als hij ergens anders is een hele dag en ik druk ze op het hart met bepaalde dingen rekening moeten houden, moeten ze dat gewoon doen of zij dat nou leuk vinden of niet. en of zij nou verschil zien of niet wanneer ze het niet doen, want ze zien nou eenmaal niet wat er thuis of in zijn hoofd gebeurt! en eerlijk ook wij weten nog lang niet alles! we worden nog steeds begeleid door de ggz etc. om te leren. en we weten ook niet wat de toekomst nog brengt! ik kan je wel vertellen dat het verschrikkelijk veel energie kost op goede dagen laat staan heo het is als er iets niet goed gaat of hij een slechte dag of zelfs periode heeft!

Blog header image

Bijna 4

En zo is mijn aller aller leukste meisje alweer bijna vier 💗💗 ik vind dit zó zo spannend.. bijna naar de basisschool, écht baby af..